Veckan kvar till VM i ju jutsu – lite förutsättningar


Om drygt en vecka startar VM i ju jutsu i Wien. Budokampsport.se kommer att finnas på plats under hela mästerskapet för att rapportera kring det. Nu har de officiella startlistorna kommit och det verkar bli tufft motstånd för våra svenska idrottare.

21 november 2012  |  Jonathan Broberg


Om drygt en vecka startar VM i ju jutsu i Wien. Budokampsport.se kommer att finnas på plats under hela mästerskapet för att rapportera kring det. Nu har de officiella startlistorna kommit och det verkar bli tufft motstånd för våra svenska idrottare.

VM i ju jutsu närmar sig med stormsteg. Efter hemma-VM i Malmö 2008 har det varit rätt barskrapat på svenska VM-framgångar. Men med en ny spännande och ung generation är svensk ju jutsu åter på väg mot sin forna glans.

Den svenska truppen består av sju medlemmar, fem i den individuella och ett duopar. Och så här ser motståndet ut för svenskarna.

I herrar -69kg tävlar Jonas Lund. Lund vann SM i våras och har ett brons med sig från junior-VM också. Redan 2008 debuterade han som 17-åring i VM-sammanhang, då till hemma-VM i Malmö. Nu, fyra år senare, är det kanske dags att i en svår viktklass ta ytterligare steg i karriären. I viktklassen finns 21 idrottare utspridda från 17 länder.

En annan stor talang som gör sitt första senior-VM är Fredrik Widgren, yngre bror till mer etablerade Sara. Fredrik har under sina junior-år varit klassad som ett av Sveriges största framtidshopp och det är lätt att dra vissa paralleller i stil med forne storstjärnan Johan Ingholt. Att Widgren dock ska kunna hävda sig redan nu mot de allra främsta i världen är kanske ändå att hoppas på för mycket. Men en oerhört spännande start i VM. Viklklassen -77kg innehåller 29 tävlanden från 21 nationaliteter.

Anton Villberg tävlar för Sverige i – 85kg och är också en av de yngre som kommit fram väl de senaste säsongerna. Han har exempelvis både EM-och VM-brons som junior. Men viktklassen på VM i Österrike är kanske också den allra tuffaste på herrsidan, 28 idrottare från 21 nationer.

Sara Svensson från Huskvarna är med sina 28 år något av en veteran i detta annars 90-talspräglade svenska landslag. Svensson har varit med både länge och väl och har ett koppel mästerskap i ryggen. Hon tävlar i damernas -55kg och stöter på patrull från 17 idrottare från 15 länder.

Men helt klart är den stora svenska stjärnan inför VM Sara Widgren. Efter VM-bronset ifjol och EM-guldet i våras är Widgren rankad bäst i världen i viktklassen – och VM blir en underbar utmaning för den blott 21-åriga Nackatjejen. I Saras vikt -62kg återfinns bland annat svåra tyskan Claudia Behnke tillsammans med 14 andra tävlanden, vilka är utspridda över tolv nationer.

I duo har Sveriges hopp under några år nu stått till paret Malin Persson och Maria Eriksson. Paret har länge varit Sveriges hopp i duo och till VM i Wien är det inget undantag. Vägen mot medalj går emellertid förbi nio länder, vilket innebär en stor konkurrens också i denna klass.

Text: Jonathan Broberg