Carl Ryrberg satsar på att bli historisk i helgen

25 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


Under lördag och söndag är det historisk kampsportstid i Uppsala, i dubbel bemärkelse. Det är HEMA:s, historical european martial arts, första officiella SM någonsin. Carl Ryrberg från Örebro är en av medaljfavoriterna i den prestigefyllda HEMA-grenen Långsvärd.
   – Det ska bli superspännande med SM-tävlingar. Otroligt intressant och roligt, säger han till budokampsport.se.

I helgen är det dags för en historisk kampsportsupplevelse. I Uppsala i Fyrishovshallen är det dags för SM i HEMA. Idrotten valdes in i Svenska Budo & Kampsportsförbundet för två årsstämmor sedan och nu till helgen arrangeras således SM-tävlingar för första gången.

Carl Ryrberg från Örebro är en av svensk HEMA:s starkaste namn och en av favoriterna i grenen Långsvärd. Han är laddad inför helgen.
   – Det är klart att det känns speciellt med ett SM, vem vill inte kunna bli svensk mästare? Det är ett stort erkännande från idrottsrörelsen och jag hoppas att det blir jag som vinner, och sedan hoppas jag att flera av mina elever kan placera sig högt upp i resultatlistan.

I Ryrbergs förening, Örebro Förening för historisk fäktkonst, finns ett 40-tal medlemmar och Ryrberg menar att intresset för HEMA har ökat.
   – Vi får fler och fler medlemmar och dessutom på en allt bredare basis. Vi har bland annat nu barnträningar.

“Hoppas komma hem med ett SM-guld”
Själv har han två enklare teknikpass kvar på uppladdningen inför SM.
   – Sedan är det äta, dricka, sova som gäller. Jag är i god form och hoppas kunna komma hem från helgen med ett SM-guld. Men det är stor konkurrens. Det är faktiskt så att det är liknande konkurrens på SM som när vi tävlar i USA. Sverige är en av världens absolut starkaste HEMA-nationer.

Text: Jonathan Broberg 
Foto: Hamid Ershad Sarabi

2
8
10