Återblick på rekordåret 2013 – bronsmedaljerna


Traditionsenligt kommer så här den årliga medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning inleds med fjolårets bronsmedaljer, vilka var 28 till antalet.

9 januari 2014  |  Jonathan Broberg


Traditionsenligt kommer så här den årliga medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning inleds med fjolårets bronsmedaljer, vilka var 28 till antalet.

Mikael Knutsson, EM i submission wrestling
Knutsson har varit en stor medaljmaskin under de senaste åren och 2013 utgjorde inget undantag. Fjolåret blev emellertid ett år utan den allra ädlaste av medaljvalörer, men EM-bronset imponerade. En snöplig semifinalförlust där matchen länge stod och vägde stod i vägen för en ädlare medalj, men i bronsmatchen var göteborgaren obeveklig.

Martin Lavin, EM i submission wrestling
Stockholmaren Lavin hade inför 2013 haft ett skadefyllt 2012, men hyggligt kurant visade han att han tillhör den absoluta toppen. EM-bronset i Ungern var ett starkt startskott för ett fint år för Martin.

Anny Hammarsten, EM i submission wrestling
Katrineholms stolthet hade ett litet mellanår 2012, och tycktes kanske lite på väg nerför i en annars fantastisk karriär. 2013 visade Hammarsten att hon fortfarande är att räkna med. EM-bronset skulle följas upp och det med bravur under höstens VM.

Sara Svensson, EM i ju jutsu
Svensson, som snart är färdigutbildad, hade ett smått magnifikt 2013 – kanske hennes främsta tävlingsår överhuvudtaget. EM-bronset var en otroligt efterlängtad framgång. Sent under 2013 förkunnade emellertid Jonköpingskämpen att hon lägger handskarna på hyllan.

Malin Persson/Maria Eriksson, EM i ju jutsu, duo
Svensk ju jutsu har anrika duotraditioner och de som levde upp till historien under året var Malin Persson och Maria Eriksson. Efter år av ”nästan”-framgångar lossande det rejält för duoparet. EM-bronset var en av parets tre officiella medaljer under året. Efter 2013 valde även duoparet att lägga satsningen åt sidan.

Ida Hansson, VM i bjj, svartbältare
Under flera år nu har Ida Hansson räknats som Sveriges kanske främsta BJJ-stjärna. Under 2013 hade hon också närmast onormala framgångar också i submission wrestling. VM-bronset för svartbältare imponerar också.

Sebastian Brosché, VM i bjj, brunbältare
Har klivit upp en klass – och fortsätter producera även som brunbälte. Skåningens utvekling är kanske på väg att ta fart igen, VM-bronset vittnar om det. Broschén hade en mycket fin VM-turnering.

Kristian Khoury, VM i bjj, junior, blåbältare
En tilltänkt stjärna inom några år. Har väldigt stor potential och är väldigt tekniskt säker. Starkt att under hård konkurrens vinna ett brons i den tuffa viktklassen, 84,3kg.

Amir Albazi, VM i submission wrestling
Vi har under några år blivit bortskämda med medaljer för Amir Albazi. Hade ett magiskt 2012, fjolåret lyckades han inte riktigt lika fullt ut. Men ett VM-brons blev det, för den otroligt rutinerade ynglingen från Stockholm. En naturbegåvning.

Mikael Knutsson, VM i submission wrestling
VM innebar, precis som under EM, en tredjeplats för Knutsson. En enda förlust och den kom i den andra matchen där en kanadensare hade full sjå att orka stå emot en frenetisk svensk offensiv, med bland annat sex bra låsförsök. Förlust blev det och därför ”bara” ett brons.

Giang Hoang, EM i thaiboxning
Bröderna Hoang, Viet och Giang, har följts åt under hela karriärerna och under 2013 fortsatte båda bröderna på den inslagna vinststigen sedan 2012. Giang hade ett fint EM, där han lyckades bärga ett brons. Kanske en liten missräkning med tanke på hans VM-silver från 2012.

Viet Hoang, EM i thaiboxning
Var i gott slag under EM men hade vissa marginaler emot sig. Är väldigt kompetent och har en teknisk och poänggenerös stil, precis som brorsan.

Elina Nilsson, EM i thaiboxning
En av svensk kampsports största stjärna de senare åren. Men under EM kom inte Elina Nilsson till sin rätt fullt ut och hon kan betydligt bättre än den thaiboxning hon hann visa upp. Än dock, inte att förakta men vi har varit bortskämda med stora Elina-finaler, en bronspeng.

William Wisén, junior-EM i thaiboxning
En av de yngre förmågorna som många tror kan slå sig in i det riktiga finrummet är William Wisén. En bländande tekniker som börjat utvecklas rejält i landslaget. EM-bronset kändes lite i underkant, men ändå en fin framgång.

