Nyheter

Efter UFC – så tror kampsportsexperter om dess påverkan


UFC lämnade ett tomrum efter sig, men vad organisationens ankomst till Sverige verkligen kommer att betyda är kampsportsmedierna eniga om:
   - Jag som har följt sportens utveckling i Sverige från början är otroligt glad över det mottagande som det nu fick och att vi har en ny svensk superstjärna och framtida titelutmanare i Alexander Gustafsson, skriver Fighter Magazines chefsredaktör Marko Gyllenland.


UFC lämnade ett tomrum efter sig, men vad organisationens ankomst till Sverige verkligen kommer att betyda är kampsportsmedierna eniga om:
– Jag som har följt sportens utveckling i Sverige från början är otroligt glad över det mottagande som det nu fick och att vi har en ny svensk superstjärna och framtida titelutmanare i Alexander Gustafsson, skriver Fighter Magazines chefsredaktör Marko Gyllenland.

Att UFC betydde mycket för kampsporten i Sverige råder det knappast något tvivel om. Men för att få lite mer inblick i vad det faktiskt rent konkret kan betyda tog vi hjälp av experter.

Budokampsport.se bad tre kampsportsredaktörer att svara på vad de tror UFC kommer att betyda.

Kaveh Sabeghi,en av grundarna av kimura.se
”Tack vare UFC ankomst till Sverige så har mainstream media börjat prata om MMA. Då är det både positiva och negativa artiklar men hela tiden så byggs det fler och fler argument och fler och fler blir utbildade. Folk som tolkat sporten som rena misshandeln kommer efter ett tag att bli mildare i sin syn och tillåta sig själv att förstå teknik och de atletiska prestationerna som finns i sporten. Precis som vilken annan sport som helst så kräver den 14 träningspass i veckan för ett proffs, den innehåller skador, blod, fusk, historia, utveckling etc.

Ju fler gånger UFC kommer till Sverige och kräver en viss vinkling som de gjort så kommer fler medier att skriva om det jag nämnde ovan, det sporten kräver av en proffs fighter för att lyckas. Vi ska inte sticka under stolen med att det är media som väldigt mycket styr vår syn på saker och ting, och det kommer vara media som kommer hjälpa MMA att växa.”

Martin Johansson, grundare och chefsredaktör MMANytt.se
”Frågan är ganska svår, men allt pekar på att det kommer bli en positiv utveckling för intresset av kampsporten, främst MMA. Det roliga med just
UFC: Sweden var att jag hade fler vänner som aldrig varit intresserad av MMA tidigare på plats för att se galan, än av de som är intresserade, vilket givetvis tyder på att det blir mer och mer accepterat hos allmänheten.

Att det samtidigt fick ett enormt genomslag i antal artiklar i tidningar som Aftonbladet, Expressen, på TV4 och annan bredmedia är förstås stort. En annan poäng som vi kampsportsintresserade lyckades sätta är att vi i grund och botten tvingade dit media. De hade egentligen inte riktigt tänkt rapportera om det här, men när galan sålde slut på 3 timmar så stannade de till, tänkte för sig själva och sa “hoppsan, det fanns visst ett intresse här och vi har bara pratat illa om sporten hittills. Det är bäst vi gör en riktig rapport för att se vad det här.”

Drygt två veckor innan galan skedde så höll Svenska MMA-förbundet ett introduktionsseminarium för journalister där de presenterade vad sporten var, vad den innehöll och vilka det faktiskt är som följer sporten. Flera av de som var på plats under seminariet befann sig sedan även på pressbordet i arenan för att se galan live. När jag pratade med dem innan galan så var flera av dem fortfarande ganska skeptiska till det hela, men när galan var över såg man på deras ansikten att det här var bland det bästa de upplevt. De kunde däremot inte teknikerna, de hade svårt att se när någon låg i överläge, men de gjorde sitt bästa ändå. Så är det för alla “nybörjare” inom den här sporten, men de sökte sin egen utbildning och jag såg att ett par av dem följde min live-rapportering i sina laptops under galans gång. Samtidigt så pplåderade de, dom rycktes med i ett heja på svenskarna och helt enkelt trivdes.

På ett kort perspektiv har det här varit den enskilt viktigaste händelsen sedan MMA blev lagligt i Sverige under 2007. På långsiktig håll så var det här punkten när MMA blev rent, blev en folklig sport och det var den här punkten man kan mer och mer börja prata öppet om att man är ett MMA-fan. Det var här vi fick med journalisterna i bredmedia, och det är från den här punkten som vi kan börja anse sporten som mainstream.”

Marko Gyllenland, chefsredaktör Fighter Magazine
”UFC antåg får stor betydelse för sporten, garanterat.
Det är bara att se hur media ändrat sin syn på MMA på kort tid och simultant. Det är flera års hårt arbete av flera personer  som gjort detta möjligt. Tidigare artiklar om dödsgalor etc är ett minne blott och prestationerna hamnar på sportsidorna istället för på nöjessidorna. Det dröjer väl inte länge förrän skvallerpressen följer efter och börjar skriva om Alex, Reza, Magnus och alla andra som fått tävla i den högsta ligan och om deras privatliv.

Skämt åsido. Men det faktum att Globen hade publikrekord och att det var en sådan grym stämning på läktarna samtidigt som det inte syntes några poliser betyder att sporten är här för att stanna. UFC kommer tillbaka kanske redan i höst med en ny gala. Jag tror inte detta var nyhetens behag, jag tror nästa gala säljer slut ännu fortare. Alla som var där kommer vilja gå igen och alla deras kompisar som inte var där kommer också att vilja gå. Frågan är om UFC inte skulle kunna göra en Bruce Springsten och boka in flera datum på varandra, de skulle mycket väl kunna fylla Globen på lördag och sen på söndag igen. Allting finns ju där redan.

Jag som har följt sportens utveckling i Sverige från början är otroligt glad över det mottagande som det nu fick och att vi har en ny svensk superstjärna och framtida titelutmanare i Alexander Gustafsson.

Redan på måndagen kunde vi på passet urskönja en “Alexander-effekt” då vi hade en handfull nya medlemmar som ville komma och träna MMA, bland dem två 12-åriga tjejer. Så visst betyder UFC:s ankomst mycket för svensk MMA. Att vi nu har fått fix-stjärnor inom MMA betyder bara att fler kommer att följa i deras fotspår. Det inspirerar.

I punktform:
– Accepterat av media
– Fortsatt rapportering från tävlingar
– Förståelse av sporten av allmänheten
– Flera fans och flera åskådare på tävlingarna
– Större intresse för att träna MMA
– Fler medlemmar på sikt

Jag hoppas denna boom håller i sig ett antal år framöver och att MMA blir lika populärt och lätt tillgängligt att följa som fotboll eller hockey.

Utvecklingen går snabbt framåt de senaste åren och kvalitén kommer att öka kraftigt de kommande åran. Jag bevittnade en amatörtävling i shootfighting nyligen där till och med debutanterna såg vassa ut. Det bådar för en stark tillväxt i de egna leden. Med den infrastruktur med föreningar och förbund vi har i Sverige och med den kunskap som finns hos svenska instruktörer så kommer vi inom några år kunna få fram atleter av världsklass. Det har vi kunnat visa i alla möjliga idrotter trots att vi har så få invånare i landet. Så som det ser ut nu så tror jag att vi kan få fram ännu fler framtida MMA-stjärnor.”

Budokampsport.se ber att få tacka ovanstående ödmjukast för kloka och djupa analyser.

Text: Jonathan Broberg