Expressens sportchef Daniel Berglund: ”På webben var Olsson-intervjun dagens mest lästa sportartikel. Mer läst än Zlatan, Tre Kronor och Charlotte Kalla.”

I en tid då svensk kampsport sopar banan med resten av världen har även de svenska medierna börjat bevaka kampsporten mer frekvent. Av den anledningen har budokampsport.se. tagit pulsen på en av de mest offensiva redaktionerna i Sverige nu. Expressens sportchef Daniel Berglund svarar öppenhjärtligt på den utökande kampsportsbevakningen.

17 december 2012  |  Jonathan Broberg

I en tid då svensk kampsport sopar banan med resten av världen har även de svenska medierna börjat bevaka kampsporten mer frekvent. Av den anledningen har budokampsport.se. tagit pulsen på en av de mest offensiva redaktionerna i Sverige nu. Expressens sportchef Daniel Berglund svarar öppenhjärtligt på den utökande kampsportsbevakningen.

Sverige är en av världens starkaste kampsportsnationer. Bland annat har svensk budo och kampsport skördat över hundra EM- och VM-medaljer på två års tid.

Och på senare tid har även de svenska medierna allt mer intresserat sig för bevakning av svensk kampsport. Expressen är ett av dessa medier som har haft ett stegrande intresse för kampsporten. Daniel Berglund är sportchef på tidningen och han har svar på varför Expressen börjats bevaka kampsport mer frekvent.
   – Svaret är ganska enkelt: Vi märker att det svenska intresset ökar. Inte minst var UFC-galan i Globen ett mycket tydligt exempel på just detta.
   – Och när vi skriver om kampsport märker vi genast att det finns ett väldigt stort sug bland väldigt många läsare. Och de låter oss veta, förstås, att de vill ha ännu mer kampsport.

Daniel Berglund, 35, är en före detta hockeyspelare som kommer från Karlskoga. Han har jobbat på Expressen sedan 2000, och numera alltså som sportchef.
   – Innan jag blev journalist var jag hockeyspelare på allsvensk nivå. Hann bland annat möta spelare som Henrik Zetterberg, Mikael Tellqvist och den långsamme ex-NHL-backen Robert Nordmark.

I sin roll behöver han ha rätt bra koll på sport. Han har ingen egen anknytning till kampsport men minns en särskild intervju från sommaren 2000.
   – Det kan jag inte påstå. Inte mer än att brottning ingick i min försäsongsträning när jag fortfarande spelade hockey.
   – Men: Sommaren 2000 intervjuade jag UFC-ikonen Royce Gracie. Och jag kunde omöjligen begripa att denne mycket vänlige man, som vägde blott 82 kilo, kunde vara så fruktansvärt farlig så fort han klev upp till match.  Ända sedan dess har jag varit mycket fascinerad av MMA-sporten. Ju mer man lär sig om den, desto roligare blir den att följa. 
 
Daniel, vad tror du är det som lockar era läsare till att följa kampsport?

   – Precis som i USA är det nog UFC-galorna som drivit upp det svenska intresset. Ja, de galor som visas i svensk tv. Som LIVE-event och eftersändningar. Det är i alla fall min gissning. Jag tror också att svenska framgångar på internationell nivå ligger bakom intresseökningen hos en färsk och redan entusiastisk publik.
   – Jag menar, Alex Gustafssons framfart är det mycket svårt att inte imponeras av. Och en titelfajt mellan Alex och Jon Jones skulle självfallet innebära ytterligare en skjuts för intresset. Det vore en stor idrottshändelse på alla sätt och vis.
   – Men fortfarande tvingas ju MMA-sporten att leva med åsikterna om sin påstådda råhet. Många anser att den endast består av blodiga uppgörelser i burar. Jag misstänker att den kritiken aldrig kommer att vika undan. Men det som upprör och skrämmer somliga, är ju också det som fascinerar och lockar andra.

Expressen – en framtida kampsportstidning?
Expressen är inte ensamma om intensifiera sin kampsportsbevakning. Och Daniel Berglund menar att det kan bli en ytterligare fördjupad rapportering i fortsättningen från Expressens sida.
   – Just nu befinner vi oss ett i läge där många av våra kampsportsartiklar handlar om rena presentationer av olika “fighters”. Vi intervjuar skickliga och spännande utövare, berättar om deras tidigare matcher och informerar om kommande utmaningar. Fortfarande handlar det också om att undervisa läsarna om sportens mest grundläggande delar. Om ronder, regler och viktklasser. Det är en balansgång. Det gäller att tilltala både de insatta och oinsatta.
   – Men: I takt med att våra läsare blir allt mer kunniga, så kommer kraven på oss att öka. Det är logiskt. Journalistiken kommer att bli än mer djupgående. Ja, ännu nördigare, helt enkelt.

Har du förr upplevt att det har funnits ett litet motstånd rent redaktionellt att rapportera från kampsport?
   – Det tycker jag inte. Och av tradition är Expressen en boxningstidning, vilket mycket naturligt – i en ny och uppdaterad sportvärld – låter sig översättas till en kampsportstidning.

Att intresset för kampsportsbevakning är stort i jämförelse med även andra etablerade idrotter såsom fotboll, hockey och skidor känner Berglund så klart till.
   – Då kan jag ge er följande exempel: Inför Maria Olssons K1-fajt mot turkiskan Seda Duygu Aygün publicerade vi en stor intervju med henne i tidningen och på webben. Mäta läsning av enskilda artiklar i papperstidningen är mycket svårt. Men på webben var Olsson-intervjun dagens mest lästa sportartikel. Mer läst än Zlatan, Tre Kronor och Charlotte Kalla.

Avslutningsvis finns det fog för kampsportsfans att tro att 2013 blir året då kampsporten verkligen sätter sig fast på Expressens sportredaktion.
   – Det är jag övertygad om. Jag ser inte alls en motsatt utveckling.
   – Och: Alla läsare av den här sajten är varmt välkomna att tipsa mig om ämnen/uppslag som Expressen borde ta sig an. Era kunskaper och åsikter kommer att göra vår sportbevakning ännu bättre.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Expressen