MMA-hösten med Martin Johansson


Svensk MMA är på ordentlig frammarsch och hösten 2012 ser ut att på förhand bli en enda lång svensk MMA-fest, med stora händelser i princip varje helg fram till jul. Budokampsport.se tog hjälp av MMANytt.ses grundare Martin Johansson för att bena ut de allra största MMA-händelserna med svenskintresse under hösten.
   – I våras var jag inte alls taggad inför hösten, men nu ser den ut att kunna bli den största svenska MMA-hösten sedan jag började med MMANytt.se 2008, säger Johansson.

5 oktober 2012  |  Jonathan Broberg


Svensk MMA är på ordentlig frammarsch och hösten 2012 ser ut att på förhand bli en enda lång svensk MMA-fest, med stora händelser i princip varje helg fram till jul. Budokampsport.se tog hjälp av MMANytt.ses grundare Martin Johansson för att bena ut de allra största MMA-händelserna med svenskintresse under hösten.
   – I våras var jag inte alls taggad inför hösten, men nu ser den ut att kunna bli den största svenska MMA-hösten sedan jag började med MMANytt.se 2008, säger Johansson.

Svensk MMA nådde ett slags klimax i våras. Ett fullsatt Globen sjöng fram svenskarna under en magisk UFC-kväll och fick dessutom se Reza Madadi och Alexander Gustafsson vinna sina båda matcher.

Nu fortsätter snart sagan och både Madadi och Gustafsson har nya matcher i UFC inbokade under hösten. Men vi inleder vår MMA-höstgenomgång med Martin Johansson med en snabb återblick på Hamid Corassanis UFC-debut, som han i helgen vann.

Hamid Corassanis UFC-debut
”Jag hade lite både-och-tankar inför den här matchen. Det var svårt att veta var Hamid stod någonstans rent formmässigt eftersom han har varit lite halvskadad och dessutom inte gått proffsmatch sedan 2010. Men Hamid svarade för en väldigt fin insats och överlag stark prestation att vinna debuten. Det ger honom en bra chans att på allvar kunna etablera sig i UFC, även om motståndet nu lär blir betydligt tuffare framöver. Men Corassani är en skön kille som har fina egenskaper som MMA-fighter.”

Superior Challenge 8 i Malmö Arena
”Jag tycker det är ett intressant Superior Challenge som väntar. Utan att känna till deras affärsplaner alls så ser de ut att ha lagt ett mer lokalt fokus på galan. Det blir inte de där stora internationella matcherna, och en del svenska stjärnor har ju gått vidare till UFC, men jag tycker ändå att matchkortet ser intressant och spännande ut. Huvudmatchen mellan Ilir Latifi och Jorge Oliveria är en mycket spännande matchning. Latifi svarar alltid för fina insatser och Oliveria är en rutinerad motståndare. Det är också smart att ta hela evenemanget till en annan stad än Stockholm. Det känns rätt och på något sätt har Stockholm och MMA kanske blivit lite för bekvämt. Det kommer betyda mycket för MMA:n i Skåne att Superior kommer dit.”

The Zone ”Survival” 10 november
”The Zone fortsätter att följa sin Göteborgsprägel som de gjort så bra genom åren. Det ska bli sjukt spännande att se Victor Chengs titelförsvar. Cheng är spektakulär och en stor publikfavorit som jag förväntar mig kommer att hamna i UFC inom en väldigt snar framtid. Hans avhopp från Cage Warriors gör bara att jag längtar ännu mer till den matchen. Sedan är Eddy Bengtsson alltid kittlande att se och har presterat mycket bra sedan den där förlusten mot Aleksander Emilianenko. Jag tycker det var starkt av Eddy att bara komma tillbaka från en sådan match och nu får han också en titelmatch. Jättekul! För övrigt känns det för mig som att The Zone på senare tid verkligen utmanat Superior. De har haft många fina matcher och inte minst sedan Mats Nilsson mot Tor Troeng som var en av de häftigaste matchningar av två svenskar vi kanske har sett i Sverige. Jag ser väldigt mycket fram emot The Zone.”

