Jennifer Österlin tänker inte släppa ifrån sig SM-titeln


Den har i media kallats ”världsmästarmatchen” och är av SVT behandlad som en av SM-veckans allra största höjdpunkter. Matchen mellan Jennifer Österlin, Göteborg och Sanja Trbojevic, Malmö har alla förutsättningar att bli något utöver det vanliga.
   – Det känns att det är något speciellt. Det ska bli väldigt kul och spännande, säger Österlin till budokampsport.se.

23 januari 2013  |  Jonathan Broberg


Den har i media kallats ”världsmästarmatchen” och är av SVT behandlad som en av SM-veckans allra största höjdpunkter. Matchen mellan Jennifer Österlin, Göteborg och Sanja Trbojevic, Malmö har alla förutsättningar att bli något utöver det vanliga.
   – Det känns att det är något speciellt. Det ska bli väldigt kul och spännande, säger Österlin till budokampsport.se.

2011 vann Sanja Trbojevic VM-guld i thaiboxning. 2012 var det Jennifer Österlins tur att göra om den bedriften i samma viktklass som Trbojevic.

På fredag möts de två årens senaste världsmästarinnor i en rejält upphaussad match i SM-final i thaiboxning under SM-veckan i Falun.
   – Det är lite nervöst så här dan före dan före dopparedan. Men jag har en positiv känsla i kroppen också. Jag ser oerhört mycket fram emot matchen. Jag har tränat väldigt hårt för den här matchen och mina tränare Jens Fredholm och Anders Eriksson har gjort ett strålande jobb med att få mig i form – ja, jag har haft väldigt stor och fin hjälp av alla runt min klubb Fighter Muay Thai.

Ifjol slog Jennifer Österlin igenom med dunder och brak. Hon var mer eller mindre ostoppbar och vann utöver VM-guldet också ett SM-tecken och blev Europamästarinna. Och det under ett år då hon debuterade i landslagssammanhang.
   – Hahaha, ja, jag var grön när jag började fjolåret och det är klart att den resan jag gjorde ifjol har påverkat mig. Jag har fått mer rutin, blivit bättre thaiboxare och som person har jag växt av fjolåret också.

Jennifer, att du vann i princip allt som går att vinna ifjol –  har det fått dig att bli lite mätt på framgångar?
   – Nej! Det är det här med att leva på gamla meriter. Det är inget för mig. Det finns hela tiden nya saker att göra, stora saker att se fram emot. Nu har jag inga direkta planer för året, men jag hoppas att det blir minst lika givande som ifjol. Först och främst ska det bli kul att möta Sanja igen. Jag tror att hon är extremt revanschsugen, så det blir en tuff match. Men jag känner att jag har utvecklats mycket under det här året och jag vill vinna igen, så klart.

Det finns de som menar att matchen mellan Sanja och Jennifer på något sätt sluter en cirkel. Sanja hade under 2011 en liknande resa som Jennifer hade ifjol. Och med deras fjolårsmöte i åtanke är det en hel del som har hänt. Ifjol gick Trbojevic in i matchen som skyhög förhandsfavorit, nu är favoritskapet nästan förflyttat till Österlin.
   – Jag kan hålla med om att det känns som en cirkel som sluts. Det är en speciell match, en unik match nästan med tanke på vad vi båda har gått igenom de två senaste åren. Det blir nog åka av på fredag.

Uppmärksamheten som matchen har fått, SVT kallar den för ”världsmästarmatchen” och lyfter den som en av hela SM-veckans stora höjdpunkter, är något som Jennifer bara ser som positivt.
   – För mig personligen är inte uppmärksamheten en så viktig sak, men jag tycker det är väldigt roligt för thaiboxningen som helhet. Vi har haft svårt förr att bli accepterade och haft mycket emot oss. Så att vi blir behandlade så här är bara skitkul, rent ut sagt. Sedan tycker jag också att det är lite extra roligt att det är just en tjejmatch som får den här uppmärksamheten. Vi har många duktiga tjejer som ofta får stå lite i bakgrunden. Jag märker faktiskt redan av det på klubben att det är tjejer som genom den uppmärksamhet vi har fått på senaste tiden, känt sig lite större och tagit för sig mer. Och det är ju enormt positivt.

Matchen mellan Jennifer Österlin och Sanja Trbojevic, ”världsmästarmatchen”, kommer att visas direkt i SVT24 på fredag klockan 21.00.

Text: Jonathan Broberg