Budokampsport.se mötte SVT:s Ulf Nilsson


En av de som arbetar mest frenetiskt med SM-veckan på SVT, och även som huvud- samt planeringsredaktör för SVT-sporten, är Ulf Nilsson. Budokampsport.se fick sig ett längre samtal med honom angående SM-veckan, kampsport och hans fascination för glima.
   – De ställde sig i princip på en gräsplätt och bara körde, säger han till budokampsport.se.

10 april 2013  |  Jonathan Broberg


En av de som arbetar mest frenetiskt med SM-veckan på SVT, och även som huvud- samt planeringsredaktör för SVT-sporten, är Ulf Nilsson. Budokampsport.se fick sig ett längre samtal med honom angående SM-veckan, kampsport och hans fascination för glima.
   – De ställde sig i princip på en gräsplätt och bara körde, säger han till budokampsport.se.

I en tid då våren står för dörren – gräset som snart ska till att pryda marken grön, fåglarna vars sång åter ska ljuda och solens strålar åter ska värma – kan det tyckas att vi befinner oss i en väntans tid. En tid mellan två mer händelserika ting.

Så kan även tros om Ulf Nilssons jobb, för den som inte kan se djupet. Det är ganska exakt tiden mellan två SM-veckor, den vintriga och den somriga sådana, men det betyder inte att det är ett dugg lugnare för Ulf och de andra inblandade i SM-veckan: det är nu som planeringen ordentligt ta form. Och snart är tiden kommen för Halmstad, som då troligen står värd för den största SM-veckan någonsin.

Gillar att plocka svamp
Ulf Nilsson är från början från Karlstad. Han är i grunden en skrivande journalist som hunnit med att arbeta både på Göteborgsposten (Stockholmsavdelningen) och Dagens Nyheter (Göteborgsavdelningen). Men idag är han en väl etablerad personlighet på Sveriges Television, där han arbetat sedan 2001.
  – Jag anställdes som chef för SVT sports onlineredaktion som arbetar med webben och text-tv. 2010 började jag som huvud- och planeringsredaktör, och dessutom fick jag ansvar för SM-veckanssatsningen på SVT.

För många mediapersonligheter är jobbet lika med en livsstil, det är inget normalt 8-17-jobb. Så även för Ulf. Så när han har en ledig dag försöker han utnyttja ledigheten till fullo.
   – Ja, det beror lite på årstid. Jag bor precis vid en sjö, så så här års ligger det fortfarande hygglig is och då är det härligt med en tur på långfärdsskridskorna. Annars gillar jag mycket att ströva omkring i skog och mark och plocka svamp plocka svamp om hösten. Jag gillar att resa också. Det är mycket roligare att resa privat än i jobb, och så är jag som de flesta andra att jag tycker om att umgås med människor.

SM-veckan startades upp 2009. Året senare kom Ulf in i bilden för SVT:s räkning, och gjorde sin första SM-vecka till Malmö-veckan 2010. Efter det har utvecklingen gått snabbt.
   – Det finns många roliga saker som jag har varit med om via mitt jobb, men det är två som verkligen sticker ut. Det ena var när jag fortfarande jobbade på GP och var med och bevakade Friidrotts-VM i Göteborg, och den andra grejen är mitt arbete med SM-veckan.
   – Det är verkligen fantastiskt roligt. Och det som är lite extra kul är att vi håller på och bygger upp något som vi fortfarande inte riktigt vet var det kommer att landa. Jag tycker själv också att vi har en härlig mix av olika idrotter, och det känns bra våra tittare kommer i kontakt med idrotter som de kanske inte vanligtvis skulle göra. SM-veckan stämmer ur det perspektivet väl in i vårt public serviceuppdrag på SVT.

“Kampsporter passar väl in”
Via SM-veckan har Ulf och även de andra på SVT även kommit i kontakt med olika kampsporter. Ett inte alltid helt enkelt åtagande.
   – Ert förbund är ett litet mini-RF, kan man väl konstatera. Det kan finnas en mindre idrott som bärs egentligen av en enda eldsjäl som glima exempelvis. Och sedan finns det thaiboxning som är ett större förbund ur den aspekten. Det har genom åren inte alltid varit alldeles enkelt att veta vart man ska vända sig med olika frågor, men det hör till på något sätt.

Men att kampsporterna passar väl in i konceptet SM-veckan, det är något Ulf Nilsson håller med om.
      – Ja, kampsporter passar väldigt väl in. Jag måste säga att jag blev fascinerad av glima när jag såg det för första gången. Här ställde de sig mer eller mindre på en gräsplätt och bara körde igång. För oss är just denna flexibilitet av stor vikt, eftersom vi vill göra så många samproduktioner som möjligt. Året efter i Halmstad såg jag till att glima hade sin tävling på gräsmattan inne på simarenan Brottet, så att vi kunde sända direkt på webben. Vi fick många positiva reaktioner på den sändningen.

I sommar är det dags för SM-veckan att åter komma tillbaka till Halmstad. Ett arrangemang som går mot ett absolut rekord i antalet idrotter.
   – Just nu verkar det som att det blir 35 idrotter i Halmstad. Senast 2011 i Halmstad var det gamla rekordet med 20 idrotter. Det är enormt kul och vi har hela tiden försökt att få med alla idrotter som vill vara med, men snart kanske vi inte klarar av att ta in fler. Men det är ett angenämt bekymmer.

Jobbar för direktsändning i SVT Play
Tre kampsporter väntas till Halmstad, BJJ och glima som är med i själva tävlingsschemat och sedan aikido som kommer vara med som ren uppvisningsidrott. Redan nu börjar Ulf få ett grepp om hur SVT-tiden gällande dessa idrotter kommer att kunna te sig.
   – Det är långt ifrån klart, men ett liten hint om var det hamnar kanske. Glima har jag ännu inte varit i kontakt med, men vad jag har förstått är det inga bekymmer för dem att vara vid Brottet i år igen, så att vi kan använda det ob-team som jobbar med simningen för att producera en direktsändning för SVT Play. När det gäller BJJ är inte tankarna lika långt gångna men som det ser ut blir det ett reportage och kanske något mer.

Avslutningsvis ser Ulf generellt sett väldigt mycket fram emot en ny SM-vecka i Halmstad, en vecka som garanterat blir den största i historien så här långt. Då är det sommar och den eländiga vinterkylan är förmodligen bara ett minne blott.

Även om känslans just nu är att den aldrig riktigt vill släppa Sverige ur sitt järngrepp.

Text:Jonathan Broberg