Aikidostjärnan Anna Wilder Hjerppe inför “kampsports-OS”

7 oktober 2013  |  Tony Svensson


Konsten att vara tävlingsmänniska och samtidigt idrotta utan tävlingsmoment är ett fenomen som Anna Wilder Hjerppe fått lära sig att bemästra. Och kanske är det den kombinationen som tagit henne långt inom aikido. Om några veckor åker Wilder Hjerppe till S:t Petersburg för sitt andra raka Sport Accord Combat Games.

   – Det känns så klart väldigt roligt att bli uttagen och vara med igen, säger hon till budokampsport.se.

När SportAccord Combat Games för första gången arrangerades 2010 i Peking liknades tävlingen vid ett ”kampsportens OS”.

Med en organisation och med ett uppskruvat intresse blev succén i Kina total. Flera svenskar i en rad olika kampsporter blev uttagna till ett äventyr långt vida många var vana vid – en av dem var Anna Wilder Hjerppe.

I Kina var arenan i det närmaste helt fullsatt under aikidouppvisningen.
   – Det hör ju inte precis till vanligheterna för en aikidoutövare att delta i ett så stort arrangemang. Det var en annorlunda upplevelse att få delta i Combat Games i Kina. Att få flygbiljetter, visum och hotell bokat, och hela arrangemanget runt omkring utöver själva uppvisningarna. Det är ju inte som att äta ravioli direkt ur burken när vi kör till träningsläger. Vi inom aikidon är så vana vid att planera och betala allt själva, så det här var något utöver det vanliga.

Att det blev Aikido för Anna – var en lyckad slump Egentligen var det hela en stor slump. För 19 år sedan bestämde sig ett gäng tjejer på Umeå Universitet att besöka Umeå aikidoklubb för ett ”prova på pass” i aikido. Det blev för Anna, som man brukar säga, kärlek vid första ögonkastet.
    – Jag hade aldrig hört talas om aikido innan, visste absolut inte vad det gick ut på. Men jag blev helt såld direkt. Det blev sedan bara jag av oss tjejer som fortsatte. Idag är jag är oerhört glad och tacksam för att jag gick på den där träningen.

Idag är Anna Wilder Hjerppe en av Sveriges allra mest framgångsrika kvinnliga utövare och tillhör sedan flera år också den svenska nationella uppvisningsgruppen, vilket är motsvarigheten till ett landslag som aikido har. Och nu hon är också uttagen till sitt andra raka Combat Games.
   – Ja, det känns spännande, att få delta i spelen och visa upp svensk aikido. Att dessutom få se lite av S:t Petersburg igen känns roligt. Jag var där -86 så det har säkert hänt en del sedan dess.

Anna, hur står sig svensk aikido med övriga världen?
   – Vi har ju inte tävling så vi konkurrerar inte som andra idrotter. Men överlag håller svensk aikido en hög nivå och det har vi att tacka våra föregångare för som både inspirerat och fortfarande inspirerar oss som är utövare och instruktörer. Men det är svårt att jämföra länder emellan eftersom det finns flera olika inriktningar både mellan länder men även inom samma land. Sen är förutsättningarna vad gäller tillgång till en tatami, att åka på träningsläger så det är skillnad att träna aikido i Åsele, Stockholm eller i Paris.

Inom aikido, och faktiskt många andra kampsporter, tränar kvinnor och män, unga som gamla, tillsammans med varandra – och har ett utbyte av det. Ett filosofiskt särdrag som Anna tror att idrott överlag borde vara intresserade av att ta del av.
   – Ja, det är kanske därför aikido ser ut som det gör. Det finns inte den här prestationshetsen som kan bli tung vid tävlingar. Å andra sidan tenderar det att inom aikido hamna på individnivå att utvecklas på olika sätt och det kan för vissa vara påfrestande. Men jag tror att det har just med vår köns- och åldersöverskridande träning att göra, att vi kan unna oss den lyxen att söka andra områden att utveckla oss själva på tillsammans med andra.
   – Det finns en dimension ytterligare som kanske är svår att fullt förstå om man inte tränar aikido. Att träna med en partner inte motståndare, anpassa sig till den man tränar tillsammans med utan att för den skull kompromissa på tekniken eller kontakten, att hitta den balansen är extremt givande och otroligt häftigt.

“Lite fjärilar i magen”
Vad som förväntas av Anna under Combat Games har hon precis i dagarna fått reda på. Det blir fem uppvisningar och även ännu ett ärofyllt uppdrag.
   – Ja, schemat fick jag nyss och utöver uppvisningen, där vi kommer att visa olika delar som ingår, alltfrån basic till avancerad och avväpning , har jag blivit tilldelad att leda ett uppvisningsmoment med utövare från flera nationer.

Så, Anna, så här med några veckor kvar till äventyret – vad är din spontana känsla just nu?
   – Att det ska bli roligt men jag har också lite fjärliar i magen!

SportAccord Combat Games, ibland  kallat Kampsports-OS, hålls mellan 16-28 oktober i S:t Petersburg.

 Text: Jonathan Broberg

5
13
16