Reportage: HEMA:s första SM-dag någonsin

29 augusti 2015  |  Jonathan Broberg


En historisk resa i realtid. En ytterst subtil förnimmelse, men det är vad man får när man besöker en HEMA-tävling. Idag i Uppsala var det heller ingen ordinär tävling, det var historia i dubbel bemärkelse: att just Uppsala också, en stad fylld till bredden av historisk betydelse, står värd för SM i HEMA är kongenialt.

Det var en underbar sensommardag i Uppsala. En sådan dag som man kommer att minnas. En sådan dag där höstens skarpa, friska vindar blandas med sommarens lite mer stillsamma värme. Solens strålar värmer, utan att vara stekande.

Uppsala den här årstiden är en mycket fashionabel stad och promenadstråket längs ån från stationen till Fyrishov är en ynnest att bevittna. Innehållet i Fyrishov för dagen är också väl värt att skåda.

Egentligen är HEMA bäst personifierad som uråldrig fäktkonst från Europa. Det handlar alltså i mångt och mycket om vårt arv från slag från förr.

Explosiva tekniker
Trots att det är den unga sportens första SM någonsin är det som om HEMA alltid funnits i förbundet. Människorna är trevligt ödmjuka, idrottarna kompententa och på det sätt som den första SM-dagen arrangerats kan man tro att det knappt gjorts annat i HEMA:n än att arrangera SM-tävlingar.

Sablar, långa svärd och rustningar konnoterar till flera möjliga stora slag och ger en kontrastfylld inramning till idrotten. Det finns en fascinerad dragningskraft att se sablar svingas, att se glimret från ljuset i de långa svärden. Och det är också tämligen enkelt regelverk för ett nytt öga att urskilja. Matcherna, framför allt i Långsvärd, utgörs av explosiva tekniker det sjunger om och tidigt inser man att det ligger åtskilliga timmars träning bakom varje lite detalj av envigen.

Vi följde stjärnan Carl Ryrbergs väg genom poolen lite extra noggrant. Ryrberg från Örebro är en av guldfavoriterna på förhand, i synnerhet när fjolårsvinnaren av stortävlingen Swordfish Axel Pettersson tvingades lämna återbud på grund av sjukdom.

Relativt tidigt in i första matchen kan det med enkelhet ses storheten i Ryrbergs favoritskap. Hans lätta fotarbete, den reptilsnabba offensiven och den kloka värderingen i när anfall ska komma ger inte motståndet i poolen skuggan av någon chans.

Visar stolthet
Det blev fyra enkla vinster och en storstilad poolvinst. Ryrberg kliver in i morgondagens elimineringsspel och sedermera finalpass som fortsatt stor guldkandidat.

Men en dag som denna är ändå inte placeringar kanske precis allt. HEMA-SM har lockat ett 70-tal idrottare till Uppsala, en hög deltagarsiffra med tanke på att HEMA har någonstans runt 400 utövare i Sverige.

HEMA-folket visar också upp en rakryggad och stolt attityd kring själva SM-epitetet som sådant. I tider då flera idrotter, kanske främst utanför kampsporten, har svårt att tubba de allra främsta utövarna verkar det som om ingen i svensk HEMA velat missa möjligheten att titulera sig svensk mästare.

En förnimmelse som säkerligen kommer leva vidare i långt tid framöver. Åtminstone ända till imorgon. Då väntar nya historiska upplevelser – som en ren finaldag.

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10