Återblick på rekordåret 2013 – silvermedaljerna


Vi fortsätter den traditionella medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning fortsätter med fjolårets silvermedaljer, vilka var 22 till antalet.

24 januari 2014  |  Jonathan Broberg


Vi fortsätter den traditionella medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning fortsätter med fjolårets silvermedaljer, vilka var 22 till antalet.

Ida Hansson, EM i submission wrestling
Hanssons fenomenala 2013 tog ordentlig fart under EM i submission wrestling. Silvret i -71kg var ett imponerande styrkebesked och satte lite standarden för Hanssons år, som blev synnerligen medaljtätt.

Patrik Jansson, EM i glima
Malmösonen Jansson svarade för det bästa svenska glimaresultatet på 23 år då han knep ett EM-silver i Reykjavik i bältesglima. Jansson imponerade under poolen och när det blev dags för elimineringsrunda var svensken urstark. Ett stycke svensk idrottshistoria skrevs denna aprilhelg.

Sanne Larsson, junior-EM i kyokushin
I schweiziska Lucern visade de svenska kyokushin-juniorerna framfötterna. En av dem var Sanne Larsson som inte bara imponerade, utan överraskade stort då hon via seger mot en polska och sedan en litauiska hamnade i final, där det emellertid tog stopp.

Chalita Andersson, junior-EM i kyokushin
Medan Sanne Larsson forsade fram var den något mer rutinerade Chalita Andersson minst lika säker. Med stilrena och mjuka tekniker såg guldet ut att vara i svensk ägo, men en liten miss på slutet gjorde att Andersson fick nöja sig med ett silver.

Sara Widgren, EM i ju jutsu
Har det senaste året växt ut till en av Sveriges största stjärnor inom kvinnlig kampsport. Den 22-åriga Nackatjejen svarade i juni för ett väldigt fint EM. Motståndarna föll till höger och vänster för Saras starka ju jutsu, men hon fick nöja sig med ett EM-silver. Fast Saras revansch skulle komma.

Fredrik Widgren, EM i ju jutsu
Har haft en otrolig utveckling och trots att han fortfarande är i juniorålder levererade han 2013 toppresultat som senior. Silvret under EM skulle följas upp med ännu en stor bedrift under hösten.

Max Lindblad, VM i BJJ, blåbälten
Stockholmaren Lindblad hade ett lyckat fjolår där han tog många kliv framåt i sin utveckling. Silver blev det på VM för blåbälten och ett namn att definitivt lägga på minnet för framtiden.

Victoria Buenaflor Larsson, VM i BJJ, lilabälten
Fick en bra start på VM i +74kg för lilabälten, en start hon hade med sig vidare in i turneringen och det blev sedermera en mycket fin andraplats för Malmötjejen.

Klara Tibbling, VM i BJJ, blåbälten
Klara från Stockholm är framgångsrik i både submission wrestling och BJJ. Under VM befäste hon sin höga status genom att imponera stort under turneringen. Trots det fick även hon nöja sig med ett silver.

Amir Albazi, VM i submission wrestling
Vi har varit bortskämda med Albaziframgångar internationellt. Under 2013 blev silvret i VM i NoGi hans främsta framgång. Det är inte dåligt och den fortfarande unge Albazi är en av svensk kampsports största framtidshopp, men efter finalförlusten i VM mot en lurig japan var Albazi inte alls nöjd med sig själv, vilket också visar vart han vill vara.

Sophia Nordenö, VM i submission wrestling
Hade ett väldigt fint 2012 som hon följde upp med ett om möjligt ännu bättre 2013. Länge var Nordenö på väg mot guld i VM, men fick tillslut ge sig och nöja sig med ett silver. Men hennes främsta framgång skulle komma på World Combat Games.

Magnus Strandner, VM i submission wrestling
Den store göteborgaren Strandner tog under hösten något överraskande VM-silver i Kanada. En framgång som var mycket tacksam eftersom Eddy Bengtsson förra året tackade för sig i just den viktklassen, +100kg. Strandner visade under hela VM en kyla och en styrka som gör honom väldigt svårstoppad.

Sofia Olofsson, EM i thaiboxning
Slagskeppets största kvinnliga stjärna som verkligen tagit stora kliv under 2013. Olofsson visade prov på vackra tekniker kombinerat med ett enormt krigarhjärta och var inte alls långt borta från en guldmedalj under mästerskapet i Lissabon. Ett litet genombrott.

Anna-Lena Olsson, EM i jodo, mudanklassen
Landslagsdebutanten Olsson från Göteborg imponerade stort under mästerskapet i Österrike i september. Olsson var totalt respektlös och visade ingen som helst nervositet utan satte teknikerna klockrent. Ett silver under hennes första landslagsuppdrag är riktigt starkt.

Det svenska laget, EM i jodo
Jesper Waldestål, Sida Yin och Peter Hellberg bildade under EM ett starkt svenskt lag. Ett lag som var på vippen att ta hem hela EM:et, och en del menade att svenskarna också kanske borde ha vunnit. Men det blev ett silver.

Maria Elin Olsson, VM i kickboxning
Som vi hade unnat Maria ett guld. Hon har varit i mängder av finaler de senaste åren utan att kunna bärga hem guldet. Under VM i kickboxning var hon länge den klarast lysande stjärnan, men i finalen mot vitryskan Muratova knöt det dig lite i inledningen vilket hämmade henne under resterande matchtid. Trots att det blev en jämn match blev det ännu ett silver.

Alex Tobiasson Harris, thaiboxning, World Combat Games
Världsstjärnan Harris befäste under 2013 sin status genom att återigen vinna internationella skalper. I semifinalen i Combat Games var Harris strålande och vann mot ryssen Chuzin. I final blev det dock förlust mot vitryske Nikiforov.

Fredrik Widgren, ju jutsu, World Combat Games
Efter en förlust, ganska klar sådan, mot ryssen Borok i poolen vaknade Fredrik Widgren till och vann återstående poolmatcher, vilket tog honom till final i Combat Games. Där stod åter Borok för motståndet. Den här gången pressade svensken ryssen hårt, men Borok var lite bättre. Men en fantastisk silvermedalj.

Patrik Almqvist, EM i iaido, sandanklassen
Sverige gjorde ett makalöst iaido-EM, framförallt i sandanklassen där Patrik Almqvist tog ett mycket fint silver. Det blev faktiskt dubbelt svenskt i toppen av detta EM i den klassen, då Jesper Waldestål skulle vinna guldet.

Johan Rönndahl, EM i iaido, shodanklassen
Rönndahl var inte lika meriterad som de andra stjärnorna i det svenska iaidolandslag som åkte till EM i Frankrike, men Rönndahl resonerade som så att EM var ett utmärkt tillfälle att skaffa sig den erfarenheten. En magnifik iaido tog honom hela vägen upp till den silvermedalj.

Fredrik Widgren, junior-VM i ju jutsu
En sliten och trött Fredrik Widgren gjorde inte sin bästa tävling under junior-VM, men att då ändå ta sig till final och där vara snubblande nära ett guld är inte oävet. Men vi har fått högre förväntningar på Fredrik efter alla seniorframgångar.

Karin Edenius, VM i kickboxning, lightkontakt
Drygt ett år efter sin korsbandsskada var Karin Edenius åter på mattan på ett internationellt mästerskap. Och hon var sannerligen tillbaka i gammalt gott slag. Förvisso förlorade hon VM-finalen mot kroatiska Ana Znaur med en träff, men Karin var ändå VM:s stora vinnare. En helt fantastisk comeback.

Sammanställning: Jonathan Broberg

2
8
10