Återblick på rekordåret 2013 – guldmedaljerna


Vi avslutar den traditionella medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning avslutas, förstås, med fjolårets guldmedaljer, vilka var 19 till antalet.

29 januari 2014  |  Jonathan Broberg


Vi avslutar den traditionella medaljsammanställningen på budokampsport.se. Det är inget litet jobb att redogöra för samtliga medaljer inom våra led: 69 medaljer blev det ifjol, vilket är ett nytt rekord för SB&K gällande medaljer. Vår sammanställning avslutas, förstås, med fjolårets guldmedaljer, vilka var 19 till antalet.

Eddie Svensson, EM i submission wrestling
Norrköpingskillen Eddie kom till EM i submission wrestling som en liten guldjoker, men tidigt i tävlingen stod det klart att formen var toppad till max. Eddie inte bara överraskade motståndarna – han utklassade dem. EM-guldet var en stor personlig framgång och en hint om vad som också komma kan från Eddies sida.

Klara Tibbling, EM i submission wrestling
EM i Ungern blev platsen där Klara Tibbling visade att 2012 inte var någon dagsslända. Tibblings marsch mot den absoluta världseliten har varit en fröjd att skåda och är en av dem som de senaste säsongerna utvecklats allra mest inom submission wrestlingen.  EM-guldet var en uppvisning i både styrka och teknik.

Janni Larsson, VM i BJJ, brunbältesklassen
Larssons 2013 fylldes till både bredden och längden med storslagna framgångar. I viktklassen vann hon två matcher fram till VM-guldet, där hon flera gånger om manifesterade att favorittekniken x-guard (kontrollerar motståndarens ena fot med ett lås i armhålan) är fruktansvärt svår att försvara sig emot.  Tekniken användes också flitigt i guldmatchen mot Megan Nevill.

Janni Larsson, VM i BJJ, öppna brunbältesklassen
Efter det första guldet väntade fyra nya matcher för Larsson. Hon fortsatte effektivt att leta x-guard och det blev tre raka segrar fram till en ny guldmatch. Matchen om guldet gjordes upp mot meriterade Rachel Demara. Och Janni Larsson i storform gick inte att stoppa heller i den här finalen. Det blev dubbla VM-guld.

Ida Hansson, VM i submission wrestling, NoGi
Storstjärnan Ida Hansson åkte till VM i Kanada som det största svenska guldhoppet. Och ingen blev besviken. I klassen NoGi var hon fullständigt dominant och gick helt enkelt inte att stoppa. Hennes kompletta brottning kombinerat med en sanslös styrka medförde att hon kändes som en isbrytare i en ankdamm.

Ida Hansson, VM i submission wrestling, med Gi
Ida Hansson säkrade sitt andra guld under VM och var lika överlägsen sina motståndare med Gi som utan. I vissa fall kunde motståndarna i klassen med Gi åtminstone påminna Jönköpingstjejen, som de senaste åren bott och tränat i Köpenhamn, om att det faktiskt fanns ett motstånd. Att vara så dominant som Ida Hansson är det sällan man ser i den yttersta världseliten i någon sport.

Anny Hammarsten, VM i submission wrestling, NoGi
Veteranen Anny Hammarsten från Katrineholm lyckades väl med sin VM-resa. 2012l blev hon dubbel bronsmedaljör och med det kändes det lite som att hon hade sett sina bästa dagar, men under VM-tävlingarna i klassen – 58kg utan Gi visade Hammarsten åter att hon är en av Sveriges främsta utövare genom tiderna. Det blev ännu ett VM-guld till samlingen.

Sophia Nordenö, VM i submission wrestling, NoGi
I -64kg-klassen försvarade Sophia Nordenö sitt VM-guld från 2012. Och hon gjorde det på ett minst sagt imponerande sätt. Taktiken var att gå ut hårt, men i finalen hamnade Nordenö i svårigheter och hade ett tufft läge. Men efter en oerhörd kämpainsats lyckades Nordenö att vända matchen till sin egen fördel. Nordenö har etablerat sig i den absoluta världstoppen, hon också.

Lisa Pihl, VM i submission wrestling
En av de märkligare VM-guld som delats ut till någon kanske någonsin. Hon följde med landslaget för att coacha. Samtidigt, i hennes viktklass, kom flera avhopp och till slut stod en ensam person kvar, utan matchning. Lisa ombads då, eftersom hon ändå var i fysisk toppform själv, att ställa upp så att den kvarvarande personen åtminstone skulle få en match. Men efter att Lisa anmält sig drog sig den kvarvarande personen själv sig ur tävlingen – och ensam kvar i viktklassen blev Lisa Pihl världsmästarinna.

