Kartläggning av svenskarnas pooler i VM i kendo

27 maj 2015  |  Jonathan Broberg


Det är knappa två dygn kvar till VM i kendo i Tokyo startar. Lottningarna inför VM är klara och budokampsport.se har kartlagt de svenska motståndarna. I VM tävlas det både individuellt och i lag.

I båda tävlingsformerna avgörs först ett poolspel där vinnaren av poolen går vidare till utslagsturneringen.

Lagtävlingen för damerna
Det svenska damlaget har hamnat i en på förhand jämnstark pool tillsammans Belgien och Storbritannien. Ingen av motståndarna känns som en given gruppsegrare och möjligen är till och med Sverige, anförda av bland andra veteranen Micaela Ahlstam och stjärnan Michiko Komaki, liten poolfavorit. Ett gruppavancemang är absolut inte omöjligt, och i så fall ställs Sverige med största sannolikhet mot Japan i första utslagsomgången. I damlaget tävlar Micaela Ahlstam, Michiko Komaki, Maja Vågberg, Fanny Lindström, Louise Balla, Josefin Rosenhed och Ellen Jönsson.

Lagtävlingen för herrarna
Sverige har hamnat i tuffast tänkbara pool i herrarnas lagtävling. I poolen ingår Japan, Kanada och Norge, där allt annat än en japansk poolseger får betraktas som tidernas skräll. Kanada är svårt att veta riktigt slagstyrkan i, medan Norge är ett lag Sverige normalt sett ska vinna mot. Om Sverige slutar tvåa i poolen efter Japan har man gjort ett klart godkänt mästerskap – men någon utslagsturnering vore troligen att hoppas på för mycket. I det svenska herrlaget återfinns Göran Gutiérrez-Aranda, Jun Yamazaki, Ren Watanabe, Juan-Sebastian Sato Folatre, Josef Segerstedt, Ambjörn Holmkvist och Jimmy Cedervall.

Individuellt, damer

Micaela Ahlstam
Har hamnat i en fullt överkomlig pool tillsammans med Österrikes Lai och Buysse från Belgien. Enligt Micaela själv har hon fått en bra lottning och stöter inte på någon japanska förrän långt i utslagsturneringen. Ahlstam är landslagskapten och har varit med länge nu. Hon är alldeles säkert inte nöjd om hennes VM skulle sluta i poolen.

Josefin Rosenhed
25-åringen från klubben Enighet i Malmö återfinns i pool 18. Där kommer hon stöta ihop med finurlige amerikanskan Eickhoff, men framför allt Kawagoe från Japan. En oerhört tuff poollottning för svenskan.

Michiko Komaki
Sveriges största stjärna just nu på damsidan och flitigt uppsnackad i svensk media inför VM. Har stor kendo i kroppen och har en god chans att ta sig vidare från poolen. I den återfinns Amirudin från Macao och schweiziskan Orasch, och ingen av dessa är på förhand något mardrömsmotstånd.

Louise Balla
Linköpings stolthet har utvecklats fint de senaste åren och återfinns i pool 46 tillsammans med Sabri från Macao och Chan från Singapore. På förhand lite lurig pool där ofta framför allt tävlande från Singapore brukar vara tämligen hårdhudade.

Individuellt, herrar

Göran Gutiérrez-Aranda
Den regerande svenske mästaren är lottad i en pool med enbart honom och tysken Edmondson. Återstår att se hur arrangören väljer att göra med denna pool, men helt klart torde tysken kunna övervinnas.

Jun Yamazaki
En okej lottning för den rörlige och skicklige svensken från Föreningen Stockholms Kendo Allians (FSKA). Poolantagonisterna Gromul från Polen och Kapnidis från Grekland har båda visserligen varit med ett tag, men ingen känns på förhand som något reellt hot. Men det blir nog hård kamp om avancemanget.

Jimmy Cedervall
35-åring från Uppsala som redan innehar 4: dan och är snabb och pricksäker. Kommer att stöta på Garcia från Dominikanska Republiken och Dudas från Tjeckien. På intet sätt en lätt lottning, men att kravla sig vidare till utslagsturneringen känns inte avlägset.

Ren Watanabe
Tillhör också FSKA, rutinerad och svårbemästrad med snabba tekniker i sin arsenal. Har lottats tillsammans med Santos Fernandes från Luxemburg och Low från Macau. Svårt att veta kvaliteten på motståndet.

Se gärna SVT:s intervju med Michiko Komaki, och lyssna på Radiosportens intervju med samma Komaki, inför VM

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10