Så firar profilerna jul – Sophia Nordenö, BJJ och submission wrestling

Budokampsport.ses populära julnedräkning är tillbaka. Precis som förr är det nedräkning från lucia fram till jul med olika kampsportsprofiler och hur dessa ska fira jul, hur de sett på 2014 och hur deras nästkommande år ser ut att bli. Vår andra profil för nedräkningen är BJJ- och submission wrestlingstorstjärnan Sophia Nordenö.

17 december 2014  |  Jonathan Broberg

Budokampsport.ses populära julnedräkning är tillbaka. Precis som förr är det nedräkning från lucia fram till jul med olika kampsportsprofiler och hur dessa ska fira jul, hur de sett på 2014 och hur deras nästkommande år ser ut att bli. Vår andra profil för nedräkningen är BJJ- och submission wrestlingstorstjärnan Sophia Nordenö.

2013 var Sophia Nordenö en av Sveriges starkaste kampsportare och hon skrev in sig i historieböckerna som första svensk att vinna guld i World Combat Games.

2014 har också varit ett bra år för Nordenö även om de där riktiga topparna kanske uteblivit. Men privat har hon fått ett jobb och kombinationen heltidsjobb och satsning fullt ut har inte fortlöpt smärtfritt.

Sophia, om du ser tillbaka på 2014, hur har det året varit för dig både personligt och idrottsligt?
   – 2014 har varit ett omtumlande år med många nya inslag i både livet och i träningen. Jag fick ett fast heltidsjobb som sjukgymnast och möjlighet att jobba med det jag utbildat mig till samtidigt som jag tävlat i SM, EM och VM i BJJ . Jag har tävlat i Abu Dhabi samt att jag har tävlat i ADCC vilket var ett av mina mål för 2014.
   – Ovanpå allt detta har jag fått mitt bruna bälte, och det känns fantastiskt stort. Jag ser tillbaka på året som träningen kommit i andra hand på grund av jobbet och det kanske inte var planen från början men kraften att satsa 100 procent på dem båda har helt enkelt inte funnits och då har jobbet fått komma i första hand.

Hur kommer du att fira julen?
   – Julen kommer firas med mor och far samt systrar och syskonbarn i Sundsvall där jag ursprungligen kommer ifrån.

Vad önskar du dig mest av allt i julklapp?
   – I julklapp önskar jag mig en ny lokal till Hilti Fightcenter Uppsala då vi håller på att växa ur våran lokal.

Har du något nyårslöfte, i så fall vad och varför?
   – Mitt löfte inför nästa år är att ta mera tid för nära och kära samt att lägga om sömnvanor som i dagsläget ej är helt optimala (läs tillräckliga) för att kunna vara mitt bästa jag hela dagarna.

Om du blickar fram mot 2014, vad tror du om det året både personligt och idrottsligt?
   – Jag planerar att inför nästa år lägga gin lite på hyllan och primärt satsa mot nya mål.. Dock fortsatt på en matta men kanske en inburad sådan… Men först ska jag tävla EM i BJJ som brunbälte innan gin läggs åt sidan. Samt att jag ska bli världens bästa sjukgymnast förstås. (Haha)

Budokampsport.se önskar Sophia all lycka fram över och en riktigt god jul och ett gott nytt år. Imorgon fortsätter nedräkningen inför jul.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Eva Hedman/Hamid Ershad Sarabi

2
8
10