Robson Barbosa, VM i submission wrestling
Den tekniske Barbosa inledde VM i Kanada genom att besegra en kanadensare i första matchen med hela 8-0. I den andra stötte han på amerikanskt motstånd och vann med 2-1 och tog sig till VM-final. I den finalen lyckades han passerade motståndarens guard två gånger och fick i samma veva in det matchavgörande fotlåset som också gav VM-guldet. Barbosas framfart var inte oväntat, men den hårt arbetande teknikern var långt ifrån någon guldfavorit inför mästerskapet.

Jennifer Österlin, EM i thaiboxning
En av Sveriges största kampsportsprofiler 2012 åkte som regerande världs- och europamästarinna till EM i Lissabon med ett nytt träningsupplägg i ryggen. Efter en strålande vinst i semifinalen väntade åter en stor final för Österlin. Efter en klinch i världsklass eliminerade Österlin finländska Heidi Björklund i finalen och vann ett nytt EM-guld. Då de tyngre damklasserna utgick under World Combat Games och Combat Games stod i vägen för VM blev detta Jennifers ändå stora internationella mästerskap under 2013.

Lina Akhtar Länsberg, EM i thaiboxning
Akhtar Länsberg har de senaste säsongerna kombinerat thaiboxningen med en MMA-satsning, som fallit hyggligt väl ut. Under EM i Portugal var det emellertid thaiboxning som gällde och Akhtar Länsberg visade hög klass mästerskapet igenom. EM-guldet säkrades i en fartfylld final mot en finländska.

Johanna Rydberg, EM i thaiboxning
Helsingborgaren lyckades att försvara sitt EM-guld. Redan tidigt stod det klart att Rydberg var i gott slag och hennes tekniska och poängvinnande thaiboxning imponerade stort fram till finalen. I finalen blev det en fantastisk batalj, en match som egentligen kunde slutat hur som helst. Men Rydberg dömdes till segern och fick därmed revansch på ryskan Oksani Kizhnerova.

Sara Widgren, World Games i ju jutsu
World Games är den motsvarighet till OS för de idrotter som inte har OS-status. Mästerskapet arrangeras likt OS vart fjärde år och 2013 var mästerskapet förlagt till Colombia. Sara Widgren gick in i tävlingen med sikte på medalj. Ganska snabbt visade det sig att svenskan skulle bli svårslagen. Hon vann allt och ställdes plötsligt öga mot öga med fransyskan Severine Nebie. Finalen var jämn, de båda följdes åt poängmässigt med i den allra sista sekunden av matchen lyckades Widgren få till en ippon på Nebie, och eftersom svenskan hade fler ippons under matchen hamnade ett historiskt svenskt World Games-guld till Widgren.

Sida Yin, EM i jodo, yondanklassen
Yin från Stockholm har länge varit en given medaljmaskin under internationella mästerskap och EM i österrikiska Linz blev för Yin en riktig fullträff. Med stilren, lugn och avslappnad och framför allt väldigt begåvad jodo stod Yin efter mästerskapet högst upp på pallen.

Jesper Waldestål, EM i jodo, nidanklassen
Falkenbergs kanske största idrottsstjärna sett till antal vunna medaljer svarade för ett sanslöst bra EM. Hans skarpa tekniker och sylvassa fokus bidrog till ett EM som kan varit det bästa Sverige presterat på år och dar.

Sophia Nordenö, World Combat Games i submission wrestling
Nordenös smått fantastiska 2013 rundades av med en bedrift som tar henne in i den svenska kampsportshistorien. Efter att ha inlett Combat Games lite trevande, men ändå stabilt, hade Nordenö fått upp ångan rejält till finalen. Där väntade den polska stjärnan Zawodnik, som inte skulle ha skuggan av en chans mot Sophia Nordenö. Med en klinisk grappling och med ett självförtroende större än hela Ryssland vann hon, som första svensk kampsportare , ett guld i World Combat Games.

Jesper Waldestål, EM i iaido, sandanklassen
Waldestål i mästerskap innebär medalj. Frågan är egentligen bara vilken valör det ska bli. Waldestål var briljant under EM i Frankrike och visade prov på stor iaido. Han var tämligen överlägsen i sin klass, där det största hotet kom från svenskt håll då Patrik Almqvist vann silvret.

Thomas ”Totto” Heiderup, VM i kickboxning, veteranklass
Sverige genom tidernas mesta svenska mästare i alla idrottskategorier Heiderup kom till VM bättre förberedd än på länge och ingen i veteranklassen (över 37) hade något att sätta emot Karlskronasonen. Det var tydligt att ”Totto” stod ut och guldet var egentligen nästan aldrig hotat.

Sammanställning: Jonathan Broberg

0
0
0