Fler kosttillskott på väg att förbjudas


Kosttillskott och elitidrottares användning utav detta har varit en lång och segdragen följetong i svensk elitidrott. För ett tag sedan förklarades ämnet DMAA som hälsofara av Livsmedelsverket och flera kosttillskott belades med säljförbud. Efter en hearing i förra veckan kan budokampsport.se berätta om att många kosttillskott till kommer att kontrolleras av Livsmedelsverket.
   – Det sades bland annat att kosttillskottet Craze med ”all sannolikhet kommer att dopingklassas”, kanske även stämplas som hälsofara, säger SB&K:s informatör Jonathan Broberg.

23 oktober 2012  |  Jonathan Broberg


Kosttillskott och elitidrottares användning utav detta har varit en lång och segdragen följetong i svensk elitidrott. För ett tag sedan förklarades ämnet DMAA som hälsofara av Livsmedelsverket och flera kosttillskott belades med säljförbud. Efter en hearing i förra veckan kan budokampsport.se berätta om att många kosttillskott till kommer att kontrolleras av Livsmedelsverket.
   – Det sades bland annat att kosttillskottet Craze med ”all sannolikhet kommer att dopingklassas”, kanske även stämplas som hälsofara, säger SB&K:s informatör Jonathan Broberg.

Debatten om kosttillskott rullar således vidare. På RF:s antidopinggrupp ser man kosttillskott som ett mycket stort bekymmer och väldigt bestämt fortsätter RF att förespråka att man inte använder kosttillskotten.

I förra veckan anordnades en hearing i Stockholm där Antidopinggruppen tillsammans med Livsmedelskontrollen (Stockholms beställare av kontroll av Livsmedelsverket) där huvuddiskussionen gällde just kosttillskott.
   – Det framkom att en hel del kosttillskott är under analys och troligen blir en stor del av dessa klassade som dopingpreparat. Det är i sig inget nytt, men läget är lite förändrat eftersom det numera finns en myndighet som kontrollerar dessa produkter.
   – Viss information som framkom är direkt skrämmande. Som att bara 2 av 43 kontrollerade kosttillskott uppfyllde märkningskraven efter en undersökning som Livsmedelsverket har gjort och att 30 av 43 produkter innehåller växter som kan innehålla hälsofarliga substanser.

Fortfarande står Svenska Budo & Kampsportsförbundet fast vid även Riksidrottsförbundets rekommendation – att avstå från kosttillskott, annat än på rent medicinska grunder. Det är väl värt att nämna att det ännu så länge inte finns något vetenskapligt stöd för att elitidrottare med normal kost har extra behov av kosttillskott.