Historisk svenskt EM-guld i glima – “största som hänt”

25 oktober 2015  |  Tony Svensson


Patrik Jansson, 24, från Vellinge utanför Malmö vann på söndagskvällen EM-guld i den fornnordiska brottningen glima. Svensk glimas första guldmedalj någonsin.
   – Det känns jäkligt bra, ikväll blir det fest. Det blir bra drag, kan jag lova, säger han till budokampsport.se.

Den lilla schweiziska staden Martigny sattes under söndagskvällen på den svenska kampsportshistoriekartan.

Bland resliga berg och ett sagolikt månsken har svensk glima upplevt sin största framgång någonsin. Patrik Jansson, till vardags soldat vid Norrbottens reglemente, vann nämligen EM-guldet i klassen lösa tag.

Han gjorde det via enormt skickligt genomförda matcher där hans styrka som brottare, och där han kunde nyttja sin tyngd, kom helt till sin rätt. Men själv var han inte lika säker på sin succé innan EM.
   – I militären som soldat får du mycket träning, men det har kanske inte blivit så mycket brottningsspecifik sådan. Men jag hade det lilla flytet idag som krävs för att lyckas.

“Stort, så klart”
Jansson, som 2013 skrev svensk glimahistoria då han vann ett EM-silver, har nu således överträffat sin egen historieskrivning.
   – Det känns stort, så klart. Jäkligt kul att lyckas vinna ett mästerskap. Nu blir det fest. Det blir drag, kan jag lova.

Glimas ordförande Lars Magnar Enoksen (till vänster på rubrikbilden) strålade ikapp med den nyblivne Europamästaren.
   – Det är ju helt otroligt detta, det är svensk glimas absolut största framgång någonsin. Det är det största som hänt svensk glima.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Pot Noé

5
13
16