Svenska VM-truppen i kendo


Det är två veckor kvar till VM i kendo. Detta år är VM förlagt i det pittoreska Novara i Italien och håller på från 25 till 27 maj.Sverige skickar tolv idrottare till VM.

11 maj 2012  |  Jonathan Broberg


Det är två veckor kvar till VM i kendo. Detta år är VM förlagt i det pittoreska Novara i Italien och håller på från 25 till 27 maj.Sverige skickar tolv idrottare till VM.

Det är i år exakt 42 år sedan det första världsmästerskapet i kendo hölls. Då, 1970, hette värdstaden Tokyo. Därefter har VM arrangerats vart tredje år i åtta olika nationer.

Årets VM i Italien blir det 15:e mästerskapet i historien. Sverige skickar en tolv idrottare stor trupp, varav sju herrar och fem damer.

Här är laget:
Coach – Kumi Sato
Managers – Bertil Rosenberg och Christian Strandberg

Herrar:
Jun Yamazaki, kapten
Henrik Johansson
Juan-Sebastian Sato-Folatre
Josef Segerstedt
Jimmy Cedervall
Ambjörn Holmkvist
Göran Gutierrez-Aranda

Damer:
Micaela Ahlstam, kapten
Michiko Komaki
Fanny Lindström
Maja Vågberg
Klara Dahlberg



Kendo är en japansk kampsport som ursprungligen kallades kenjutsu, svärdsteknik. Den utvecklades av samurajer, främst under inbördeskrigen i Japan på 1500-talet.

Kenjutsu utövades i början mest som kata (form) med träsvärd. Senare blev det shinai, ett svärd av bambu, och skyddsrustning för träningsändamål. I Japan finns flera miljoner utövare av kendo, från cirka 5 upp till 95 års ålder. På det japanska gymnasiet väljer man mellan judo och kendo inom ramen för idrottsämnet.

1970 bildades Internationella Kendofederationen, som idag består av 41 nationer. Vart tredje år hålls VM, och EM är det alla andra år.

Mer information om årets VM finns att finna här.

Text: Jonathan Broberg
Rubrikfoto: Jonathan Broberg
Artikelfoto: Magnus Hartman