Och här är den frånvarande världsmästarinnans hälsning till landslaget: “Tro på er själva”

30 oktober 2012  |  Tony Svensson

Mitt i all EM-uppståndelse laddar Therese Gunnarsson för sin WAKO Pro-titelmatch i Helsingborg den 17:e november. Gunnarsson vet emellertid vad som väntar de svenska kickboxarna på plats i Ankara under de kommande dagarna och passar på att rikta en hälsing till truppen.
   – Tro på er själva! Skit i vem motståndet är eller varifrån det kommer – det viktiga är er egen prestation, låter hon hälsa via budokampsport.se.

Lottningarna i EM i kickboxning är nu avklarade och även om Jonas Grönhage verkar tjuvstarta redan ikväll, är det imorgon som de svenska kickboxarna på plats inleder sitt EM.

En som varit med förr, och som hade varit given nere i Ankara om hon inte haft en världsmästartitelmatch på hemmaplan, är regerande världsmästarinnan Therese Gunnarsson. Hon vet vad som väntar den närmaste tiden.
   – Man är ju på helspänd hela tiden. Det är mycket som är ovisst i detta stadiet, många tankar som rullar i huvudet. Samtidigt är det väldigt kul att träffa alla igen, även fighters och ledare från andra länder som man har lärt känna. Det är en häligt avslappnad stämning och alla är supertrevliga.

När lottningarna är klara väntar sedan en natts sömn för de flesta. Men många idrottare vittnar om att natten innan ett stort mästerskap ska dra igång kanske också är den allra svåraste att somna in i.
   – Så kan det nog vara för många. Det gäller att försöka stänga av allt och bara vara som man alltid är, tror jag. Jag brukar i och för sig fantisera om den kommande matchen, få in olika matchbilder i huvudet som jag skulle vilja att det ser ut i matchen sedan och  – ja, det blir en hel del funderande i natt. Så är det.

Och när morgondagen gryr, hur ser det ut imorgon rent mentalt?
   – Det är ju så klart väldigt spänt och nervöst. Det är viktigt att försöka tränga bort tankarna så att man har en stor aptit och kan äta rätt till frukost. Och sedan efter det börjar man fokusera på match. Även om det är nervöst är det ändå en härlig tid de där timmarna innan match.

Många idrottare är ju lite vidskepliga och har sina ritualer innan matcher, hur är det för dig?
   – Jag är inte vidskeplig eller så. Jag vet att en del går runt och tänker att om det och det inträffar så händer det och det kanske. Men för min del försöker jag koncentrera mig på det jag faktiskt kan påverka. Det har alltid funkat bäst för mig.

Och Therese Gunnarsson passar på att skicka en hälsning till sina landslagskamrater:
   – Tro på er själva! Skit i vem motståndet är och varifrån det kommer – det viktiga är er egen prestation. Se till att ha kul och försöka vara så avslappnade det bara går. Och fokusera på rätt saker!

Text: Jonathan Broberg

2
8
10