Nyheter
Rekordåret 2014 – här är samtliga guldmedaljer
Svensk budo och kampsport hade ett fantastiskt 2014, som innebar ett nytt medaljrekord; det blev hela 79 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger vi er en återblick på medaljerna som vanns. Vi avslutar med guldmedaljerna.
Susan Kariuki, VM i thaiboxning
Landslagsdebutanten Kariuki var på god väg att missa hela VM. Vid invägningarna visade vågen ett par hekto för mycket, så Kariuki valde då att raka av sig håret för att klara vikten. Väl i VM imponerade hon som ingen annan. Hon nästan dansade sig vidare till VM-final där hon körde över spanjorskan Medina Sarai och blev världsmästarinna i svåra viktklassen -48kg. Och som om detta inte vore nog – Kariuki blev utsedd till hela VM:s bästa kvinnliga fighter.
Isa Tidblad Keskikangas, VM i thaiboxning
Kom tillbaka efter ett armbrott och hade inte matchats på nära nog ett år. Isa fick ett wild card till VM och väl där tog sig en otrolig karriär fart. Tidblad Keskikangas fick dessutom plats i -75kg-klassen, två över hennes normala vikt. Och efter strålande insatser i både kvart- och semifinal tog hon sig an Maria Belush från Vitryssland i final. Med knappt den halva ronden gången bröt domaren finalen till Tidblad Keskikangas fördel, och hon bärgade Sveriges tredje guld under VM i Malaysia. Och framgångssagan skulle fortsätta under EM…
Nils Olsson, JVM i thaiboxning
Slag- och sparkvirtousen från Arvika inledde JVM lite nervöst och trevande för att sedan stå överst på prispallen när VM summerades. Finalen mot estländaren Koponev blev en böljande historia med två ansikten. Ett där Olsson pressade under matchens första hälft, ett där Koponen försökte febrilt komma ikapp svensken. Men Olsson försvarade sig med bravur och vann Sveriges första juniorguld i VM i thaiboxning någonsin.
Karl Albrektsson, EM i wushu
Det var det taktiska spelet som gjorde att svensk wushu fick en historisk första europamästare. Karl Albrektsson, som också inlett en spännande proffs-MMA-karriär, var stor, tung och oerhört disciplinerad och i EM-finalen mot ryssen Makhmudov var han dessutom först in i nästan samtliga tekniker. Albrektsson visade pondus och klass, något som också kännetecknar talangen i MMA-burarna.
Arvid Axelsson, JEM i jujutsu
Sverige är åter en stormakt i jujutsu-världen och under JEM på hemmaplan visades att svensk jujutsu även går mot en fin morgondag. Arvid Axelsson dominerade ne wazans -94kg-klass och vann tillslut guldet, på ett synnerligen imponerande vis.
William Seth-Wenzel, JEM i jujutsu
En av de största svenska jujutsutalangerna utöver redan etablerade världsstjärnan Fredrik Widgren är William Seth-Wenzel. Också han från Nacka och utrustad med god blick, fin teknik och ett härligt rörelsemönster. Under JEM var han fenomenal och gick inte att sätta stopp för.
Fredrik Widgren, JEM i jujutsu
Det var JEM:s allra sista match. Och en Fredrik Widgren som gjorde sin sista match som junior, och som redan hade etablerat sig i seniorvärldstoppen, ville verkligen vinna. Hans tidigare sex mästerskapsfinaler hade slutat med förluster, men under JEM i Lund jagade Widgren bort det spöket all världens väg och vann storstilat över ryssen Shalnev.
Milad Naderi, JEM i kyokushin
I Baku avgjordes både EM och JEM i kyokushin och Milad Naderi skulle visa att svensk kyokushin kommer att gå en ljus framtid till mötes. Han svarade för en enastående EM-turnering och skrällde när han tog hem guldet. Som lök på laxen blev han också utsedd till hela JEM:s bästa junior på killsidan.
Janni Larsson, VM i BJJ (svartbälten)
Åkte till VM i BJJ som ny i svartbältesklassen och redan i första matchen hade det kunnat sluta. Ett lås gjorde att armen värkte till rejält, det visade sig vara en ledmus i leden. Men det höll inte Larsson ifrån att bli historisk. För första gången någonsin tog en svensk VM-guld i BJJ i svartbältesklassen, och VM-finalen mot brasilianskan Nascimento och vann på ett svep efter att ha letat favorittekniken fotlås. Larsson skulle inte vara färdig här med VM-guld under 2014…
Klara Tibbling, VM i BJJ (lilabälten)
Veteranen från Järna ville gärna ha revansch från 2013 års missade VM-final på grund av skada och mycket riktigt – revansch blev det. Efter två hårda matcher besegrade Tibbling en avig brasilianska i finalen med två poäng och hade därmed sitt bästa år i karriären.
