Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: herrar -63,5kg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Denna gång kikar han lite på herrarnas -63,5kg.

12 januari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Denna gång kikar han lite på herrarnas -63,5kg.

Herrarnas -63,5kg är ett getingbo. Med 16 anmälda är det en av SM:s allra största viktklasser, och den är fullproppad med kvalitet. Här finns Hamza Bougamza, som bland annat vunnit pro-titlar och ett VM-brons 2014.

William Wisén har presterat stor thaiboxning internationellt i B-klass, likaså har skånepågen Raafat Al-Maliki. Den mycket lovande talangen Gabriel Tutak ifrån Stockholm, som var med på JVM 2014, gör också en spännande start.

Det här är viktklassens tävlande:

Hassan Moradi
Ålder: 22
Klubb: Fight Club Borlänge
Kommentar:
”En intressant thaiboxare som utvecklats en hel del de senaste åren och gjorde en stark insats i sin pro-debut på en gala i Borlänge. Förlorade då mot Raafat Al-Maliki, men var efter matchen strålande glad ändå. Har bra träffsäkerhet.”

William Wisén
Ålder: 21
Klubb: Klubb Stockholm Muay Thai
Kommentar:
”Har haft en fin tillvaro internationellt i B-klass där han vunnit både VM- och EM-medaljer. A-klass är emellertid ett stort snäpp till att etablera sig i. Det är kanske dags för Wisén att ta det klivet nu. Talangen finns, men viktklassens konkurrens blir antagligen lite för tuff för att nå hela vägen till guldet.”

Rodrigo Oyanedel Silva
Ålder: 29
Klubb: South side Muay Thai IF
Kommentar:
”Silva har varit med länge runt thaiboxning och är en tekniker och ett kraftpaket i en och samma person. En habil thaiboxare, som känns allround och kan säkert ta sig framåt i viktklassen. Men vägen till medaljer är lång och snårig.”

Idriss Chab
Ålder: 18
Klubb: Real Fighter Sällskap
Kommentar:
”Spännande talang som har oerhört mycket thaiboxning i sig. Har stilren teknik, som emellertid ibland saknar den där riktiga hårdheten. Har gått matcher i även -60kg. Vann ifjol guldet i junior-SM och gör överlag en väldigt intressant seniorstart.”

Hamza Bougamza
Ålder: 25
Klubb: Rinkeby Muay Thai-klubb
Kommentar:
”En väldigt speciell thaiboxare med en säregen stil. Har fantastisk blick för spelet, underbar tajming och verkar kunna sträcka ut benen en meter extra vid sparkarna. En showman, en artist. Vann 2014 VM-brons, och har vunnit utmärkelsen Folkets Pris på Kampsportsgalan. En av guldfavoriterna i viktklassen.”

Nima Tahvilzadeh
Ålder: 31
Klubb: Fighter Muay Thai
Kommentar:
”Är en liten doldis trots stark meritförteckning. Nima har varit med ett tag nu, gått matcher i Thailand och gör en mycket intressant SM-start. Har förr också tävlat i -67kg, bland annat under SM 2013. Svårtippad, men magkänslan säger ändå att resan till medalj kan bli (alltför?) lång.”

Gabriel Tutak
Ålder: 17
Klubb: Stockholm Kickboxningsklubb
Kommentar:
”Såg Tutak under JVM 2014 i Malaysia och även om han inte nådde fram till medalj visade han ett stort krigarhjärta och goda tekniska färdigheter. Har vuxit till sig sedan då och är en lurig thaiboxare med lite aviga tekniker. Kan mycket väl plocka någon seger, men jag tror att det blir svårt för honom att nå medalj. Konkurrensen är helt enkelt för tuff.”

Fredrik Oskarsson
Ålder: 25
Klubb: Heavy hands Muay Thai Jönköping IF
Kommentar:
”Snacka om att Oskarsson kommer vara extra laddad inför just detta SM. Ett guld i viktklassen skulle kunna innebära ett VM hemma i Jönköping för Jönköpingsonen. En möjlighet som troligen aldrig någonsin mer kommer att finnas. Emellertid vore ett SM-guld en stor skräll.

Raafat Al-Maliki
Ålder: 25
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Raafat är en stilist. En tekniker som är stark i defensiven och är utrustad med tung boxning. Skånepågen har de senaste åren närmat sig Bougamza och ifjol möttes de båda i SM-final (i -60kg), som blev oerhört sevärd. Vill nog hemskt gärna peta ner Bougamza från tronen i år. En klar medaljaspirant.”

Peter Gelius
Ålder: 29
Klubb: Djurgårdens IF Kampsportsförening
Kommentar:
”Är en outsider i viktklassen. Har gått matcher i Supremacys amatörliga med goda resultat. Är en kämpe som aldrig ger sig och som har bra nyp i nävarna. En medalj i den här viktklassen vore dock en stor överraskning.”

Nasim Kazem
Ålder: 20
Klubb: Göteborg Muay Thai IF
Kommentar:
”Vann JSM-guld redan 2012 och spåddes en lysande framtid. Har sedan legat och lurat bakom de allra främsta i vikten, men utan att riktigt få till den där fullträffen. Har en fin teknisk stil som, när han får till det, är vägvinnande.”

Othmane Bensahla
Ålder: 29
Klubb: Föreningen Coloseum  Fightcenter Skövde
Kommentar:
”Othmane har varit med ett bra tag nu och fortsätter att utvecklas. Har besegrat både Hassan Moradi och Rodrigo Silva, och har potential att gå långt i viktklassen. Kommer alltid väl förberedd och har skaffat sig den direkt nödvändiga hårdheten i teknikerna. Blir farlig under SM.”

Cristobal Guerrero
Ålder:34
Klubb: Tip Muay Thai iF
Kommentar:
”Är en veteran i de här sammanhangen. Har haft svårt att riktigt få ut all den kunskap kroppen besitter. Är klok och duktig på att värdera situationer och har bra tajming. Ska dock i normala fall inte kunna hota om medaljerna, även om jag ändå vill höja ett varningens finger per automatik för fighters från Tip.”

Kim Falk
Ålder: 23
Klubb: Sit Perong Drakstadens Muay Thai
Kommentar:
”Är en av viktklassens favoriter och den regerande svenska mästaren. Är otroligt snabb och nära nog komplett. Hotar på distans, i klinch och i både slag- och sparkteknikerna. Kan mycket väl sluta med ett nytt SM-guld, även om viktklassen har tajtats till enormt jämfört med ifjol (då bland annat Bougamza gick i -60kg).”

Stellan Kok
Ålder: 21
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar:
”En kompetent thaiboxare som håller på att etablera sig som senior. Har ett bra fotarbete och är därmed svårträffad och bra på att kontrollera sitt motstånd. En lurig thaiboxare. Men medalj redan i år är nog ändå för mycket begärt. Men intressant start.

Hussein Ibrahim
Ålder: 23
Klubb: Klubb Sweden Top Team
Kommentar:
”Har de senaste säsongerna skaffat sig mer och mer meriter. Har gjort piggt intryck i de matcher jag har sett honom och kan mycket väl bli en obekväm överraskning för de liter mer erfarna under SM. Har ändå svårt att se att Ibrahim ska kunna utmana om medaljer, även om Sweden Top team alltid ställer bra fighters på fötterna.”

Tips: Hamza Bougamza vinner SM-guld.

Andra genomgångar inför SM i Varberg 11-13 februari:
Damernas -54kg

Sammanställning och foto: Jonathan Broberg

5
13
16