World Combat Games i S:t Petersburg – Kampsporternas motsvarighet till OS

Det som i folkmun kallas “Kampsports-OS” är endast en och en halv månad bort. I mitten av oktober återkommer de samlade kampsporternas största gemensamma åtagande – Sport Accord World Combat Games.

28 augusti 2013  |  Jonathan Broberg

Det som i folkmun kallas “Kampsports-OS” är endast en och en halv månad bort. I mitten av oktober återkommer de samlade kampsporternas största gemensamma åtagande – Sport Accord World Combat Games.

2010 startades ett projekt, från högsta idrottsliga organ, riktat just mot enbart kampsport. Det finns OS där kampsporter är med, det finns World Games (som är idrotter utan OS-status motsvarighet till olympiaden), men världens idrottsorgan Sport Accord var ändå inte nöjda.

Kampsporter hade växt, men det behövdes en världsomfattande och spetsig gemensam tävlingsform. Projektet som Sport Accord startade kallas World Combat Games och är ett slags OS för kampsporter, där de allra mest framstående kampsportarna i världen tävlar.

Tävlar om 120 guldmedaljer
Första gången mästerskapet hölls var i Peking. Att intresset för kampsport var stort och att Sport Accord menade allvar med satsningen förvaltade Peking-arrangörerna på bästa sätt, där invigningen var fullsatt (beräknat till 40.000 åskådare) och där tävlingsdagarna var extremt väl besökta. Bara aikidouppvisningen lockade närmare 10.000 åskådare.

Mästerskapet sändes också direkt i den statliga televisionen och mängder av tittare lockades. I stort sett hela Peking var avspärrat då idrottarna tog sig till invigningsceremonin.

I oktober, närmare bestämt mellan den 18-26, står S:t Petersburg för värdskapet. I Peking deltog över 1000 kampsportare och de kom från alla världens fem kontinenter; St Petersburg kommer lika många att vara där. Sammanlagt delades det ut 118 guldmedaljer i Peking där Ryssland vann flest, tätt följt av hemmanationen Kina.

De idrotter som deltar i World Combat Games är:
Aikido
Boxning
Brottning
Fäktning
Judo
Ju jutsu
Karate
Kendo
Kickboxning
Thaiboxning
Sambo
Savate
Sumobrottning
Taekwondo
Wushu

De idrotter som berör Svenska Budo & Kampsportsförbundet (aikido, ju jutsu, kendo, kickboxning, thaiboxning, submission wrestling och wushu) har 18 svenskar tagits ut. En har tvingats lämna återbud, Maria Elin Olsson från wushu. De svenska idrottarna som är uttagna och kommer att deltaga är:

Aikido
Ulf Hjerppe
Anna Wilder Hjerppe
Sten Frödin
Ulf Evenås

Ju jutsu
Sara Widgren
Fredrik Widgren
Malin Persson/Maria Eriksson
Jennie Brolin
Sara Svensson

Kendo
Michiko Komaki

Thaiboxning
Alex Tobiasson Harris
Madeleine Vall
Johanna Rydberg

Submission Wrestling
Anny Hammarsten
Martin Lavin
Sophia Nordenö
Robson Barbosa

Wushu
Maria Elin Olsson (tackat nej)

Budokampsport.se kommer att följa upp och satsa stort på World Combat Games.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0