Förbundskaptenen för thaiboxningslandslaget Pelle Bånghäll om World Cup-framgångarna

26 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


Sverige svarade för ett strålande World Cup i thaiboxning när turneringen avgjordes i Bangkok förra veckan. Förbundskaptenen Pelle Bånghäll är otroligt stolt över sin landslagstrupp.
   – Vi gör ett av våra bästa mästerskap någonsin medaljmässigt, och det dessutom under några dagar där vi tvingades till stor krisberedskap, säger han till budokampsport.se.

Svensk thaiboxning har länge betraktats som föregångare, främst är det på damsidan som Sverige blivit utsett flera gånger till bästa nation på VM.

Med en ganska nykomponerad trupp där storstjärnor på damsidan som Madeleine Vall, Johanna Rydberg, Lina Akhtar Länsberg, Sanja Trbojevic, Jennifer Österlin och Susan Kariuki inte fanns med, har Bånghäll förfogat över en tämligen ny generation. På herrsidan saknades också stjärnorna Sanny Dahlbeck och Alex Tobiasson Harris.

Det är helt enkelt inte längre frågan om en gyllene generation, utan svensk thaiboxning som sådan är gyllene hela den.
   – Det är verkligen underbart att vara förbundskapten för ett sådant fantastiskt landslag. Vi har verkligen försökt bygga ett lag av det här och jag tycker att alla har bidragit till att lyckas med det. Vi har byggt en helt ny organisation kring laget, och många i laget är nya, vilket inte är enkelt.

Vad de stora framgångarna beror på, tror Pelle, är en kombination av vinnarkultur och målmedvetenhet.
   – Framför allt, till World cup, hade vi förberett laget på bästa sätt med bland annat fystester, vilket medförde att de såg väldigt pigga ut under turneringen. Sedan har vi en väldigt fin harmoni i truppen.

Siktar mot VM på hemmaplan 2016
Det blev 13 medaljer under World cup – ett av Sveriges bästa mästerskap i thaiboxning någonsin.
   – Det känns naturligtvis helt fantastiskt att få vara en del av det här landslaget och dess framgångar. Allt var inte helt enkelt i Bangkok, om man säger så.

Nej, för den thailändska huvudstaden drabbades av stor sorg då flera bomber briserade på gatorna, bara ett stenkast ifrån där landslaget befann sig.
   – Vi blev tvingade att ha en krisberedskap på plats och det klart att det kändes olustigt och kusligt, men vi hade ett fantastiskt bra team runt laget som organiserade sig snabbt och jag tror många kände sig trygga med det. För speciellt roligt var det inte just då när den första bomben small av.

Vad som händer framgent i landslaget är bland annat Nordiska mästerskapen i Finland under hösten, sedan börjar siktet rejält mot hemma-VM i Jönköping 2016.
   – Vi kikar förstås redan nu mot VM på hemmaplan. Det blir något alldeles extra och självklart vill vi ställa upp med det absolut bästa lag vi har då.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10