Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: damer -51kg

22 januari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Denna gång kikar han lite på damernas -51kg.

Damernas -51kg är även den en viktklass fullproppad av kvalitet och internationellt starka idrottare. Åtta thaiboxare är anmälda, vilket ger viktklassen fler prövningar än vanligt vid SM.

Här finns bland andra Therese Gunnarsson, den forna världsmästarinnan i kickboxning och som vann brons i World Cup i Bangkok ifjol. Johanna Rydberg vann EM-guld både 2012 och 2013, och är sammanlagt kanske viktklassens mest meriterade thaiboxare.

Uppstickaren Josefine Lindgren Knutsson överraskade många när hon i höstas besegrade Therese Gunnarsson vid en gala i Lund, och kommer till SM fylld med självförtroende.

Det här är viktklassens tävlande:

Therese Snell
Ålder: 25
Klubb: OneChai Muaythai & K1 IF
Kommentar:
”Är  sitt efternamn till trots en tuffing som är både oöm och lurig. Har lagt till sig nödvändig kraft i teknikerna och en thaiboxare som många tror kan ta ytterligare steg under året i sin utveckling. Kom till SM-final ifjol och kan mycket väl utmana de främsta, om hon hittar formen.”

Malin Dahl
Ålder: 26
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar:
”Har varit med ett tag nu, men utan att få det där riktiga genombrottet. Har matchats ganska smart på sistone och vann bland annat en svår match i Skövde förra våren. Har fin teknik, är stark i klinchen och kanske är Dahl redo att utmana de allra främsta. Men resan till guldet är stentuff i år.”

Johanna Rydberg
Ålder: 34
Klubb: Helsingborg Muay Thai IF
Kommentar:
”Är viktklassens mest meriterade thaiboxare och har dubbla EM-guld på CV:et. Är suverän i både blick, händer och i klinch. När hon är som bäst är hon väldigt svårfångad och direkt livsfarlig när hon kliver in i duellerna. Frågetecknet som finns kring Rydberg är att formtopparna kring EM-gulden är några år sedan nu. SM i år är lite upp till bevis, på det sättet, och det ska bli spännande att följa.”

Anna Ohlsson
Ålder: 34
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Erfaren och med rejäl kraft i teknikerna. Har fostrats väl i Malmö där thaiboxningskulturen är väldigt djupt rotad. Mötte 2014 Malin Dahl i en tuff match i Lomma och vann då. Hungrar säkert efter SM-framgångar nu i Varberg. Emellertid är nog viktklassen för svår för att nå medalj.”

Jennifer Qvistberg
Ålder: 20
Klubb: Sit Perong Drakstadens Muay Thai
Kommentar:
”Ung och lovande med en stor framtid annalkande, om hon klarar av att lägga till lite mer tyngd i teknikerna. Har faktiskt gått tre pro-matcher i Thailand och har enligt de rapporterna gjort starkt ifrån sig. Besitter onekligen fina kunskaper och de mer rutinerade i viktklassen bör inte ta en seger mot Qvistberg helt för givet.”

Josefine Lindgren Knutsson
Ålder: 19
Klubb: Allstars Kampsportsförening
Kommentar:
”Kampsportare från Allstars kommer på ett eller annat sätt alltid få leva med en The Mauler-stämpel, även om det gäller thaiboxning och inte MMA. Lindgren Knutsson har just inlett sin väldigt spännande thaiboxningsresa. Har visat framfötterna i juniorklassen och i höstas besegrade hon mycket överraskande Therese Gunnarsson under en gala i Lund. Det här kan mycket väl bli hela SM:s stora bombnedslag.”

Pållan Carlsson
Ålder: 36
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar:
”En häftig och beundransvärd thaiboxningsentusiast som varit med sedan Dackefejden, känns det som. Pållan är klok, har fortfarande bra fart i slagen och när hon kommer in på sin motståndare är hon otroligt stark på knän och i klinch överlag. En ynnest att få se Pållan i action, men en SM-medalj känns i konkurrensen övermäktigt.”

Therese Gunnarsson
Ålder: 32
Klubb: Halmstad Muay Thai IF
Kommentar:
”När Therese valde att lämna kickboxningen för thaiboxningen för några år sedan kände jag en risk att hon blir ”en Klüft” och försvinner i periferin. Jag hade fel. Gunnarsson har enträget successivt utvecklat sin thaistil och även om hon fortfarande saknar de meriter hon har som kickboxare är hennes förvandling beundransvärd. Vann SM-guld i fjol och tog ett brons i World Cup i Thailand. Har en blick i ringen som bara den hade skrämt vem som helst, och är otroligt bra på att pricka motståndaren i sin fina boxning.”

Tips: Therese Gunnarsson vinner SM-guld.

Fler sammanställningar:
Herrar -81kg
Damer -54kg
Herrar -63,5kg
Damer -48kg

Sammanställning och foto: Jonathan Broberg

2
8
10