Rumble of the kings i Cloetta Center i Linköping
”De få MMA-matcher Rumble har haft har också varit väldigt bra matcher. Nu vet jag inte mer än att Lina Eklund får match mot Margaret Aase, som vann Norges beste fighter. Det kommer att bli en stenhård match och jag tycker verkligen att Lina Eklund varit grym tidigare så det bli något att verkligen se fram emot. Rumble kommer att presentera någon mer MMA-match också, och jag litar till att även den blir en spännande matchning. Annars tycker jag precis som med Superior att det är ett smart drag att flytta från Stockholm. Det kommer bli ett uppsving för kampsporten dit de här stora produktionerna kommer, se bara vad Vision FC har betytt för MMA:n i Karlstad!”

 

Vision FC
”Kommer att hållas i december och till skillnad från andra kampsportsgalor som flyr Stockholm har Vision bestämt sig för att lämna Karlstad för just Stockholm. Ronny och Jani Lax som sköter Vision har gjort ett mycket fint jobb och jag tror att Vision i Stockholm kan bli riktigt bra. Kul också om de får till samarbetet fullt ut med Scottish Fighting Championship, då kan vi förvänta oss en hel del fina matcher.”

Reza Madadis UFC-match på UFC 153
”En riktig höjdare. Reza är en sådan härligt karaktär och en mycket bra MMA-idrottare som absolut har vinstläge. Christiano Marcello var faktiskt den som efter Rezas vinst på Superior på Hovet sist utmanade honom om titelmatchen där – nu får de sin match, fast i en annan organisation. Det lär inte någon av dem ha glömt. Reza är alltid taggad och i UFC Sweden var han kanske nästan för taggad, men det är ju därför som folk älskar att se honom också. Dessutom gör han det smart, för han kan också reta upp motståndarna så att de sedan begår misstag i match – det har vi sett förr. Jag tror att Reza har en god chans att vinna och det vore oerhört roligt och viktigt för svensk MMA om han kunde avlasta Alexander Gustafsson lite.”

Alexander Gustafssons UFC-match mot Shogun
”Givetvis den största av MMA-händelser under hösten och jag ser Alex som en favorit till segern i denna match. Det är en otrolig resa som han har gjort, den ska nästan inte vara möjlig. Och bara att han går in som en favorit mot Shogun bevisar vilken status han har skaffat sig. Alexander har i flera år burit svensk MMA lite på sina axlar och gör det nästan ännu mer nu. För mig är det givet att han vid seger kommer att få titelmatchen – om segern är tillräckligt överlägsen. Jag skulle vilja hävda att Gustafsson skulle kunna uppnå en slags Ingo-status om han fortsätter som han gör. Han har minst tio år kvar på toppen. Och matchen mot Shogun, ja den vinner han!”

Besam Yousefs match mot Wonderboy i UFC
”Det var många som rynkade på ögonbrynen då Yousef fick sin match på UFC Sweden. Många av de som då var kritiska, många av de hade nog inte sett eller hört om Besam. Men efter den matchen mot Thoresen, även om han förlorade, har kritikerna tystnat. Besam Yousef gjorde en ganska stark match då och nu mot Stephan Thompson möter han en som inte är lika stark på marken som Thoresen. Det blir tufft, men kan Yousef svara för en lika bra prestation som i Globen kan det mycket väl räcka. Men det bör bli seger för honom om hans UFC-karriär inte ska gå i kras. Han har förvisso fyra matcher på sitt kontrakt, men att vid förlust vinna två raka matcher är inte enkelt. Men jag tror på Besam i den här matchen.“

Martin Johansson om vad denna MMA-höst kan innebära för svensk MMA i framtiden:
”Jag tror att det vi ser nu fortfarande bara är starten på något ännu större. UFC kommer fortsätta växa. Sverige kommer att få fram fler MMA-stjärnor. Det kommer bli allt fler tränande medlemmar och även media kommer att successivt rapportera mer om det. Visst, MMA har tagit en stor och tydlig ledarroll inom världens kampsport, men till skillnad från många andra idrotter finns en tydlig ledande världsorganisation dit allt ljus riktas och det är viktigt. Jag kan inte se att intresset för MMA skulle sjunka inom den närmaste tioårsperioden, snarare kommer vi se en ännu större MMA-boom även här i Sverige. Intresset finns nu, och det gäller att bibehålla det och även se till att öka det.”  Text: Jonathan Broberg