Rekordåret 2014 – här är samtliga 35 mästerskapsbrons


Svensk budo och kampsport hade ett fantastiskt 2014, som innebar ett nytt medaljrekord; det blev hela 79 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger vi er en återblick på medaljerna som vanns. Vi inleder med bronsmedaljerna, som var 35 till antalet.

8 januari 2015  |  Jonathan Broberg


Svensk budo och kampsport hade ett fantastiskt 2014, som innebar ett nytt medaljrekord; det blev hela 79 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger vi er en återblick på medaljerna som vanns. Vi inleder med bronsmedaljerna, som var 35 till antalet.

Sofia Olofsson, VM i thaiboxning
Det blev ett starkt 2014 för stockholmstjejen Sofia Olofsson. Hon inledde med ett VM-brons i Malaysia där hon inte var långt från en finalplats. Vägen fram till bronset präglades av intensitet, teknik och finurlighet och även om hennes stora fullträff skulle komma under EM var VM-bronset en första indikator på att Sofia, äntligen, tagit det kliv många av oss trott att hon har potential till.

Erica Björnestrand, VM i thaiboxning
Hästtjejen från Malmö var en av de svenska VM-debutanter på damsidan som lyckades strålande under VM. Hennes räckvidd i både slag- och sparkteknikerna gav inte motståndarna en lugn stund. I första matchen i VM blev Björnestrand ofrivilligt indragen i en politisk soppa, där matchen försenades gruvligt då det holländska motståndet först inte skulle få gå matchen och sedan, efter kalabalik, ändrades detta. Allt när båda idrottarna stod i ringen, klara för att sätta igång. Björnestrand blir ett namn framledes att räkna med.

Elina Nilsson, VM i thaiboxning
Det går inte nog att imponeras av veteranen Elina Nilsson. Hennes VM-brons bärgades efter en finfin kvartsfinalseger, men en tydlig förlust i semifinal satte stopp för ädlare valörer. Men bronset innebar ändå att Nilsson fortfarande har en svårslagen svit: medalj i varje mästerskap hon någonsin ställt upp i.

Giang Hoang, VM i thaiboxning (A-klass)
Boråsaren hade ett magnifikt mästerskap på gång och var klar för VM-final. Då kom dråpslaget. En protest om domslutet i semifinalmatchen gick igenom, och Hoang bestals formligen på en ädlare valör. Under prisceremonin lämnade sedan Hoang kvar sin bronsmedalj på prispallen och gick därifrån.

Hamza Bougamza, VM i thaiboxning (A-klass)
Rinkebys stolthet visade med all tydlighet att talangen hade omsatts i ett kunnande av yppersta klass. Bougamza stormade mot final, men i en jämn semifinal dömdes (tveksamt) motståndet till seger och det blev aldrig den där fullträffen under året för Hamza som de flesta väntat på. Under hösten har Bougamza även kämpat mot en enträgen skada.

Yossef Issa, VM i thaiboxning (A-klass) -81kg
En tuffing av hårdaste skal från Göteborg som imponerade under kvartsfinalen, så pass att några faktiskt såg VM-debutanten som en reell guldkandidat. Men i semifinalen tog resan slut, men Issa kommer för alltid att ha ett VM-brons på sitt CV.

Elin Öberg, VM i thaiboxning (juniorklass)
Talangen från Stockholm fick en smakstart på sitt första stora internationella mästerskap, där hon i premiärmatchen efter bara någon minut vann på en solklar knock. VM-äventyret tog emellertid slut för Öberg i semifinal, men många förundrades över det lilla svenska kraftpaketet.

Elias Lindbäck, VM i thaiboxning (juniorklass)
Kämpade frenetiskt i sin kvartsfinal, som var både jämn och högkvalitativ. Lindbäck avslutade oerhört starkt och avancerade vidare till semifinal, där dock det mesta krutet verkade ha bränts. Det blev ett fint brons ändå, för stockholmskillen.

