I EM-final 1997 – nu siktar Jennie Brolin mot VM-medalj i ju jutsu

Det svenska landslaget i ju jutsu har landat i Paris och inkvarterat sig på det officiella hotellet. Imorgon inleds VM-tävlingarna och för Jennie Brolin, som fyllde 40 i september, har ju jutsukarriären tagit fart på nytt efter ett längre uppehåll.
   – Jag älskar verkligen tävlingsmomentet och när teknikerna sitter som man vill, säger hon till budokampsport.se.

27 november 2014  |  Jonathan Broberg

Det svenska landslaget i ju jutsu har landat i Paris och inkvarterat sig på det officiella hotellet. Imorgon inleds VM-tävlingarna och för Jennie Brolin, som fyllde 40 i september, har ju jutsukarriären tagit fart på nytt efter ett längre uppehåll.
   – Jag älskar verkligen tävlingsmomentet och när teknikerna sitter som man vill, säger hon till budokampsport.se.

Jennie Brolin var framme i EM-final i ju jutsu redan 1997. Hon har en enorm rutinbank att ta till, men faktum är att hon också relativt nyligen återupptog ju jutsusatsningen.

Det var inför EM ifjol som förbundskapten Michael Kuntz slog veteranen Jennie Brolin en signal.
   – Han undrade om jag ville ställa upp i EM. Det var med bara sex veckors varsel – så jag svarade självklart ja.

EM gick bra och Jennie slutade fyra. Resultatet imponerade så pass att hon under fjolårshösten också fick en biljett till World Combat Games, kampsporternas motsvarighet till OS, i ST Petersburg. Där blev det ett mycket starkt brons.
   – Jag kom in i ett otroligt flow under Combat Games. Jag hade en känsla av att ”skit i hur det går”, och så tänkte jag inte så mycket utan kunde prestera ganska avslappnat. Jag hoppas verkligen försöka hitta den känslan nu under VM.

Siktar på medalj
Jennie går in i världsmästerskapet i Paris under fredagen. I första matchen ställs hon mot holländskan Charella Westra, som hon vann mot senast de möttes.
   – Det var nog under EM vi möttes och hon är lite lurig. Men då gjorde jag en bra match både offensivt och defensivt. Det känns lite nervöst, men jag har samtidigt en bra känsla.

Och målsättningen för Brolin är glasklar. Hon siktar mot medalj.
   – Det vore förstås jättekul och jag skulle ljuga om jag påstod att jag inte siktade på pallen. Samtidigt är tjejerna inom ju jutsun idag oerhört duktiga och det går fort därute på mattan. Jag måste utnyttja mina styrkor på ett klokt sätt, kanske vara lite avvaktande och sedan attackera när luckor kommer. Jag vill försöka vara så stabil som möjligt och sätta upp attackerna på ett bra och varierat sätt.

Utanför ju jutsun har Brolin familj och barn, arbetar som systemutvecklare i Uppsala.
   – Det är klart att det är tufft att få tiden att gå ihop. Ju jutsun får liksom komma lite i tredjehand, och därför gäller det att vara fokuserad och verkligen nyttja de gånger träningstillfällen och matcher ges. Samtidigt älskar jag verkligen tävlingsmomentet.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10