Nyheter
2011 års medaljer – gulden
Traditionsenligt går budokampsport.se igenom samtliga fjolårets medaljer – medalj för medalj. Rekordåret bjöd på 14 guld, 25 silver och 25 brons. Vi avslutar nu genomgången med guldmedaljerna. Håll till godo.
Traditionsenligt går budokampsport.se igenom samtliga fjolårets medaljer – medalj för medalj. Rekordåret bjöd på 14 guld, 25 silver och 25 brons. Vi avslutar nu genomgången med guldmedaljerna. Håll till godo.
Madeleine Vall, EM i thaiboxning i Turkiet – 60kg
Den 28:e april klev Madeleine Vall från Halmstad in i ringen mot vitryskan Katsiaryyna Viaryha. EM-finalen blev en spännande historia där svenskan drog det längsta strået. Vall blev Europamästarinna och det efter otaliga år av nosande på den absoluta världseliten.
EM-framgången kunde dock inte följas upp på höstens VM, där Vall fick tufft motstånd tidigt. Men 2011 är ändå året då Vall tog ett kliv ytterligare närmare de allra främsta i världen.
EM i kyudo i Wien, lag bestående av Jan Graaf, Lazlo Hennyey och Tommy Radesäter
Sveriges lag i kyudo svarade för en enastående insats under EM i Wien i maj. Sverige visade upp en otrolig pricksäkerhet och en oerhört fokuserad kyudo. När tävlingen summerades hade svenskarna, som på förhand var medaljkandidater, seglat upp som Europamästare.
EM blev en ordentlig nagelbitare och Sverige stannade på 17 träffar – endast en före storfavoriterna Tyskland och hemmanationen Schweiz.
Sara Widgren, EM i ju jutsu i Maribor
Ett av svensk kampsports största framtidshopp. Widgren från Nacka utanför Stockholm gjorde sitt allra första EM som senior. Hösten innan hade hon gjort sitt första VM som senior – och slutade femma.
I EM hade Sara målsättning om medalj. Den både infriades och kryddades lite extra. Den då 19-åriga supertalangen detroniserade allt och alla. Inte ens den välmeriterade spanjorskan Maria Merino hade något att sätta emot i finalen.
Sara vann inte bara EM-guld under sin sista juniorsäsong: hon kom trea på senior-VM och försvarade sitt guld i Junior-VM.
Shorinjikempo-laget, EM i Monaco. Laget: Alex Tilly, Anders Magnusson och Viktor Karlholm
Lite i det tysta åkte det svenska herrlaget i shorinjikempo till EM i Monaco. Och de flerfaldiga svenska mästarna Alex Tilly, Anders Magnusson och Viktor Karlholm bildar vanligtvis ett mycket starkt svenskt lag i shorinjikempo. Det bevisades än en gång under EM i Monaco där svenskarna var bättre än allt annat motstånd.
Detta trots att man tävlade i den högsta klassen, 3 dan och uppåt. Resultatet är en mycket stor framgång för svensk shorinjikempo
Mikael Knutsson, EM i submission wrestling i Odessa
Den store göteborgaren Knutsson har legat långt fram i både EM och VM förr. Därför var det ingen större överraskning att han tillslut, rätt komfortabelt, kunde vinna EM i Odessa i -110-kg.
Knutsson hade under 2011 ett mycket fint år och vann även medalj på VM under hösten.
EM i taido, herrjissenlaget (Akkanat Jensen, Daniel Andersson, Sylvester Sandin, Joakim Frederiksen, Tommy Pham)
Taido är en relativt liten sport, men den bjöd på stor underhållning under EM i Frankrike. Det svenska herrlaget i jissen var uträknade innan tävlingen, då det gick trögt och tungt för herrarna individuellt. Istället var det Finland som var favoriter – men när länderna möttes bjöds det på en klassisk svensk taidoframgång.
Vinnaren i mötet Sverige-Finland skulle gå en ren guldmatch mot betydligt beskedligare motståndet Frankrike. Svenska laget slöt sig samman, på klassiskt svensk idrottsmanér och lyfte mot oanade höjder – tillsammans.
När Daniel Andersson vann mot finske storstjärnan Korhonen säkrade västkustare Andersson också guldmatchen för svenskt vidkommande – och mot Frankrike gjorde Sverige bara det man skulle: vann.
Det blev ett guld som på förhand bara sågs som en hägring.
Sanja Trbojevic, VM i thaiboxning, -67kg
Av alla svenska genombrott under 2011 är det nog svårt att finna en mer tydlig utvecklingskurva än den Malmötjejen Sanja Trbojevic hade. Hon ställde upp, okänd även inom thaiboxningskretsar, i SM-kvalet i Varberg. Där mötte hon kickboxningsstjärnan Caroline Ek.