Alexander Glemme, VM i thaiboxning (juniorklass)
Gleme har lovordats i länge av förståsigpåare och även om VM kanske inte blev exakt vad han tänkt sig blixtrade han emellanåt till – och då rejält. Det räckte till ett brons. Och under JEM skulle han visa ännu mer.

Oliver Enkamp, EM i wushu
Det känns som att Enkamp varit med hur länge som helst nu, men faktum är att Oliver fortfarande bara är i början av karriären. Han tävlar på proffsnivå i MMA. Men under EM i wushu visade Enkamp kvaliteter också i fightingdelen sanshou. Ett EM-brons blev det.

Erica Persson, JEM i jujutsu (U21)
En av många unga duktiga jujutsu-utövare som spås en lysande framtid. Är tekniskt begåvad och ett brons på JEM är minsann ingen enkel medalj att vinna.

Therese Alm, JEM i jujutsu (U21)
Junior-EM på hemmaplan, i Lund, blev en fin svensk indikator om en stark framtid. Therese Alm gjorde ett fint EM, och det räckte till ett brons.

Fredrik Olsson, EM i kyokushin
Vid sidan av Jimmie Collin har Fredrik Olsson varit en av Sveriges starkaste namn i kyokushin under en tid. EM-bronset hade mycket väl kunnat bli en ännu ädlare valör, men Olsson hade inte riktigt flytet på sin sida som också behövs.

Cecilia Wallin, EM i kyokushin
Många undrade hur talangen, den nu 23-åriga, Wallin skulle klara av omställningen från junior till senior. Svaret gav hon under EM med eftertryck; bronset är en del i en resa som kan sluta hur lyckligt som helst för Wallin. Med sin frenesi, skarpsinthet och sina hårda tekniker är hon redan ett hot mot de allra främsta.

Sanne Larsson, JEM i kyokushin
Ännu en av svensk kyokushins unga som tagit stora kliv framåt. Larsson är född -96 och en av landets största talanger inom sin sport och JEM-bronset kommer sannolikt inte vara hennes sista medalj i karriären.

Sebastian Brosché, VM i BJJ, brunbälten
Brosché var firad storstjärna i en lägre bältesklass och när nu Vilhelminasonen, bosatt i Norge numera, klev upp till brunbältesklassen under VM innebar det – fortsatta framgångar. VM-bronset imponerade.

Klara Tibbling, VM i BJJ, lilabälten
Gjorde ett strålande VM, där bronset i den öppna viktklassen skulle följas upp med en riktig fullträff i -79,3kg för veteranen som länge ansetts vara en av svensk BJJ:s främsta.

Alexander Baffoun, VM i BJJ, blåbälten
Är lite av en coming man inom svensk BJJ och med nu ett VM-brons i bagaget finns det fog att tillåta sig tro på fler internationella medaljer framledes från skånepågen.

Filippa Koski, VM i BJJ, blåbälten
Talang som håller på att bygga upp ett stabilt CV. Finurlig och stilren i sina tekniker och vägen fram till VM-bronset bådar gott.

Alexander Pärleros, VM i MMA, heavy weight
Hade en fin VM-turnering i Vegas under ett par härliga dagar och växlade hårda, långa tekniker med god kontroll och snabbhet trots sin storlek. Svensk MMA hoppas att stockholmaren kan ta ytterligare kliv framåt.

Linnea Larsson, EM i thaiboxning (A-klass)
Har kämpat länge för att få till det i ett mästerskap och under EM i Polen visade slitvargen från Varberg upp fin kvalitet. Det hade kunnat gå ännu bättre för Larsson, men ett EM-brons var ett rejält fall framåt för henne.

Max Ramqvist, EM i thaiboxning, (A-klass) -71kg
Vann SM för ett par år sedan och har jobbat sig in i landslaget. Är kanske inte den mest tekniske thaiboxaren, men besitter ett härligt driv, en fin förståelse och har en enorm slagkraft. Det räckte till ett välförtjänt EM-brons.

