Nyheter
Lena Adelsohn Liljeroth
(Ursprungligt publiceringsdatum: 2011-08-29)
Mitt i stadens myller, där turism går hand i hand med näringslivet, på Drottninggatan i Stockholm ligger Kulturdepartementet. Det är här som Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth har sitt kontor och det är här som budokampsport.se fick sig en pratstund med henne.
- Jag tror att kampsport i Sverige går en ljus framtid till mötes, säger hon med ett leende.
(Ursprungligt publiceringsdatum: 2011-08-29)
Mitt i stadens myller, där turism går hand i hand med näringslivet, på Drottninggatan i Stockholm ligger Kulturdepartementet. Det är här som Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth har sitt kontor och det är här som budokampsport.se fick sig en pratstund med henne.
– Jag tror att kampsport i Sverige går en ljus framtid till mötes, säger hon med ett leende.Det är något som imponerar på Sveriges Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon har själv ett stort idrottsintresse, men budo och kampsport har hon aldrig utövat.
– När jag gick i skolan provade jag på judo, så jag har inte utövat någon kampsport själv på det sättet. Men min dotter har utövat capoeira och då passade jag på att följa med och pröva det.
Även om hon inte utövat kampsport själv har Lena Adelsohn Liljeroth haft en gedigen kontakt med kampsport under lång tid.
– Jag har sett en del kampsport, inte minst då jag arbetade som ordförande för Fryshuset. Så min syn på kampsport skiljer sig säkert en del från många andras. Jag har sett kampsportens positiva effekter. Om man inte kan så mycket om kampsport är det lätt att skaffa sig en lite negativ bild.
“Positiv till kampsport”
Och under sin tid som ordförande för Fryshuset hade Adelsohn Liljeroth ofta kontakt med kampsport på ett eller annat sätt, vilket har givit henne en egen syn på idrotterna.
– Vissa kampsporter kan se råa och farliga ut, men de flesta är kopplade till starka filosofiska värderingar och jag har hittills inte stött på en kampsportare som inte är ödmjuk och respektfull.
– Svenska Budo & Kampsportsförbundet är ett av RF:s 70 specialförbund och så länge som verksamheten inte avviker från idrottens eget ramverk och håller sig inom lagens råmärken är jag helt klart positiv till kampsport.
Kampsport kan ibland av allmänhet stämplas och uppfattas som en negativ företeelse. Samtidigt växer idrottsformen så det knakar. Men vad politiken kan göra för att stödja just kampsport är svårt att säga. Politiken stödjer idrotten centralt, via Riksidrottsförbundet och en hel del andra institutioner.
– Det vi kan göra är att stödja idrotten mer generellt. Sedan är det upp till RF och specialidrottsförbunden själva att förvalta och utveckla sin idrott. Idrotten vill vara självständig. Vi (politiken) stödjer Centrum för Idrottsforskning för att få en mer heltäckande bild över hur idrotten i vårt land bedrivs. Det ger oss inom politiken möjlighet att se hur utbildning av ledare sker, arbetet för jämställdhet och så vidare. Men så länge som specialförbunden sköter sig inom det politiska ramverk som finns, är det bäst att idrotten är självständig.
“Ljus framtid”
När Adelsohn Liljeroth avslutningsvis får frågan om hur hon tror framtiden för svensk budo och kampsport ser ut, ler hon lite extra.
– Det är väl nästan bättre om du svarar på den frågan! Men det finns ett ökande intresse i samhället överlag för asiatisk och orientalisk kultur – där även kampsport ingår. Och så länge som kampsporten uppfyller de etiska regler som idrotten överlag har tror jag att kampsport i Sverige går en ljus framtid till mötes.
Text och foto: Jonathan Broberg