Regerande världsmästarinnan Lina Akhtar Länsberg hoppas på SM-guld

Idag startar SM-veckan i Falun. Och på fredag är det dags för thaiboxningen att kliva in i spelen. En som har lite extra ögon på sig är den regerande världsmästarinnan i -63,5 kg Lina Akhtar Länsberg, som ställs mot landslagskombattanten Miriam Ekwall.
   – Vi känner också varandra fightingmässigt ganska bra vilket ökar potentialen för en riktigt bra match, säger Akhtar Länsberg till budokampsport.se.

22 januari 2013  |  Jonathan Broberg

Idag startar SM-veckan i Falun. Och på fredag är det dags för thaiboxningen att kliva in i spelen. En som har lite extra ögon på sig är den regerande världsmästarinnan i -63,5 kg Lina Akhtar Länsberg, som ställs mot landslagskombattanten Miriam Ekwall.
   – Vi känner också varandra fightingmässigt ganska bra vilket ökar potentialen för en riktigt bra match, säger Akhtar Länsberg till budokampsport.se.

Det är så dags att kora svenska mästare i thaiboxning igen. Och precis som ifjol, då i Östersund, genomförs SM-finalerna under RF:s koncept SM-veckan.

Många blickar riktas mot ”världsmästarmatchen” mellan Sanja Trbojevic och Jennifer Österlin, men det finns ännu en världsmästarinna i startfältet: Lina Akhtar Länsberg vann VM-guld ifjol, efter utmärkta prestationer och på SM är hon favorit till guldet i 63,5 kg.
   – Favoritskapet. Det fungerar mest som en extra push i stunder då jag behöver det. Med favoritskap i ryggen har man mer att förlora och det ger mig en extra växel när det behövs. Jag försöker använda förväntningar och press till driv framåt och mental styrka.

2013 ska också bli framgångsrikt
Svensk thaiboxning på damsidan håller högsta internationella kvalitet, under VM ifjol blev Sverige till och med bästa nation på damsidan. Och Akhtar Länsbergs motstånd är sannerligen inget motstånd att bara köra över. Miriam Ekwall har länge ansetts som en av de stora talangerna på damsidan och har varit med i landslaget.
   – Hon är jätteduktig och framförallt har hon en ljus framtid framför sig. Jag gillar Mariam mycket, både som person och som fighter så det känns oerhört roligt att det är hon som plockade finalplatsen. Vi känner också varandra fightingmässigt ganska bra vilket ökar potentialen för en riktigt bra match.

Uppladdningen inför SM har gått bra och Lina känner sig i bra fysisk form och är väl förberedd.
   – Formen inför SM känns riktigt bra. Jag har gått flera matcher på kort tid vilket gör mig ännu bättre. Jag har också hjälp av “fys-expertis” på Gripen Crossfit där jag tränar. De har fått mig att lämna min comfort zone både betydligt oftare och på bättre sätt än innan.

SM blir Linas första framträdande 2013. Fjolåret var starkt präglat av stora framgångar, och mycket tyder på att 2013 blir ett år i liknande tecken.
   – Jag hoppas på många bra och tuffa matcher i både thaiboxning och MMA och jag har redan flertalet matcher bokade. Jag vill ha utmaningarna så stora som möjligt! Ju svårare uppgift desto bättre blir jag. Jag är mer motiverad än någonsin och just nu känns det bara jättekul!
   – Ja, förra året var framgångsrikt och jag tänker bara gasa på nu. Med så mycket vilja som jag har nu borde 2013 bli minst lika framgångsrikt.

Text: Jonathan Broberg
Foto: muaythaiarena.se