Supertalangen Sten Frödin gör sitt första Combat Games


Den 24-årige Sten Frödin från Stockholm har under ett par år nu varit en given kugge i den svenska uppvisningstruppen i aikido. Snart reser han till S:t Petersburg för att som en av fyra uttagna svenskar deltaga i den stora aikidouppvisningen. 

   – Det är ju det närmaste ett landslag aikido har och att få representera Sverige i sin idrott på ett stort mästerskap känns fantastisk, så klart, säger han till budokampsport.se.

15 oktober 2013  |  Jonathan Broberg


Den 24-årige Sten Frödin från Stockholm har under ett par år nu varit en given kugge i den svenska uppvisningstruppen i aikido. Snart reser han till S:t Petersburg för att som en av fyra uttagna svenskar deltaga i den stora aikidouppvisningen. 

   – Det är ju det närmaste ett landslag aikido har och att få representera Sverige i sin idrott på ett stort mästerskap känns fantastisk, så klart, säger han till budokampsport.se.

I en idrott utan tävlingsregler är det ibland svårt, kan tyckas, att komma fram som ung talang. Men även om aikidon i Sverige har haft lite svårt med generationsväxlingen finns det ändå stora framtidshopp.

Ett av dessa heter Sten Frödin och är uttagen till Combat Games i S:t Petersburg där han ska vara del av den prestigefyllda uppvisningen.

Sten menar också på att svensk aikido skulle vinna på att profileras lite mer ungdomligt och han hoppas på att kunna bidra till det.
   – Aikidon har alltid dominerats och gör det fortfarande av de äldre, högt graderade männen, men ska man locka nya utövare behövs nog en yngre profilering av idrotten, och där hjälper jag gärna till.

Svensk aikido har tagit ett par kliv framåt den senaste tiden – främst genom att fler unga lyfts fram och fått mer utrymme men också genom den nationella uppvisningstruppen, där Sten varit given under ett par år nu. 
  – Den synliggör aikidon på ett viktigt sätt, tror jag, framförallt till de som inte vet vad aikido är för något. Det är vårt svar på landslag. Och även om aikido inte innehåller tävling finns det stora fördelar med att då istället ha en nationell uppvisningstrupp.

Nu är Sten i startgroparna för att åka i väg på sitt första Combat Games i S:t Petersburg. Något han verkligen längtar till. 
   – Det är ett bra sammanhang för oss att synas såväl nationellt som internationellt. Det känns stort att få åka dit och vara en del av uppvisningen och det är extra roligt att arrangörerna vill ha med aikido även om vi inte tävlar om medaljer.
   – Jag ser fram emot en fantastisk upplevelse med en riktigt skön budokänsla.

Hur ser din målbild inför Combat Games ut?
   – Jag försöker tänka på att jag ska göra så bra ifrån mig som möjligt, samtidigt som jag vill att det ska se naturligt och genuint ut. Målet är att leverera en bra uppvisning och eftersom uppvisningen inte enbart kommer att ses av aikidoutövare gäller det för mig att visa det vackra med aikido.

Vilka styrkor skulle du säga att du har som aikidoidrottare?
   – Jag är bra på att anpassa mig i olika situationer, att vara flexibel i mina tekniker. Jag  försöker utgå från ett lågt centrum, en låg tyngdpunkt och sedan att vara självsäker men ändå mjuk.

Sten berättar också att aikidon präglar stora delar av hans liv. Inte enbart de fem-sex dagar i veckan han tränar, utan även privat. 
   – Jag kan inte se mitt liv utan aikido, allt går hand i hand med den. Det är klart att det under perioder kan bli rätt påfrestande, som i allt, men det är också så fruktansvärt roligt och givande.

Text: Jonathan Broberg

5
13
16