2011 – ett bra ju jutsu-år


Tävlingsåret 2011 för svensk ju jutsu är över. Och när bokslutet nu görs kan konstateras att det har varit ett bra tävlingsår med stora internationella framgångar.
   – Vi har flyttat fram våra positioner. Mycket är Saras (Widgren) förtjänst, säger förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se
.

9 december 2011  |  Jonathan Broberg


Tävlingsåret 2011 för svensk ju jutsu är över. Och när bokslutet nu görs kan konstateras att det har varit ett bra tävlingsår med stora internationella framgångar.
   – Vi har flyttat fram våra positioner. Mycket är Saras (Widgren) förtjänst, säger förbundskapten Michael Kuntz till budokampsport.se
.
Efter hemma-VM 2008 klev flera tongivande ju jutsustjärnor åt sidan. Året senare lämnade även fixstjärnan Johan Ingholt de stora tävlingssammanhangen.
 
Kvar stod en idrott med anor och med förpliktande – men utan någon riktigt trygg framtid att snegla mot. Idag, 2011, är stämningen inom svensk ju jutsu en helt annan. Året har bjudit på framgångar på såväl junior- som seniornivå – och framtiden ser kanske ljusare ut än någonsin förr.

“Har gjort mycket rätt i år” 
Förbundskapten Michael Kuntz ler till lite extra. Slurpar i sig kaffet. Sätter händerna bakom huvudet och lutar sig bakåt.
   – Det är mycket som vi har gjort rätt i år. Detta trots en betydande budgetminskning. Jag vågar knappt tänka på de framgångar vi kunde ha haft, men med tanke på hur det förr har sett ut är det självfallet att vi ska vara nöjda med 2011.
 
Det är ofrånkomligt att numera tala svensk ju jutsu utan att nämna en viss 20-åring från Nacka. Sara Widgrens första riktiga år som tävlande i seniorklass är en framgångssaga utöver det vanliga. Och med hennes framgångar har ju jutsun i Sverige fått lite arbetsro och en stor portion framtidstro.
   – Saras mästerskapsmedaljer – JVM-guld, VM-brons och EM-guld – det var inget vi vågade hoppas på. Vi vet att Sara är en supertalang, men det finns många exempel på talanger som har svårt att få till det på seniornivå. Sara är, skulle jag vilja säga, unik.
 
Men framtiden tillhör inte enbart Sara Widgren. På JVM under hösten bärgade svenskarna fem medaljer.
   – Det var ett helt otroligt mästerskap. Och det är tydligt att vi har kommit någonstans med vår landslagssatsning. Och nu gasar vi ännu mer med siktet inställt på VM i Wien 2012.
 
Landslagscoach Martin Ingholt gjorde sitt sista år för landslaget. Världsnamnet Rob Haans tar nu vid det Ingholt har byggt upp.
   – Martins betydelse för svensk ju jutsu går inte att överdriva. Han har betytt oerhört mycket och vi kommer så klart behöva hans råd och tips även i framtiden. Men med Haans tror jag vi får en värdig ersättare. Han är ett världsnamn som alla vet vem det är, han är meriterad tränare bosatt i Sverige och han är en väldigt ödmjuk och fin kille. Vi tror väldigt mycket på Rob.
 
Ekonomiska resurser sökes
Det stora målet 2012 blir VM i Wien. Ett mästerskap som Sverige kommer att komma till med nyfunnet självförtroende.
   – Ja, det blir mycket spännande. Samtidigt måste vi vara så pass ärliga att säga att vi måste ha mer ekonomiska resurser för att kunna göra den VM-satsning vi vill. Det går inte att vi blir av med pengar igen. Vår målsättning har stegrats i och med årets framgångar och vi har en ambition om att skicka så många som vi kan till VM. Dels för att vinna medaljer, men också för att kunna ge unga talanger en möjlighet att skaffa sig erfarenheter.
 
Hur som helst. Svensk ju jutsu är tillbaka dit den var. Kanske till och med på väg att bli vassare än förr. Detta med en ny ung gyllene generation.

Text: Jonathan Broberg

1
5
4