Med nästan otäckt taktiskt kunnande fick hon den matchen dit hon ville – och det skulle visa sig senare att inte enbart Caroline Ek hade bekymmer med Trbojevics precisa clinch…
Trbojevics SM-framgång medförde att hon togs ut till landslaget för första gången och sedermera VM i Uzbekistan. Väl där hade hon ingen större lust att bara se och lära – hon ville lära ut. I finalen pulveriserade Sanja en marockanska och en ny svensk kampsportsstjärna var född.
Elina Nilsson, VM i thaiboxning, -71kg
Polisstudenten Elina Nilsson har tillhört toppskiktet inom svensk thaiboxning i flera år. Hon hade innan VM i Uzbekistan stått på VM-prispallen förr – men aldrig högst upp på den.
Nilsson tog sig fram till final mot kroatiskt motstånd genom en stabil thaiboxning, med en känsla av att hon hade ytterligare en växel till att lägga in.
I finalen var Elina urstark och det så efterlängtade guldet vanns tillslut.
Sara Svensson, VM submission wrestling NoGi, Belgrad
VM i submission wrestling blev ett medaljtätt svenskt mästerskap. Sara Svenssons utveckling har de senaste åren pekat alltmer uppåt och under VM i Belgrad lyckades hon pricka formtoppen perfekt.
Det blev ett strålande svenskt guld i NoGi, klassen utan dräkt, och Svensson fick lite ett internationellt erkännande genom guldmedaljen.
Mats Nilsson, VM submission wrestling NoGi, Belgrad
Den finurlige och mycket sympatiske helsingborgaren Mats Nilsson lyckades även han strålande under VM i Belgrad – och passade på att skriva ett stycke svensk idrottshistoria också.
Nilsson lyckades med bedriften att försvara sitt VM-guld, något ingen annan svensk i submission wrestling gjort förut. Nilssons VM-framgång blir än större om man betänker att han även lyckats väl med en proffssatsning inom MMA, vid sidan om sitt SW-satsande.
Therese Gunnarsson, VM i kickboxning, K-1
Ännu en stor kampsportsprofil och världsmästare från Helsingborg. Men Gunnarssons framgång var allt annat än väntad – in i det sista visste hon inte ens om hon skulle kunna tävla alls på VM.
Under våren bröt Gunnarsson armen, två gånger dessutom, och tvingades till lång vila och rehab. Det var inte mer än knappt en månad innan VM i Makedonien som läkaren gav henne klartecken att börja träna för fullt.
Med en dåres envishet tränade hon upp sig och under VM lyste det både revanschlust och glädje om Gunnarsson. Hon tog sig vidare hela vägen till VM-final, där hon ställdes mot turkiskan Koblay.
Och den turkiska världsstjärnan tog snabbt tag i matchen och inför sista ronden var Gunnarsson tvungen att gå på knock – vilket hon mäktade med. Det blev en klassisk svensk knock – och det första VM-guldet i karriären för Gunnarsson.
Karin Edenius, VM i kickboxning, Light contact
Den pratglada norrländskan (!) numera bosatt i Uppsala har länge och väl varit ett svenskt toppnamn i kickboxningens light kontakt. Dock hade Karin Edenius innan Makedonien-VM aldrig vunnit ett VM-guld tidigare – trots stora internationella framgångar.
Men under några förtrollade dygn förvandlades Karin Edenius till världens bästa. Och det hela började oerhört lovande och vägen fram till final var en ren njutning.
Edenius bollade gris med motståndet – men i finalen väntade regerande världsmästarinnan Ana Znaor från Kroatien.
Efter en furiöst stark inledning tog Edenius inte bara tag i taktpinnen – det fanns bara en ute på mattan. Znaor backade då Edenius gick fram och det blev en förkrossande seger och ytterligare en svensk världsmästarinna.
Mikael Bäckström, VM i kickboxning, light contact
Veteranen som kallas ”Bäckis” och har ett förflutet som amerikansk fotbollsspelare deklarerade tidigt att VM i Makedonien var hans sista stora mästerskap.
Och faktum är att en idrottskarriär knappast kan knytas ihop på ett bättre sätt än det som hände Bäckström. Efter en tilltrasslad situation i finalen mot en ryss fick Bäckström in ett par träffar och de repade sig ryssen aldrig ifrån.
Det blev ett efterlängtat VM-guld och en ytterst värdig sorti från kickboxningsmattan för den sympatiske Bäckström.
Text: Jonathan Broberg