Martina Gramenius, VM i BJJ (blåbälten)
Talangen från Stockholm och Prana BJJ visade att hon kan bli att räkna med i framtiden. Guldet i blåbältesklassen säkrades efter en väldigt fint genomförd VM-turnering. Blir spännande att följa och se vad hon kan åstadkomma även i högre bältesklasser.
Angela Sterpu, VM i BJJ (blåbälten)
Hade ett mycket bra 2014 och knep ett krigarguld i blåbältesklassen under VM i Long Beach. Borde snart vara material för högre bältesklasser om utvecklingen fortsätter. Blir spännande att följa under 2015.
Neda Khezerian, VM i BJJ (vitbälten)
Tog ett stort utvecklingskliv under 2014 och vann ett starkt guld i vita bältesklassen under USA-VM. Har god teknik och bör ganska snart söka sig uppåt i hierarkin.
Laget i jodo, EM i jodo
Sverige har vid flera tillfällen vunnit medalj vid jodomästerskap, men lagfullträffen har saknats. Ifjol hade laget, bestående av herrar Waldestål och Yin men också av finurlige och tekniske Christian Strandberg och irrationelle och spännande Johan Andersson, också det lilla flyt som behövs. Sverige förlorade en match i gruppspelet, gick ändå vidare till slutspel där man faktiskt också hade råd att förlora en match. Semifinal blev det mot Tyskland och i final väntade stormakten Belgien, där Sverige alltså drog det längsta strået.
Jesper Waldestål, EM i jodo
Jesper Waldestål vann finalen i sandanklassen mot polacken Michael Szczepanski. Waldestål hade full kontroll i finalen och bärgade det tredje svenska EM-guldet under mästerskapet i Italien. Falkenbergsonen är en stor budoprofil och en veritabel medaljmaskin, som äter, sover och andas budo. Blir stort affischnamn när EM 2015 avgörs – i Falkenberg.
Sida Yin, EM i jodo
Inte ens de allra främsta och största idrottare i historien har med flärdfrihet försvarat mästerskapstitlar. Det är något annat att jaga än att vara jagad. Sida Yins nya guld i Turin vittnar om ett oerhört starkt idrottspsyke och en talang, en naturbegåvning. Hade Sida Yin hållit på med en större idrott än just jodo hade han förmodligen prytt reklamkampanjer, varit i det mediala blickfånget och haft stora sponsorer.
Isa Tidblad Keskikangas, EM i thaiboxning
Det hann bara gå en knapp halv rond. Sedan hade den regerande svenska världsmästarinnan Isa Tidblad Keskikangas gjort processen kort med Katsiaryna Chernoak från Vitryssland i damernas A-klassfinal i -71kg. Svenskan tvingade fram två räkningar innan domaren bröt matchen. Och med var en fantastisk dubbel under året fullbordad. Tidblad Keskikangas skulle sedermera också vinna Nordiska Mästerskapen och bli nominerad till Radiosportens Jerringpriset.
Sofia Olofsson, EM i thaiboxning
Efter drygt två minuter av den andra ronden bröt domaren EM-finalen i damernas A-klass -54kg mellan turkiskan Burcu Karakis och Sofia Olofsson. Då fick turkiskan sin tredje räkning efter att Olofsson dominerat stort från första sekund. Innan finalen hade Olofsson, som svarade för sitt livs säsong, imponerat stort.
Elin Öberg, JEM i thaiboxning
Junioren Elin Öberg vann finalen i juniorklassens -57kg efter en mycket stark insats mot den luriga ungerskan Bianca Balajl. Öberg har kraft i teknikerna och en dedikation för att bli bäst som gör henne till en av landets mest spännande thaiboxningsjuniorer.
Alexander Glemme, EM i thaiboxning
Junioren Alexander Glemme, född 1997, från Falkenberg – så heter Sveriges genom tidernas första EM-guldmedaljör i thaiboxning på juniorsidan. I finalen i Krakow var Glemme strålande mot ukrainaren Artem Lastovchenko i -81kg-klassen. Glemme har potential att bli en av Sveriges vassaste inom några år.
Chalita Andersson, U22-EM i kyokushin
Sverige lyckades väl under U22-EM i kyokushin och en av de som var vassast var supertalangen Chalita Andersson.Guldet kom i kata där Andersson var både skarpast och med bäst fokus. Andersson har länge klassats som en av svensk kyokushins allra största talanger och slutade förra året femma på senior-EM.
Janni Larsson, VM i jujutsu
Var faktiskt löjligt överlägsen under VM i Paris där Larsson i ne wazaklassen gjorde lite som hon ville. VM-finalen var över innan den knappt hade börjat. Larssons självsäkerhet på mattan, hennes minutiösa precision i teknikerna – hennes alldeles uppenbara överlägsenhet påminner inte så lite om UFC-stjärnan Ronda Roussey. Under VM-finalen spred sig en känsla av ‘jaha, då var det avklarat’ efter hennes finalvinst på favorittekniken fotlås 28 sekunder in i matchen över polskan Ana Polak.
Sammanställning: Jonathan Broberg