Röster om Alexander Gustafssons chanser

Det börjar närma sig titelmatchen nu. På lördag möts Alexander Gustafsson och Jon Jones om UFC-titeln i lätt tungvikt, i något som liknar svensk kampsports största enskilda match. Och så här säger några inom kampsportsfamiljen som budokampsport.se varit i kontakt med.

18 september 2013  |  Jonathan Broberg

Det börjar närma sig titelmatchen nu. På lördag möts Alexander Gustafsson och Jon Jones om UFC-titeln i lätt tungvikt, i något som liknar svensk kampsports största enskilda match. Och så här säger några inom kampsportsfamiljen som budokampsport.se varit i kontakt med.

Samtliga som tillfrågats har fått svara på dessa tre frågor.

1) Hur kommer du att följa matchen?

2) Vilken betydelse tror du att matchen har för svensk kampsport?

3) Hur går det i matchen?

Michael Kuntz, sportsligt ansvarig för svenska ju jutsu-landslaget
1) Jag ska försöka att ta mig till samlingen på biografen och titta med
kampsportsfamiljen.
2) Betydelsen är enorm. Det största som har hänt svensk kampsport sedan Ingemar Johansson , Alex är typ likadan, ödmjuk, jordnära och jäkla duktig.
3) Seger så klart!

Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästarinna i thaiboxning
1) Har inte bestämt mig än: Antingen med duntofflor och chokladpraliner eller med ett gäng bröliga muskulösa dudes. Eller båda samtidigt.
2) För truppmentaliteten bland “oss kampsportare” så är det ju fantastiskt. Main event i UFC, det blir ju inte större än så! Oavsett utfall så har ju Alex – och därigenom svensk MMA fått mycket uppmärksamhet utanför landet, men jag vet just inte om det kommer att öka acceptansen för sporten hos de som neggar den i Sverige…
3) Jones är ju en avig typ, det kommer udda tekniker från alla håll och kanter. Å andra sidan vet jag att Alex och hans tränare är mästare på att förbereda sig för motståndar-specifikt. Tror att den kommer att gå full tid och att Alex vinner på poäng mot en frustrerad Jones som inte fått till hela sitt game.

Björn Kjöllerström, före detta kickboxningsprofil
1) Jag ska se matchen med några kompisar dagen efter. Det råder totalt förbud med allt som har med internet att göra innan vi sett matchen.
2) Det skulle vara det absolut största som hänt i Sveriges
kampsportshistoria.
3) Alexander Gustafsson har oddsen emot sig. Man får 5-6ggr pengarna på Alex. Jones har sett väldigt imponerande ut och lyckats dominera dom senaste motståndarna på deras villkor. Om Jones går in och enbart försöker boxas med Alex så kan Alex ta hem det. Jag hoppas att Jones gör det misstaget och att Alex går in helt respektlöst och släpper loss sin underbara MMA-boxning direkt. Ge järnet och gör oss ännu mer stolta än vad vi redan är Alex!

Abgar Barsom, före detta fotbollsproffs och stort MMA-fan
1) Förhoppningsvis med vänner efter en utgång på lördag.
2) Det kanske är den största matchen sedan Ingos match. JBJ är Messis svar på fotboll, så det kan inte bli större.
3) Det är nog de två längsta fighters som möts. Jag hoppas på Alex och hejar på honom. Men Alex måste göra en felfri match och verkligen överraska JBJ.

Benjamin Bolling, SB&K:s ungdomsråd
1) Jag kommer följa matchen via ppv hos UFC som alltid.
2) Jag vet att i och med att det går så bra för Alexander internationellt så går det lika bra för även Sverige internationellt, han representerar Sverige och han ger inspiration för alla utövare av MMA i landet; både nybörjare och avancerade, stora som små. Han visar att vi är bra på kampsport genom att han själv tävlar på så hög nivå, han är en sann champion och en ikon som säger till oss alla att aldrig ge upp för vi alla har chansen att gå så långt som Alex, han är en av våra största inspirationskällor.
3) Jag tror att det kommer bli en hård match mot Jones för han är en stark fighter, men det är Alexander också och jag ser ingen anledning till att Alexander inte kommer att vinna matchen. Jag tror Alexander kommer vinna det här.

Jesper Gunnarsson, Svenska MMA-förbundet och arrangör av The Zone-galorna
1) Jag är rädd att mitt liv som småbarnsförälder tvingar mig att sova när matchen går och att jag ser den i efterhand. Jag kommer dock försöka se den spoilerfri.
2) Om Alexander vinner så kommer det att ha väldigt stor betydelse och förhoppningsvis blir det helsidor i stil med fotbollslandslaget. Vid förlust blir det såklart lite mindre notiser. Men totalt sett så är ju förstås en titelmatch en mycket stor sak, jag hoppas verkligen att mainsteam media verkligen täcker den.
3) Hjärtat säger Alex men hjärnan säger Jones. Med det sagt så trivs ju svenskar med att vara underdogs. Kan Anderson Silva förlora så kan Jon Jones göra det med. Alex är den som jag tycker matchar Jones bäst i divisionen så utgången är inte given. Go Alex!

