Kampsporten prisades på Idrottsgalan

25 januari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Spel tillsammans med Leroy prisade under måndagen svensk budo och kampsport för att ha vunnit flest internationella mästerskapsmedaljer under 2015. Priset, kallat Prispallen, blev en check på 540.000 kronor – 10.000 per medalj i internationella mästerskap.
   – Ett rejält erkännande för oss, men man undrar förstås varför ingen enda av alla våra medaljörer blev nominerad till något av Idrottsgalans priser, säger förbundsordförande Stefan Stenudd till budokampsport.se.

Svenska Budo & Kampsportsförbundet blev 2015 (återigen) det förbund som vann flest mästerskapsmedaljer. Det uppmärksammades på Idrottsgalan ikväll då generalsekreterare Mona Lundkvist tog emot en check från Svenska Spel och Leroy på 540.000 kronor.

SB&K:s ordförande är glad och stolt över de stora svenska kampsportsframgångarna även under 2015, men är ändå inte nöjd med hur Idrottsgalan fungerar.
   – Jag tycker att Svenska Spel och Leroy tänker helt rätt med sitt initiativ Prispallen, och pengarna medför att vi kan göra en betydande satsning på våra ungdomar. Men i det som är huvudsaken med Idrottsgalan- nomineringarna till priser för framstående idrottsinsatser – där är kampsporterna fortfarande mobbade.

Så, Stefan, kampsporten och Idrottsgalan är inte vänner bara för det här?
   – Nej, det är svårt för oss att gilla läget så länge kampsportare inte nomineras till priser. Det blir desto mer anmärkningsvärt när det är våra idrottare som tagit de allra flesta medaljerna.
   – Samtidigt är Prispallen ett steg i rätt riktning: en rejäl konkret satsning som är rättvis, eftersom den helt enkelt baseras på erövrade medaljer och inget annat. Det skulle Idrottsgalans jury ta lärdom av.

Text: Jonathan Broberg

2
8
10