Nyheter

Återblick 2012 – guldmedaljerna


Det har blivit dags att ta itu med den traditionsenliga medaljåterblicken här på budokampsport.se. Ifjol vanns det 53 officiella internationella mästerskapsmedaljer inom förbundets idrotter, och nu fortsätter vi att gå igenom guldmedaljerna, 17 till antalet, som hämtades hem till Sverige.


Det har blivit dags att ta itu med den traditionsenliga medaljåterblicken här på budokampsport.se. Ifjol vanns det 53 officiella internationella mästerskapsmedaljer inom förbundets idrotter, och nu fortsätter vi att gå igenom guldmedaljerna, 17 till antalet, som hämtades hem till Sverige.

Johanna Rydberg, EM i thaiboxning
Att helsingborgskan tagit stora utvecklingskliv de senaste åren står klart sedan länge. Och under EM i thaiboxning i Turkiet kom också lönen för allt enträget arbete. Men finalen, som skulle gått mot turkiskan Eroglu, blev EM:s antiklimax för Rydberg: minuten innan final kastade Eroglu in handduken på grund av skada. Rydberg hade efteråt lite svårt att glädja sig fullt ut åt guldmedaljen, men många menar att svenskan troligen hade vunnit ändå.

Jennifer Österlin, EM i thaiboxning
En av svensk kampsports största genombrott under 2012. Österlin vann precis allt hon ställde upp i och hennes ursinniga offensiva thaiboxning är både extremt jobbig att möta och väldigt vägvinnande. Österlins EM-guld var högst förvånande med tanke på att hon i Turkiet gjorde landslagsdebut. Hon gick till final som en ångvält och i finalen hade den turkiska stjärnan Kara inte skuggan av en chans. Jennifer skulle på hösten även bli världsmästarinna.

Madeleine Vall, EM i thaiboxning
De svenska damerna har i flera år varit bäst i världen i thaiboxning. En av de som nästan alltid vinner medalj i mästerskap är Madeleine Vall – och under EM visade Halmstadstjejen att takterna fortfarande sitter i. EM-guldet var galant utfört och Vall steg upp som en förhandsfavorit om VM-guldet senare under hösten, något hon emellertid får vänta lite till på att vinna.

Isabelle Vistam, Junior-EM i ju jutsu
Plötsligt efter några magra svenska ju jutsu-år kryllar det av unga påläggskalvar. Isabelle Vistam är en av dessa och efter Sara Widgrens framfart en av de svenska ju jutsutjejer det pratas mest om för framtiden. Junior-EM i ju jutsu kanske inte låter så graciöst, men faktum är att mästerskapen de senaste åren varit en stark indikator på hur framtidens seniormästerskap ser ut. Vistams JEM-guld är en väldigt stor bedrift.

Chalita Andersson, Junior-EM i kyokushin
Svensk kyokushin har länge handlat om en person, mer eller mindre. Jimmie Collin har stått i en klass för sig. Men kanske börjar det bli lite ändring på det. Chalita Andersson tävlar förvisso i kata, men hennes rena utförande i teknikerna och hennes utstrålning bådar gott inför framtiden. JEM i Antwerpen kan ha varit en plats där en ny svensk stjärna föddes.

Sofia Hedqvist, EM i submission wrestling
Lite i skymundan av de allra största svenska kampsportsnamnen fick Sofia Hedqvist ett enormt genombrott under 2012. Det började med ett EM-guld i Bryssel i -71kg. Hedqvist har under många år varit lysande i BJJ, men 2012 blev året hon även slog igenom i submission wrestling. EM-guldet i Bryssel följdes upp av ett VM-guld senare under hösten.

Klara Tibbling, EM i submission wrestling
Klara Tibbling från Järna ville väldigt gärna visa framfötterna under EM i Bryssel. Hon vann i semifinal över en fransyska och i finalen mot en polska var Tibbling klart vassast och ytterligare en stor framgång för landslaget i submission wrestling var ett faktum. Tibbling hävdade sig sedermera också väl på VM och hade överlag ett väldigt fint 2012.

Amir Albazi, EM i submission wrestling
En av svensk kampsports stora framtidsnamn. Albazi har sedan vinsten ”årets genombrott” på Kampsportsgalan 2010 tagit steg för steg mot den absoluta världstoppen. I EM i Bryssel blev det det första efterlängtade guldet i ett seniormästerskap. Under hösten skulle Albazi även plocka hem ett VM-guld.

