“Är det inte helt otroligt!!!???”

25 september 2014  |  Tony Svensson


Av 59 elitidrottare i Sverige, fördelat på 36 specialförbund, har Fredrik Widgren och Janni Larsson tilldelats Svenska Spels och RF:s Elitidrottsstipendium. Fredrik Widgren, ju jutsu, och Janni Larsson, BJJ, kommer att tilldelas 40.000 vardera.
   – Är det inte helt otroligt!!!???, utbrister Janni Larsson då budokampsport.se når henne.

Varje år delar RF i samarbete med Svenska Spel ut ett elitidrottsstipendium. I år hade nästan 300 ansökningar inkommit och 59 idrottare har tilldelats stipendiet.

Två av dessa 59 idrottare härrör från Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Det handlar om Janni Larsson, BJJ, och Fredrik Widgren, ju jutsu.

Stipendiet är på 40.000 kronor vardera. För Fredrik Widgrens del är det ett mycket välkommet tillskott.
   – Ja, det innebär att jag kan hålla fokus lite mer på idrottandet och behöver inte pussla med lika mycket helgarbete för att få ekonomin att gå ihop med idrottandet och mina studier.

Fredrik Widgren vann VM-silver som 18-åring och är svensk ju jutsus stora affischnamn. Han har nu hunnit bli 21 år, men tävlade i våras fortfarande också som junior. Karriären har bara börjat och stipendiet är en otroligt viktigt ekonomiskt tillskott.
   – Självklart kommer det att underlätta på alla plan. Jag är jätteglad och känner mig hedrad att ha fått det här.

Janni Larsson vann i våras VM-guld för svartbältare i BJJ, något ingen annan svensk tidigare mäktat med. Till vardags studerar hon till läkare och när budokampsport.se når henne med beskedet är hon ute på ”klinik”.
   – Är det inte helt otroligt!!??
   – Det är verkligen fantastiskt.

”Trodde det var någon säljare från Stockholm”
RF har under några dagar försökt nå Janni Larsson med beskedet om att hon har tilldelats Elitidrottsstipendiet – utan att först lyckas. Efter några påringningar svarade tillslut Janni på numret.
   – Det har ringt från ett nummer från Stockholm några gånger och jag trodde att det var någon enveten säljare, så jag valde att inte svara. När jag tillslut lite irriterat svarade visade ju sig att det var RF som bara ville meddela det här.

Livet som världsmästare och historisk idrottare är inom BJJ inte speciellt glamoröst. Glöm allt vad det innebär att vara världsmästare i exempelvis fotboll. Janni Larsson studerar till läkare och det ekonomiska tillskottet är helt avgörande för hennes årssatsning.
   – Jag kommer inte behöva välja bort några tävlingar, jag kan under det här året nu åka på det jag vill. Det känns fantastiskt och jag är otroligt motiverad nu inför den här möjligheten som jag har fått nu.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Jonathan Broberg och Hamid Ershad Sarabi

51
43
52