Årets kampsportare – de nominerade


Inför Kampsportsgalan nästa lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets kampsportare.

17 mars 2012  |  Jonathan Broberg


Inför Kampsportsgalan nästa lördag fortsätter vi nu nedräkningen genom en kortare genomgång av samtliga galans nominerade. Nu är det dags för de nominerade i kategorin Årets kampsportare.

Ida Hansson
Ida Hansson, från Linköping men bosatt i Köpenhamn, gjorde ett enastående världsmästerskap i BJJ. Brun- och svartbälten var hopslagna under VM för damerna, men Hansson överraskade oss alla med att gå hela vägen till final. Där tog det emellertid stopp, men oj vilken imponerande silvermedalj för Hansson, som därmed också svarade för en bedrift ingen annan svensk gjort förr.

Alex Tobiasson Harris
En av svensk thaiboxnings största manliga framgångar någonsin på ett A-klassmästerskap blev det för göteborgaren. Knappt en ihärdig magsjuka kunde stoppa Harris, som virvlade igenom mästerskapet fram till final. Där stod han, trots magsmärtor, för ett tufft motstånd och den sedermera ukrainske världsmästaren Nikiforov fick slita hårt för guldet. En silvermedalj som gav svensk thaiboxning lite arbetsro och framtidstro.

Maria Elin Olsson
En av svensk kampsports största bedrifter genom alla tider. Det svarade Maria Elin Olsson för när hon på 39 dagar vann tre VM-medaljer i tre olika idrotter. Det blev brons i VM i sanshou, silver i thaiboxnings-VM och bara knappt två veckor senare var hon i ny VM-final – denna gång i kickboxning. ”Odjuret” är en närmast komplett kampsportare.

Alexander Gustafsson
Sveriges genom tidernas främste MMA-utövare fortsatte att imponera i UFC under 2011. ”The Mauler” har numera fem segrar i UFC och närmar sig allt mer en titelmatch i sin viktklass.2011 var året då Alexander Gustafsson verkligen cementerade sin status som UFC-fighter.

Förra årens vinnar av Årets kampsportare

2010 – Marcus Öberg
2011 – Alexander Gustafsson

Text: Jonathan Broberg