Elin Mellgren: “Jag ska ge mitt allt!”

1 augusti 2013  |  Tony Svensson

Trots skador och uppehåll från taidon är hon tillbaka. Elin Mellgren har ett EM-brons sedan tidigare och är nu redo att kämpa för en medalj under VM-tävlingarna i Finland.

För de som inte är så bekanta med taido-världen och ditt namn, hur kom det sig att du en gång började med kampsport och taido?

– För ganska precis 8 år sedan fick jag se en tidningsannons i Uddevallas lokaltidning “Bohuslänningen”, “Prova på taido”  Både jag och min bror hade tränat karate i några år och efter ett uppehåll så ville vi prova på något nytt. Rörelserna, den tekniska utmaningen, akrobatiken och så den goda stämningen. Jag fastnade direkt! Taidon har följt mig de senaste 8 åren, från Uddevalla, till Göteborg och så nu i Stockholm.

Tror du taidon har påverkat dig som person även utanför träningslokalen?

– Det har den definitivt gjort! Och det tror jag att alla idrottare på hög nivå kan säga om inträdet i sin sport. För mig så var den första stora utvecklingen att jag kunde sätta mig själv i nya och riktigt utmanande, till och med direkt läskiga situationer – men trots osäkerheten hantera dem och kämpa på. Ge sitt allt. Inte ge upp! Lyckas! Jag är inte rädd att ta mig an utmaningar, jag snarare söker mig till dem. Just det personlighetsdraget har taidon definitivt närt en hel del. Inom budon har vi också en stark känsla för att respektera, hjälpa och stötta varandra. Det formar goda medmänniskor och är värt att lyftas fram.

Hur har din uppladdning sett ut inför mästerskapet? Har du fokuserat på något speciellt under träningspassen?

– Ju närmare mästerskapet jag kommit desto mer fokus har lagts på grenspecifika detaljer och finslipning. Styrka och kondition får mindre tid och skall bara upprätthållas. De senaste två veckorna har jag valt att åka till västkusten där, undantaget mig själv som bor i Stockholm, hela landslagets medlemmar tränar i olika klubbar. Vi hade ett planerat landslagsläger i Uddevalla och därefter stannade jag kvar för ytterligare träning. Jag omger mig med flera ur laget, vi tränar och har en positiv stämning. Det handlar förstås väldigt mycket om att hitta den mentala styrkan. Må bra och veta att man är stark, bäst, kommer vinna och totalt reagera!Haha…nej skämt åsido att hitta känslan och den mentala styrkan är förstås avgörande för att prestera när du väl står där på mattan.

Med vilket fokus åker du till VM?

– Jag ska ge mitt allt! Precis allt jag har och sen lite till! Mitt fokus ligger i individuella grenen hokei/form och sedan lagjissen/lagfight. I hokei har jag specifika små mål gällande utförandet. Exempelvis jag vill att balansen i särskilda övergångar ska vara oklanderlig, teknikerna markerade och akrobatiken på bästa nivå. Det är min absoluta favoritgren och jag hoppas ju att min form står sig riktigt riktigt riktigt långt. I första hand handlar det om min egna prestation då det är en ren bedömningsgren. Två går upp på mattan och en går vidare. Jag ska hålla mitt fokus och vara bäst när det gäller! I lagjissen blir det en helt annan sak. Vi går in med fokus att helt enkelt krossa motståndet och ha riktigt jäkla kul! Anna, Emelie, Nasrin och Olivia är fantastiska lagmedlemmar. Vi gör det här tillsammans och vi kommer göra det bra!

Det är många duktiga tjejer ute i världen som konkurrerar om topplaceringarna, hur ser du på motståndet som du kommer att möta i Finland?

– Det är väldigt mycket hysch hysch inför ett stort mästerskap. Ingen vet egentligen hur bra de andra landslagen är . Man gissar utifrån tidigare mästerskap och videor som lagts ut. Absolut inga nya fräscha videor som kan skvallra om aktuell form får komma ut, ifall någon annan skulle kunna få syn på den. Det fiskas hit och dit efter information. Riktigt spännande! I hokei/form är japanskorna mycket vassa, och på EM för två år sen var det en finska som knep guldet. Anna Cervin, Strömstad, kom tvåa och jag fick en bronsmedalj. I jissen/fight har vi nordiska tjejer en tuffare approach. Finskorna har tidigare mästerskap alltid varit i topp. De kommer bjuda ett tufft motstånd. Det kommer smälla! Men…sen spelar det faktiskt mindre roll vad den andra personen på mattan gör. För det viktiga är hur du presterar och klarar av att hantera det som kommer. Där måste ditt fokus vara. Vi svenskor är absolut att räkna med i samtliga grenar, var så säker. Och våra killar i laget kommer de andra nationaliteterna definitivt behöva se upp med!

Du har haft en skada som har bekymrat dig, har du några besvär av den idag?

– Efter en hel del sjukgymnastik så har jag inte längre några bekymmer med min skada. Jag i motsats starkare och mer stabil än innan vilket i långa loppet verkligen gynnat min taido och fysik. Att skada sig leder till att man är tvungen att lära sig mer om sin kropp och vad kroppen behöver. Väldigt nyttigt.

Du fick ta en paus från taidon pga. av nämnd skada, hur har det påverkat dig?

– Man inser verkligen hur mycket något betyder när man riskerar att förlora det. Under min tid av skada gjorde alla taidorörelser ont. Det var omöjligt att utöva just taido. Så det var precis det som hände. Jag insåg hur stor del taidon och dess gemenskap är av mitt liv och betyder för mig som person.

Trots skador är du nu tillbaka, var hittar du inspiration till att fortsätta kämpa och satsa på nya tävlingar? Och vad skulle det betyda för dig att ta en VM-medalj?

– Jag är fruktansvärt envis! Jag älskar när man stått och övat och övat, tragglat och tragglat och en teknik plötsligt sitter. Jag älskar kicken av att gå upp på mattan vid en tävling. Man mår så där lite lagom illa, men tar det djupa andetaget, koncentrerar sig, stänger ute allt oväsentligt, hittar full fokus, ett mål och så bara kör man. Efteråt är själva urladdningen helt fenomenal! Adrenalinkick i kubik! Att vara del i ett landslag och representera sitt land på ett mästerskap är dessutom bland det roligaste och bästa som finns. Gemenskapen, mötet med andra nationer med samma intresse och drivkraft. Mycket inspirerande! En VM-medalj hade varit helt obeskrivligt, enormt fantastiskt. Det är det ultimata beviset på att allt ditt slit gett resultat, att du klarar att prestera på världsnivå. Du har satt avtryck och varit med och utvecklat taidon. Du ÄR på världsnivå! Det, det är ingen liten sak det.

Elin avslutar intervjun med att hälsa:

– På lördag händer det, VM! Och jag är stolt över att få vara med och representera Sverige!

 

Text: Annie Bondefelt

51
43
52