Svenskar satsar högt i VM i shorinji kempo


Idag reser den svenska landslagstruppen i shorinji kempo mot Japan och Osaka för VM. Det finns vissa svenska förhoppningar om medalj, men framför allt vill landslaget bygga vidare på den nysatsning som har inletts.
   – Det ska bli kul att se om vi får svar på den satsningen, säger elitansvarige Alexander Tilly till budokampsport.se.

21 augusti 2013  |  Jonathan Broberg


Idag reser den svenska landslagstruppen i shorinji kempo mot Japan och Osaka för VM. Det finns vissa svenska förhoppningar om medalj, men framför allt vill landslaget bygga vidare på den nysatsning som har inletts.
   – Det ska bli kul att se om vi får svar på den satsningen, säger elitansvarige Alexander Tilly till budokampsport.se.

Shorinji Kempo är i Sverige en liten idrott. Inom våra gränser finns ungefär 300 utövare – att jämföras med att det i Japan finns runt 3000 klubbar.

Shorinji Kempo är en japansk budoart som grundades i Japan av So Doshin 1947 och innefattar en mängd olika slag, sparkar och blockeringar samt kast, nedbrytningar, fasthållningar och svep. 

Siktar på framskjutna placeringar
VM avgörs vart fjärde år och de dominerande stormakterna i världen är, naturligtvis, Japan, men även Indonesien. I europeisk shorinji kempo är de framskjutna nationerna Ryssland, Italien – men även Sverige.
   – Ja, så är det. Och det är just därför som vi åker till VM med vissa förhoppningar om medalj. Vi har några i truppen som är regerande europamästare. Men man måste också ha i beräkning att VM är en oerhört stor konkurrensskillnad jämfört med ett EM. Så våra främsta resultatbaserade mål är att ha framskjutna placeringar efter Japan och Indonesien, säger Tilly.

Tävlingsdelen av shorinji kempo kallas Embu och utgör en liten del av utövandet. De allra flesta tävlar inte – och i den aspekten är svensk shorinji kempo väldigt framskjuten i världen. I Embu tävlar man i par och Sverige skickar till VM i Osaka sju par, här är en liten genomgång av dessa.

Arnaud Tiquet/Joakim Englander, 3:e dan-klassen
”Har satsat målmedvetet och hårt mot detta VM och har ganska goda chanser att placera sig som bästa icke-japanska par. Klarar man det har de även chans på medalj.”

Anders Pettersson/Åke Olsson, 4:e dan-klassen eller högre graderad
”Väldigt rutinerat par som förr har presterat fina resultat. Tekniskt sett är de mycket kompetenta, men åldern ställer vissa frågetecken. De börjar närma sig 50 och kommer möta 30-åringar. Men jag tror att de kan prestera väl ändå. Anders Pettersson är den yngste högst graderade (6:e dan) icke-japanen i världen.”

Yanlu Wang/Kenneth Svedlund, 2:a dan-klassen
”Kan skrälla, men den här klassen fullkomligt kryllar av framför allt starka japaner, ryssar och indoneser. Ett riktigt getingbo. Jag skulle bli väldigt nöjd om de blev bästa västerlänningar i klassen, vilket de absolut har kapacitet för. Men medalj är tyvärr i det närmaste omöjligt i den här klassen.”

Anders Magnusson/Alexander Tilly
”Har siktat högt mot detta VM och hade siktet inställt på medalj. Men precis inför mästerskapet drabbades Anders av lugninflammation. Han reser ändå med till VM, men med största sannolikhet kommer paret inte att komma till start. Tyvärr.”

Markus Lagerqvist/Pontus Ankre, 1:a kyu-klassen
”Även i denna klass återfinns många indoneser och japaner som är kvicka och tekniska. Medalj blir snudd på omöjligt, men Markus och Pontus har höjt sig rejält efter vår nysatsning på landslaget och är framtidsnamn.”

Glen Eriksson/Christoffer Cameron, 1:a kyu-klassen
”De har ju i princip samma utgångsläge som Markus och Pontus. Det är en enormt svår grupp och medalj går nästan inte att ta. Men även det här paret har haft en fin utvecklingskurva och jag hoppas att de fortsätter att utvecklas.”

Johan Mjöberg/Magnus Gustafsson, 3:e dan-klassen
”Samma klass som Arnaud och Joakim. Konkurrensen är oerhört tuff. Det här paret har sina främsta kvaliteter i sin teknik och får de till sin hastighet kan det bli en rätt hög placering.”

VM startar med kval på lördagen, men svenskarna är redan kvalificerade från kvalet och därför kliver samtliga svenska par in i huvudtävlingen som inleds på söndag, då även finalerna hålls.

Text: Jonathan Broberg
Foto: shorinji-kempo.org

0
0
0