Kampsportstjärnor fortsätter att ryta ifrån


Igår publicerade vi en drös upprörda kampsportares reaktioner över Idrottsgalans behandling. Idag fortsätter arga reaktioner att nå oss. Här är reaktionerna.

14 november 2014  |  Jonathan Broberg


Igår publicerade vi en drös upprörda kampsportares reaktioner över Idrottsgalans behandling. Idag fortsätter arga reaktioner att nå oss. Här är reaktionerna.

 

Joakim Vistam, landslagscoach i ju jutsu
”Jag tycker att våra kampsportande ungdomar ska få drömma om en plats med de största. Att ha förebilder är en av de viktigaste drivkrafterna och en viktig del av pusslet att bli världens bästa i vilken idrott som helst. Med erfarenhet från både ishockey, gymnastik och Ju-Jutsu så ser jag en röd tråd lysa och det är våra omskrivna och hyllade förebilder.
   Det är skit att RF inte låter en av den mest framgångsrika och snabbast växande delarna i sin egen organisation ta del av den förtjänande,dyra, men viktiga uppmärksamheten som i förlängningen förenklar för sponsorer och vidare utveckling. Om RF inte ger oss tillräckligt med resurser så ska vi åtminstone få del av uppmärksamhet vid tv-sänd gala.”

Hamza Bougamza, VM-medaljör i thaiboxning 2014
”För mig det handlar om de ständiga fördomarna som vägrar försvinna främst i media och i folks tänk. Jag har full förståelse att fotboll, hockey och golf är ”större” än kamsport. Men vad menas egentligen med större?
   Man kan se det med olika ögon. Kamsporten har gjort mer framgångar i landslagssammanhang än vad hockey och fotboll har gjort. Vi har en hel del världsmästare/europamästare i de olika kamsporterna och håller världsklass och slår de större länderna.
   Är vi större än de andra sporterna då, som nästan inte ens kan ta sig till VM och EM? Så länge det finns fördomar om att kampsport är ”för brutalt” eller jämförs med gatuvåld så kommer vi aldrig att kunna jämföra oss med andra sporter som fotboll och hockey. Jag menar vi har exakt som de andra sporterna har: vi har läkare, vi har domare, vi har regler, vi har en tränare som har en avgörande roll.
   Vi tränar hårdare än fotbollsspelare och hockeyspelare, men så länge man inte kan se två idrottsmän med samma förutsättningar och erfarenheter gå upp i en ring och visa sina färdigheter på samma nivå. Det vill säga den som har bäst teknik, snabbhet, styrka och tajming och den som är smartast vinner.
   Men jag kan garantera att de som sitter i juryn på idrottsgalan också sitter på UFC och andra kampsportsgalor och njuter av fighting med sina polare och en öl i handen. Vi har fått utstå en hel del kritik och skitsnack av läkare och professorer som inte ens vet vad de snackar om, och denna kritik vill inte idrottsgalan ha att göra med, för att de är rädda att ta itu med den, för att låta våran fina sport blomstra och erkännas och vara med på kartan bland de andra sporterna.”

Jennifer Österlin, VM- och EM-guldmedaljör i thaiboxning 2013
”Helt vansinnigt. Förstår inte hur man för det första helt utan vidare kan ignorera hur pass stort kampsports-Sverige faktiskt är internationellt, jämfört med många andra sporter.
   Vi som sport drar ett hästlass varje dag, både som elitsatsande idrottare, tränare och förebilder, fritidsgårdar för ungdomar på glid och förändrar människors liv på daglig basis.

Varje vecka ser jag personer i träningslokalen skratta, peppa varandra, växa som individer – psykiskt och fysiskt. Den som säger att kampsport inte är en lagsport, är varmt välkomna att gå bredvid mig under en veckas matchladdning och se uppslutningen och den hjälp jag får av alla mina kamrater… eller vara med när nackhåren reser sig av sammanhållningen på fysen i nybörjargruppen.

Kampsport förenar och bygger band för livet.
Jag tror att problemet handlar mycket om rädsla. Ett fåtal personer som inte vet vad det handlar om – eller orkar bry sig om att ta reda på det.

Men jag kan fortfarande inte för mitt liv förstå varför man väljer att premiera sporter där barn väljs bort vid 12-års ålder för att de inte lever upp till a-lagets krav och gallringar, där vi gör det omvända – peppar, stöttar och ser till att precis alla kan vara med, utefter just sina förmågor och önskemål. DET är för mig en gåta.”

Besam Yousef, MMA-stjärna med UFC-meriter
“Jag tycker att det är för jävligt. Fighters/kampsportare kämpar väldigt hårt, som vilken elitidrottare som helst. De representerar Sverige i olika landslag och förtjänar mer cred i media. Kampsport är lika mycket idrott som allt annat.”

George Sallfeldt, före detta MMA-förbundets ordförande
”Detta börjar ju bli löjligt. Det verkar inte spela någon roll hur många medaljer som plockas på VM-nivå inom kampsport, det värderas inte ändå. Man skulle ha viss förståelse för detta om bara de främsta breddidrotterna kom ifråga eller idrotter som utövas i hela världen. Men om man tittar historiskt så ser man att även idrottare inom väldigt smala idrotter nominerats. Jag tror tyvärr detta är en generationsfråga. Kanske måste vi vänta tills folk i den här juryn bytts ut av ren ålder. Det är ju i alla fall uppenbart att ungdomarna har koll på kampsport.”

Therese Gunnarsson, regerande Pro-världsmästare i kickboxning
”Jag kan ju bara säga som alla andra att det är tråkigt att kampsporten fortfarande behandlas utifrån fördomar. Synd med tanke på att vi som sysslar med detta lägger ner vår själ, hjärta och egna ekonomi i detta. Svårt att känna att man vinner för Sverige när man inte får någon nämnvärd hjälp i sin satsning eller ens uppskattningen i att vara inkluderad i Idrottsgalan.”

Sammanställning och foto: Jonathan Broberg

2
8
10