Karin Edenius, skadad världsmästarinna i kickboxning på väg tillbaka mot
landslaget igen

1) Jag kommer att följa matchen via nätet men kommer nog inte se den live, då den sänds mitt i natten, utan kommer se/läsa om den i efterhand.
2) Alex är ju utan tvekan den kampsportare som under senare tid lyckats slå igenom medialt så pass att det går att jämföra med alla andra sporter som annars har tacksamt med synlighet. Jag vill därför påstå att alla Alex matcher har en stor betydelse för svensk kampsport men såklart väger just detta möte med just denna motståndare lite extra tungt.
3) Självklart hejar och tror jag på Alex som segrare!

Björn Rhodin, vice ordförande i Svenska Kickboxningsförbundet
1) Jag lär få den i flödet på morgonen när jag vaknar. Det blir ingen “vaka” för min del.
2) Den betydelsen är så stor att den inte går att överskåda. Den kommer ha “impact” i hela kampsportsbranschen under mycket lång tid. Speciellt om han vinner.
3) Jag tror han vinner. Magkänsla. Kan för lite om Jones träning men Alex känsla för distans och hans fysisk som backar upp taktiken lär bli det svåraste Jones upplevt. Lär sluta i seger för Gustafsson.

Caroline Ek, svensk världsstjärna i kickboxning som gör comeback lite senare
i höst

1) Jag ska försöka stänga av från omvärlden så att jag kan se sändningen på söndag kväll utan att veta resultatet i förhand.
2) Det har varit en del svenskar i UFC men Alex har verkligen stuckit ut från alla andra, och enligt mig har han redan gjort väldigt mycket för svensk kampsport. Om han tar hem titeln blir hans storhet bekräftad.
3) Alex tar hem det med hjälp av sin boxning.

Besam Yousef, MMA-stjärna med UFC-erfarenhet
1) Helst hade jag ju velat se matchen live såklart. Det får bli någon livesändning av något slag.
2) Det här är ju otroligt stort för svensk kampsport! Alex kommer verkligen sätta Sverige på kartan. Hoppas att det satsas mer på våra svenska landslag efter detta.
3) Alex vinner på TKO i någon av de sista ronderna.

Bernt Lagergren, reporter på SVT med stort kampsportshjärta
1) Jag kommer att se matchen hemma i tv-soffan. Jag ställer klockan på 04.00, det blir en jäkla skön match som jag inte tänker missa.
2) Den betyder jättemycket. Att Sverige fått fram en sådan fixstjärna, ja han är ju redan väldigt stor, är oerhört roligt och viktigt för kampsporten.
3) Jag tror på Alex. Många menar ju att det blir svårt att överlista Jones, men kan Alex utnyttja sin fina boxning har han en bra chans. Jag tror inte alls att han är så långt ifrån Jones klass. Jag säger svensk vinst!

Jimmy Lidberg, svensk OS-medaljör i brottning
1) Eftersom jag själv befinner mig i Budapest på brottnings VM och Alex match och VM krockar så blir det nog bara till att följa liveraporteringen på någon sida.
2) Jättestor betydelse självklart. Jag tror knappt vi i Sverige förstår hur stort det här är. Den här matchen och Alex fortsatta karriär kommer sätta ordentlig fart på nyrekryteringen för en hel del kampsporter runt om i vårt
avlånga land.
3) Väldigt svår fråga. Hjärtat säger Alex såklart. Han har en god chans att vinna den här matchen, så är det faktiskt! Att ge dig ett konkret svar känns lite som att gissa på en 50-50 fråga.

Joakim Borgudd, journalist på Helsingborgs Dagblad och stort MMA-fan
1) Jag kommer att vara på en fest under lördagskvällen och natten men kommer på något sätt se till att se matchen. Kosta vad det kosta vill.
2) Jag ser det här som den största händelsen sedan Ingemar Johanssons dagar. Det här har redan stort genomslag i medierna och kommer bli ännu större om han vinner givetvis. Idrotter behöver stjärnor, så självklart betyder det här massor för svensk kampsport. Han kommer troligen för många bli synonymt med MMA som  idrott. Så det är positivt. Däremot är det kanske naivt att tro att det här kommer att ta svensk kampsport till helt nya nivåer, det blir inte en folksport över en natt.
3) Jon Jones är givetvis favorit. Ju längre matchen går får han en större fördel tror jag. Men Alexander har nävar av guds nåde och gör mästaren ett misstag så åker han dit. Så jag måste tippa med hjärtat och säga att
Alexander knockar Jones. Lyckas han inte med det blir det förlust.

Eddy Bengtsson, före detta OS-brottare och MMA-profil
1) Jag kommer sätta klockan på ringning och bänka mig i soffan för att se matchen.
2) Alex är en fantastisk ambassadör för svensk MMA. Han är ödmjuk och naturlig, en fin kille på alla sätt. Skulle han vinna är det förstås Ingo-klass, utan tvekan. Men han är underdog.
3) TKO. Rond 2. Alex vinner. Det enda som skulle oroa mig är att matchen tas till golvet, men Alex vinner.

Kent Hansson, före detta sportchef på Kvällsposten och numera kampsportsbloggare
1) Från tv-fåtöljen.
2) Om Gustafsson vinner kan det bli ett uppsving för MMA-sporten.
3) Jag tror faktiskt att Gustafsson har en bra chans. Hans hunger är betydligt större än Jones. Det är Alexanders stora chans, han måste ta den.

Sammanställning: Jonathan Broberg

0
0
0