Svenska Budo & Kampsportsförbundet bakom historiska SM-medaljer


På begäran från Svenska Budo & Kampsportsförbundet lanserar idrotten numera könsneutrala SM-medaljer. De gamla medaljerna har varit riktade till män eller kvinnor, även om det finns många idrotter där män och kvinnor tävlar mot varandra.
   – Jag förstår faktiskt inte varför detta inte har funnits tidigare, helt ofattbart med tanke på att det finns idrotter där kvinnor och män tävlar i samma klass, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildningskonsulent Magnus Ledin till budokampsport.se.

28 februari 2014  |  Jonathan Broberg


På begäran från Svenska Budo & Kampsportsförbundet lanserar idrotten numera könsneutrala SM-medaljer. De gamla medaljerna har varit riktade till män eller kvinnor, även om det finns många idrotter där män och kvinnor tävlar mot varandra.
   – Jag förstår faktiskt inte varför detta inte har funnits tidigare, helt ofattbart med tanke på att det finns idrotter där kvinnor och män tävlar i samma klass, säger Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildningskonsulent Magnus Ledin till budokampsport.se.

Det finns många idrotter i Sverige där män och kvinnor tävlar mot varandra i samma klass. Ändå är det först nu, på begäran av Svenska Budo & Kampsportsförbundet, som SM-medaljerna görs könsneutrala.

Magnus Ledin, utbildningskonsulent på Svenska Budo & Kampsportsförbundet tillsammans med Europamästaren i jodo Sida Yin är drivkrafterna bakom de nya SM-medaljerna.
   – Vi ser det som självklart att det ska finnas SM-tecken som inte är könsdefinierade. Det känns skönt att detta äntligen blev verklighet. Detta har verkligen varit en långdragen historia. Mitt första mail till RF angående detta var i september 2012.

“Äntligen”
Även Sida Yin, som tävlar kontinuerligt mot kvinnor i både jodo och iaido, känner en lättnad när nu SM-medaljerna är klara att användas.
   – Äntligen, utbrister han och fortsätter:
   – Det är liksom en självklarhet i de arter jag tränar och tävlar i, iaido och jodo, där det inte finns några fördelar att vara det ena eller andra könet.

Magnus Ledin tror och hoppas att initiativet nu kommer att sprida sig genom idrottsrörelsen.
   – Jag kan tänka mig att vi i framtiden kommer se fler idrotter, även de som tävlar kvinna mot kvinna och man mot man, som väljer detta könsneutrala SM-tecknet.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0