Ny förbundskapten i kickboxning – Olof Petterson tar hand om light kontakt

Efter många år vid rodret stod det klart att Tony Berglund skulle lämna förbundskaptensrollen i kickboxning. Nu är ersättare klar och det blir forne landslagskickboxaren Olof Petterson.
   – Det är stora skor att fylla, säger han till budokampsport.se.

24 april 2015  |  Jonathan Broberg

Efter många år vid rodret stod det klart att Tony Berglund skulle lämna förbundskaptensrollen i kickboxning. Nu är ersättare klar och det blir forne landslagskickboxaren Olof Petterson.
   – Det är stora skor att fylla, säger han till budokampsport.se.

Svensk kickboxning ändrar organisationen runt landslaget. Och på light-kontaktsidan har en ny förbundskapten utsetts.

Valet föll på göteborgaren och den förre landslagsstjärnan Olof Petterson.
   – Det känns som en spännande utmaning och något jag ser fram emot. Det ska bli spännande att se vad jag kan åstadkomma från ringhörnan, eller mattkanten som det blir i det här fallet. Jag har en lång tävlingskarriär bakom mig och mycket idéer om hur jag ska sprida mina erfarenheter.

Olof ersätter med det Tony Berglund, som haft hand om landslaget under flera år.
   – Det är stora skor att fylla. Tony är mycket erfaren och en utomordentlig coach. Jag har trivts mycket bra med honom både som tävlande och när vi coachade tillsammans. Men man ska inte göra för mycket jämförelser. Alla är vi bra på olika saker och gör även saker på olika sätt. Jag kommer att köra mitt race och det jag tror på. Hur det kommer att funka återstår att se.

Vilket typ av ledarskap Olof står för kommer med tiden att visa sig, men han är noga med att poängtera att man måste bygga idrottarna utefter deras förutsättningar.
   – De flesta fighters behöver ingen ledare, de behöver stöttning. Jag kommer att försöka ge utövarna så bra stöd som möjligt för att de ska kunna nå sin fulla potential. Det är klart att jag tror mig ha “receptet” på den perfekta fightern. Men jag tror också på att man skall bygga en fighter utifrån dennes förutsättningar. Därför kommer jag att utveckla varje utövare individuellt, alla är inte bra på samma saker.
   – Sen finns det inget bättre att falla tillbaka på än en bra fysik. Allt handlar ju inte bara om att slåss, man ska ju orka att göra det också. Många är bra tekniskt men behöver stöttning när det gäller fysträningen. Där hoppas jag kunna hjälpa till för att på så sätt skapa bättre fighters.

“Jobba långsiktigt”
Även om året innehåller ett VM är Olof också ute efter att bygga långsiktigt.
   – Självklart är målet medaljer och det är något som borde vara inom räckhåll. Det var ett gäng landslagsdebutanter förra året som gjorde mycket bra ifrån sig. Klarar de uttagningarna i år ser det riktigt bra ut inför hösten mästerskap.
   – Men jag har inte bara siktet inställt på årets mästerskap utan också framtiden. Att lyckas på en internationell arena är något som tar lite tid. Därför kommer jag att jobba långsiktigt, framför allt genom uppföljning efter mästerskapen. Det är lätt att tappa motivationen när man kommer hem. När alla förberedelser är avklarade och mästerskapet slut är det lätt att falla bort. Där tror jag det finns mycket att göra.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Svenska Kickboxningsförbundet

2
8
10