Gabriella Backe: ”Allstyle är lite som livet, man börjar här och man kan avrunda här”

Det är ett regn som återspeglar huvudstadens första timmar på dygnet. Den makt som resolverar över vädret måtte ha en njugg människosyn, ty vårvärme solsken är ack så avlägsen. För att förnimma värme krävs en resa i det emotionella istället – men där är det å andra sidan väldigt glödande varmt så här års. Allstyle Open firar 20 år imorgon. För Gabriella Backe, tillvardags tillhörande Stockholm Kickboxning, är det något speciellt med just Allstyle
   – Jag gjorde min första tävling på Allstyle 1997. Då var det i princip allt som fanns. Tiderna har förändrats, men det ska bli kul att tävla imorgon igen, säger hon till budokampsport.se.

19 april 2013  |  Jonathan Broberg

Det är ett regn som återspeglar huvudstadens första timmar på dygnet. Den makt som resolverar över vädret måtte ha en njugg människosyn, ty vårvärme solsken är ack så avlägsen. För att förnimma värme krävs en resa i det emotionella istället – men där är det å andra sidan väldigt glödande varmt så här års. Allstyle Open firar 20 år imorgon. För Gabriella Backe, tillvardags tillhörande Stockholm Kickboxning, är det något speciellt med just Allstyle
   – Jag gjorde min första tävling på Allstyle 1997. Då var det i princip allt som fanns. Tiderna har förändrats, men det ska bli kul att tävla imorgon igen, säger hon till budokampsport.se.

Vi lever i en omvälvande tid. En tid där stora reformer krävts för att vara en del i utvecklingen. Vår tid är inte var den brukade vara, men vi behöver ändå känna oss vid där vi var för att kunna se varifrån vi kom.

I Sverige har kampsport haft en oumbärlig progression de senaste åren. Mycket vatten har runnit under broarna. Men när tävlingar tycks komma och gå, firar Allstyle open 20 år och verkar bestå.

Gabriella Backe är en av de som var med och tävlade redan under mitten av -90-talet på Allstyle – och imorgon är det dags för henne att matchas i den klassiska tävlingen igen.
  – För mig har Allstyle betytt en hel del. Jag minns att det var lekfullheten som präglade Allstyle när jag började gå matcher där, ja det fanns ju nästan inga andra tävlingar alls då, och jag kan känna att jag fortfarande i min fighting har kvar den där lekfullheten.
  – Det var också så mycket som var annorlunda då mot nu. Det är så klart lite nostalgi och en del av vår historia. Och det ska bli otroligt kul att få tävla igen imorgon.

Allstyle Open var från början tilltänkt att förena olika kampsportsstilar under ett och samma regelverk, lite som MMA fast för stående fighting – och det ät fortfarande tävlingens stora styrka.
  – Jag, det är så många olika stilar och det kräver väldigt mycket tanke att tävla där. Det krävs i och för sig tanke i andra tävlingar också, men här kan man behöva ändra sin egen fighting på ett sätt som inte behövs annars. Det är också kul.

“Reglerna sitter i ryggmärgen”
Backe, som har en enorm erfarenhet inom kampsport och som fortfarande satsar helhjärtat mot landslaget i kickboxning, har även från nära håll kunnat skönja kampsportens förkovran i Sverige.
  – Ja, det är häftigt. Numera kan man ju träna kickboxning på SATS. Kampsporten har verkligen nått ut till allmänheten. Förr kändes det som att det bara var ungdomar som sökte ett ställe att få utlopp för energi som höll på med kampsport, men nu är det verkligen helt vanligt folk. Och det har tillkommit väldigt mycket tjejer till sporten, vilket är otroligt kul.

Och imorgon ska Gabriella Backe återigen tävla på Allstyle. Hon själv beskriver det som en cirkel som sluts.
  – Hahaha, Allstyle är lite som livet, man börjar här och kan avrunda här. Det känns lite som att gå tillbaka till grunden, reglerna sitter i ryggmärgen och det är en väldigt rolig tävling, ett poängplockande regelverk som är underhållande. Men det är ju bara 2×2 minuter, så det gäller att vara snabb och man kan inte safta på för mycket heller. Och så gäller det att få till huvudsparkarna. Jag ska själv gå i -60 kg, trots att jag bara väger 54, men det kommer nog att gå bra. Det ska bli kul, avslutar hon.

Det känns som att något stort är på intågande, lite som den febrilt kämpande solen som söker luckor i det tunga molntäcket över Stockholm. Möjligen hittar den fram under morgondagen. Men det är inte så nödvändigt just imorgon – värmen kommer ändå att finnas oss kampsportare tillgänglig. Om än kanske enbart rent emotionellt.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0