Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: damer -54kg

11 januari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Först ut är damernas -54kg.

Damernas -54kg består av fyra anmälda just nu. Bland dem den svenska världsstjärnan Sofia Olofsson, som ifjol vann World Cup i Thailand. Olofsson är kanske hela SM:s största stjärna och ett tilltänkt affischnamn för VM-arrangörerna i Jönköping senare i år.

Men det finns tre andra i viktklassen som också gärna vill få chansen att tävla i VM på hemmaplan, Linda Åhlström, Anna Höglund och Claudia Sendlak där den sistnämnda har ett junior-SM-guld från 2014 på meritförteckningen och är en väldigt spännande talang.

Det här är viktklassens tävlande:

Sofia Olofsson
Ålder: 26
Klubb: Odenplan Fightgym Idrottsförening
Kommentar:
”Olofsson har under de senaste åren fått ett rejält karriärmässigt lyft. VM-brons 2014, EM-guld samma år och ifjol vann hon World Cup i Thailand. Har en fantastiskt vacker thaistil, och har på senare år också tillfört en hårdhet i sina tekniker. Viktklassens stora stjärna. Allt annat än guld känns som ett misslyckande.”

Linda Åhlström
Ålder: 28
Klubb: Karlstad Muay Thai IF
Kommentar:
”Har fört en relativt anonym tillvaro men att hon besitter en hel del kvaliteter är ovedersägligt. Mötte 2014 under en gala i Göteborg landslagets Ewelina Wikner, och förlorade men gjorde ända hyfsat intryck. Men jag tror inte att hon kommer kunna hota Olofsson, om de möts. Ett starkt krigarhjärta.”

Anna Höglund
Ålder: 28
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar:
”Höglund har jag faktiskt ingen större koll på. Jag har inte sett henne tävla, men traditionens makt är stark och Slagskeppet med Peter Lööf i spetsen lyckas nästan alltid vaska fram spännande fighters. Och kanske blir det lite extra kryddat om Höglund får möta den före detta Slagskeppetstjärnan Sofia Olofsson.”

Claudia Sendlak
Ålder: 18
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar:
”En stor talang med styrkan och sparkarna som främsta vapen, men har på sistone också utvecklat sin boxning. Vann junior-SM 2014 och anses av många som ett framtida stornamn. Frågan är hur långt hon räcker till i konkurrensen i viktklassen. En spännande start.”

Tips: Sofia Olofsson vinner SM-guldet.

Sammanställning: Jonathan Broberg
Foto på Sofia Olofsson: Jonathan Broberg

2
8
10