Burim Rama, EM i thaiboxning (B-klass), -71kg
Teknisk och kvick och står på tröskeln till A-klass. Behöver emellertid bli lite hårdare i sina tekniker, när så sker blir Rama ett namn att lägga på minnet.

Billy Bengtsson, EM i thaiboxning, (B-klass) -63,5kg
Fortsätter stadigt att utvecklas åt rätt håll och kommer med stor sannolikhet att fortsätta vinna medaljer i B-klassammanhang ett tag till.

Giang Hoang, EM i thaiboxning (A-klass)
Hade en enorm form under VM i Malaysia, där han alltså bestals på en finalmatch. EM var inte lika lyckat för Hoang, som ändå slet till sig ett brons.

Dalia Ali, EM i kickboxning, full kontakt low kick
Svensk kickboxning genomgår en generationsväxling, som inneburit en del medaljbortfall de senaste åren. Återväxten ser emellertid inte alls så mörk ut som först befarades. Dalia Ali är ung och nära nog en komplett kampsportare, som hävdar sig väl i tre olika kampsporter redan.

Anna-Lena Olsson, EM i iaido, mudanklassen
För inte alls så länge sedan var Anna-Lena Olsson ny i landslaget och en överraskande medaljör under EM. Till detta mästerskap hade kraven på hennes prestation höjts och då vann den skicklige Olsson en ny EM-medalj, denna gång en bronspeng.

Sida Yin, EM i iaido, yondanklassen
Den kunnige Yin är kanske allra bäst i jodo, men klarar sig alldeles utmärkt också i svärdidrotten iaido. Ett EM-brons blev det för den begåvade stockholmaren.

EM-laget i naginata, (Elin Sandqvist, Sofia Judkins och Lisa Sander)
Det är sannerligen inte alla år vi kan glädja oss åt mästerskapsmedaljer i naginata. Men under höstens EM lyckades det svenska laget med bedriften att plocka hem ett efterlängtat EM-brons.

Milad Samizade, JEM i kyokushin, (U-22)
Milad beskrivs ofta som den stora talangen inom svensk kyokushin just nu och hans framfart under U22-EM blev ingen avstickare från den beskrivningen. Ett tungt brons och framtiden ser ljus ut.

Lisa Linder, JEM i kyokushin, (U16)
Har väldigt mycket kyokushin i sig och kommer att bli väldigt nyttig i framtiden. EM-bronset visade att hon har klassen och styrkan att utmana de främsta i ålderskullen.

Andreas Gustafsson, VM i jujutsu, (ne waza)
Var sjuk, hade inte tränat så som han hade önskat och VM skulle egentligen inte gått alls för Andreas Gustafsson. Men vilken styrka och vilken kroppskontroll han har. I semifinalen menade många tyckare också att svensken borde tilldömts en seger. I bronsmatchen var han överlägsen.

Philip Andersson, VM i jujutsu, (ne waza)
Om idrottare är kända för att gå in i sina bubblor stämmer det också in på Andersson. Upphöjt till ungefär hundra. Andersson var knappt kontaktbar under EM, men väl på mattan var han strålande och vann ett välförtjänt brons, som var på vippen att bli än mer ädelt.

Jennie Brolin, VM i jujutsu, (fight)
40 år och still going strong. Brolin är ett föredöme och fortfarande otroligt kompetent och ren i sina tekniker. Vann ett brons i samma arena och på samma matta som hon vann silver 1996.

Fredrik Widgren, VM i jujutsu (fight)
VM:s största domarsnackis ledde till att Widgren, i bättre form än någonsin, inte fick fajtas om guldet. Fram till och efter domartabben, som medförde direkt förlust i semifinalen, var svensken totalt dominant och även om bronset värmde var det tydligt att Widgren var värd mer.

Vi återkommer inom snar framtid med silvermedaljerna.

Sammanställning: Jonathan Broberg

51
43
52