Mikael Knutsson, EM i submission wrestling
Den allsidige Knutsson har varit med i toppen under många år och visade åter hög internationell klass då han vann guld i -100kg-klassen. Knutssons framfart under EM lyfte honom som ett av de stora guldhoppen även i VM – vilket han sannerligen levde upp till.

Lina Akhtar Länsberg, VM i thaiboxning
Efter några år där Länsberg legat på gränsen till ett definitivt genombrott blev VM i St Petersburg det mästerskap där det mesta fungerade. Länsbergs hård men stilrena tekniker, samt hennes taktiskt begåvade thaiboxning renderade i guldet. Dock ett litet antiklimax då inte finalmotståndet kunde genomföra matchen.

Elina Nilsson, VM i thaiboxning
Det var en märkbart tagen Elina Nilssons som direkt efter VM-finalsegern mot fransyskan Laetita Bakissy. Nilsson försvarade sitt VM-guld från 2011 och hon gjorde det med ett enormt eftertryck. På damsidan i thaiboxningshistorien, åtminstone i svensk thaiboxningshistoria, har inte det inträffat förr. Ett styrkebesked.

Jennifer Österlin, VM i thaiboxning
Åkte till VM som en kraftig underdogg. Efter VM var allas blickar riktade mot en nyfunnen svensk kampsportsstjärna. Österlin svepte in som en orkan över VM i St Petersburg, och gav inte sina motståndare skuggan av en chans. I finalen pulveriserade Österlin finskan Heidi Björklund, vars underben fick några hårda sparkar och tillslut kunde finskan inte fullfölja finalen.

Sida Yin, EM i jodo
Stevenage var skådeplatsen för EM i jodo. Ett mästerskap som, skulle det visa sig, gick riktigt bra för svenskt vidkommande. I Yondanklassen visade rutinerade Sida Yin från Stockholm upp en stilren och vacker jodo som räckte hela vägen till guldet. En formidabel uppvisning som också blev en injektion för de övriga truppmedlemmarna i landslaget.

Maria Engqvist, EM i jodo
I mudanklassen visade Maria Engqvist tidigt upp en positivt formkurva. Hennes fokuserade jodo blev sedermera motståndarna övermäktigt och en ännu ett svenskt guld säkrades i och med detta.

Mikael Knutsson, VM i submission wrestling
EM-guldet skulle följas upp med ett VM-guld. Sverige dominerade mästerskapet i Krakow och det blev tillslut fyra blågula världsmästare – ett fantastiskt VM på alla sätt och vis. Knutsson, ja, han detroniserade motstånd efter motstånd och det spred sig en självklar känsla över mästerskapet. Knutsson visade också att han är kapabel att variera sina avslut i matcherna, något som gör honom extra svårstoppad: det blev segrar på kneebar, på giljotin och på poäng. En storstjärna!

Mats Nilsson, VM i submission wrestling
Den alltid lika finurlige och vältalige helsingborgaren Nilsson upprepade de två tidigare årens VM-guld med ännu ett hängandes runt halsen, det tredje raka. Mats visade sin suveränitet då han gick igenom hela turneringen utan att släppa till en enda poäng till någon motståndare. Ett mästerskap som får oss att tänka på J-O Waldners klassiska pingis-VM i Manchester då J-O inte förlorade ett set.

Amir Albazi, VM i submission wrestling
Den unge stockholmskillen Albazi har spåtts en lysande framtid – och nu är den här. I VM i Krakow var Albazi omutlig och visade upp allt det som anstår en världsidrottare. Han var kylig i sina avslut, han var svårforcerad i sin defensiv och han var omväxlande i sin offensiv. Det blev ett VM-guld och numera är Albazi ett etablerat världsnamn.

Sofia Hedqvist, VM i submission wrestling
Sandvikentjejen följde således upp sitt oväntade EM-guld med ett ännu mer otippat VM-guld. Hon hade heller ingen enkel väg mot VM-titeln då hon fick möta både tvåan och trean på sin väg mot guldet. Under ett smått sagolikt år blev VM den största vinsten.

Text: Jonathan Broberg