Malin Persson/Maria Eriksson, World Games, ju jutsu duo
Under World Games presterade det svenska duoparet en sådan stark uppvisning att förbundskapten Michael Kuntz var mållös, vilket den mannen inte ofta är. På vippen att fälla de omöjliga österrikiska systrarna i semifinalen.

Laghokei herrar, VM i taido
Svensk taido är på väg in i ett generationsskifte såväl inom herrarna som damerna. Och som brukligt är numera höjer sig taidoutövarna när det blir dags för lag. Men VM:et i Finland var överlag en liten svensk besvikelse efter det finfina VM:et i Frankrike för två år sedan.

Lagjissen damer, VM i taido
Damerna krigade sig till ett brons och det ska naturligtvis inte fråntas på något sätt. Sverige visade kraft och ett VM-brons är bra – även om man säkert hade högre förväntningar.

Therese Gunnarsson, VM i kickboxning
Gunnarsson hade skyhöga förväntningar på sig då hon var tillbaka i landslaget som regerande WAKO Pro-världsmästarinna. Men VM i Brasilien blev lite trögare än vad Gunnarsson hade räknat med. Hon föll, förvisso i en läskigt jämn semifinal, och fick nöja sig med ett VM-brons. Möjligen var detta det sista stora mästerskapet i kickboxning för Gunnarsson.

Camila Rivarola, VM i kickboxning
VM-debutant från Stockholm som visade sig vara totalt respektlös och svarade för en smärre knall i kvartsfinal där hon vann över en av förhandsfavoriterna. Kanske brände hon sitt krut där, för VM tog stopp i semifinal – men ett framtidsnamn, helt klart.

Kristin Skante, VM i kickboxning
Skante är en fighter personifierad. Svarade för en heroisk kvartsfinal och eliminerade den innan VM regerande världsmästarinnan. Men krafterna räckte tyvärr inte för att mobilisera fullt ut efter urladdning och Skante förlorade semifinalen.

Malin Persson/Maria Westermark, ju jutsu duo, World Combat Games
Det är få förunnat att bli inbjudna till World Combat Games, att då gå in och prestera i kampsportens största gemensamma tävling på det sättet var inget annat än imponerande av det svenska duoparet. Mästerskapet ringade inte enbart in ett fantastiskt år, utan också två mycket fina karriärer.

Sara Widgren, ju jutsu, World Combat Games
Svensk ju jutsus stora affischnamn numera och Sara Widgrens 2013 var makalöst. En enda förlust blev det under Combat Games, som ställde till det lite. Sara vaknade till liv ltie för sent i turneringen, men när hon väl gjorde det satt det mesta på plats.

Jennie Brolin, ju jutsu, World Combat Games
Den rutinerade Brolin övertalades inför året att göra comeback i ju jutsu och året blev som tävlingen på World Combat Games – väldigt lyckat. Under spelen i St Petersburg visade Jennie starkt psyke och starkt yttre, då hon i en avgörande medaljmatch tömde kroppen och vann överlägset.

Johan Lindqvist, VM i wushu
Den mycket kompetente Lindqvist har länge stått i skymundan i landslaget i sanshou. Men under VM i Malaysia var Lindqvist urstark. Hans bronsmedalj ska värderas emot flera tunga matcher fram till semifinalen, som han dessutom var en hårsmån ifrån att ta hem.

Tony Miocic, VM i wushu
Den store stockholmaren från Södermalms Shaolin har varit med länge. Fick efter avhopp hoppa rakt in i en semifinal, som han förlorade. Men det räcklte till ett brons.

Laget i iaido (Mattias Jansson, Patrik Almqvist, Jesper Waldestål), EM
Lagtävling och iaido har varit två komponenter som passat ihop bra för svensk del. Sverige brukar vara med i medaljlistorna efter lagtävlingarna och EM 2013 utgjorde inget undantag. Laget visade under EM prov på både fokuserad och stilren iaido, och det var inte alls långt ifrån ännu ädlare medaljvalörer.

William Seth-Wentzel, ju jutsu, junior-VM
I skuggan av Widgrenarna och de andra jättetalangerna i seniorlandslaget kommer en ny hungrig och oerhört spännande svensk ju jutsu-generation till.  William Seth-Wentzel är ett namn att lägga på minnet, en riktig tekniker som enligt vissa utsagor är på randen till nästa steg.

Rasmus Nollbratt, ju jutsu (newaza), junior-VM
För första gången kunde Sverige också skicka ett landslag i stilen Newaza och Rasmus Nollbratt visade med eftertryck att det kommer bli roliga stunder för svensk ju jutsu även i den stilen. Jättelöfte.

Det var en liten återblick på 2013 års bronsmedaljer inom svensk budo och kampsport. Inom kort fortsätter vi med att blicka tillbaka på silvermedaljerna.

Sammanställning: Jonathan Broberg

0
0
0