Sophia Nordenö ser Tjejkampen som ett bra avstamp


En av Sveriges främsta BJJ-idrottare Sophia Nordenö är klar för match på Kampsportsfestivalen – Tjejkampen. Matchen blir mot landslagskompisen Diana Kajic under galan den 30:e augusti. Eriksdalshallen.
   – Det bli väldigt roligt, vi har mötts otaliga gånger och alla matcher har varit bra, säger hon till budokampsport.se.

11 augusti 2014  |  Jonathan Broberg


En av Sveriges främsta BJJ-idrottare Sophia Nordenö är klar för match på Kampsportsfestivalen – Tjejkampen. Matchen blir mot landslagskompisen Diana Kajic under galan den 30:e augusti. Eriksdalshallen.
   – Det bli väldigt roligt, vi har mötts otaliga gånger och alla matcher har varit bra, säger hon till budokampsport.se.

Under 2013 upplevde Sophia Nordenö sitt kanske hittills mest lyckosamma år som kampsportare.

Hon hade enorma framgångar i submission wrestling med ett VM-guld och dessutom vann hon Sveriges första guld någonsin i World Combat Games.

I början av sommaren vann hon SM-guld i BJJ, och i finalen möttes hon och Diana Kajic.
   – Det brukar bli så att hon letar poäng och jag har lyckats submittat henne. Hon är väldigt lurig och tekniskt skicklig, så det blir kul att mötas igen. Jag hoppas kunna bjuda på en riktigt bra match.

“Inte några macho-idrotter”
För Nordenö innebär matchen på Tjejkampen en liten uppstart på den annalkande intensiva höstsäsongen.
   – Det blir en mycket bra matchning att få. Mina stora mål för säsongen är ett ADCC-kval i höst, och sedan blir det en tävling i London och så hoppas jag kunna få ihop allt för en tävling i Japan också, så det är full fart framåt.

Trots det tvekade hon inte när erbjudande om match på Tjekampen dök upp.
   – Nej, det är ett väldigt bra initiativ och jag tycker det är viktigt att även vi tjejer ges lite uppmärksamhet. Vi tränar också stenhårt och vi är jäkligt duktiga. Jag tycker också att allmänheten bör få fler chanser att se att det här inte är några macho-sporter, utan att vi som håller på är som vilka idrottare som helst.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Eva Hedman

2
8
10