Ny i styrelsen – Mats Asplund

När årsmötet röstade in Mats Asplund i styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet förkunnade det också Asplunds första officiella uppdrag för Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Men nykomlingen i styrelsen är en erfaren egenföretagare och har tränat aikido sedan i början på -80-talet.
   – Det ska bli spännande och kul att försöka hjälpa förbundet framåt, säger han till budokampsport.se.

3 maj 2012  |  Jonathan Broberg

När årsmötet röstade in Mats Asplund i styrelsen för Svenska Budo & Kampsportsförbundet förkunnade det också Asplunds första officiella uppdrag för Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Men nykomlingen i styrelsen är en erfaren egenföretagare och har tränat aikido sedan i början på -80-talet.
   – Det ska bli spännande och kul att försöka hjälpa förbundet framåt, säger han till budokampsport.se.

När Raili Bükk lämnade sin post som vice ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet innebar det också en vakans i styrelsen.

Valberedningen förslog då Mats Asplund som efterträdare. Stockholmaren som flyttat till Skåne och driver ett eget företag.

Asplund må vara ny i styrelsen, men han har lång erfarenhet av främst aikido men också annan idrott. Och han har stor erfarenhet av styrelsearbete inom idrott, där han suttit i styrelser inom aikidon och även klubbar inom hästsport.
   – När förbundet hörde av sig till mig blev jag väldigt överraskad, men samtidigt kändes det smickrande och jag hoppas kunna bidra en hel del utifrån mina kunskaper.

Den första tiden sedan han valdes in har Mats använt som en slags inlärningsperiod. Det är mycket nytt att sätta sig in i.
   – Jag ser detta som ett jobb. Jag har försökt få lite inblick i hur kansliet arbetar och vilka resurser vi har och hur vi bäst kan dra nytta dessa resurser framgent. Jag har inte fått några uttalade direktiv så, utan på pappret är jag förbundskassör, men eftersom mina främsta egenskaper är rent administrativa ska jag också se över den administration som finns idag, för att se vad vi skulle kunna förbättra.

Mats, vad skulle du främst vilja se för förändringar rent administrativt?
   – Det är väldigt svårt att säga på så pass kort tid som jag varit här. Men jag skulle vilja rationalisera administrationen och på så sätt frigöra resurser åt förbundet att ägna sig åt mer utåtriktad verksamhet. Det finns ett större intresse för budo och kampsport nu än kanske någonsin och då måste även förbundet dra nytta av det intresset på ett bra sätt, så att vi kan börja bygga för framtiden.
  – Men något rent konkret så, det kan jag inte säga än. Fast jag kommers att kunna uppvisa några förändringar rätt snart, avslutar han.

Text: Jonathan Broberg