Nyheter

Medaljer 2015 – bronsen


Svensk budo och kampsport hade ett fint 2015. Det blev hela 54 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger Jonathan Broberg er en återblick på medaljerna som vanns. Vi inleder med de 22 bronmedaljerna.
 

Cecilia Wallin, kyokushin, EM
Har länge ansetts som en av Sveriges största kyokushintalanger och har fina meriter från juniortiden. Men inför EM i Polen hade Cecilia Wallin tampats med ett efterhängset virus och formen var osäker. Väl i EM visade Wallin klass och tog sig, överraskande, hela vägen till ett brons.

Diana Halldén, jujutsu, EM
Hette i början av 2015 Kajic och visade under säsongen en uppåtgående formkurva. Hade ett skadedrabbat 2014 och kom då inte riktigt till sin rätt. Väl skadefri visade hon med eftertryck vad hon kan prestera. EM-brons i ne waza blev det, och när efternamnet byttes ut skulle också medaljvalören revideras under VM senare på året.

Malin Persson/Ronnie Stålebrink, jujutsu, EM
2014 fick duomixparet Persson/Stålebrink ett litet genombrott via en sjundeplats i VM. 2015 hämtade paret hem två mästerskapsmedaljer. Det startade med ett finfint EM-brons, efter en lysande bronsmatch över favoriten Schweiz. VM skulle emellertid komma att bli ännu bättre för paret.

Fredrik Widgren, jujutsu, EM
Har varit med länge nu, men är faktiskt bara 21 år gammal. ”Freddan” vinner mästerskapsmedaljer på löpande band och under EM blev det en tredjeplats.

Philip Högberg, taido, EM
För ett par år sedan var Högberg en jättetalang, nu är han en av taidolandslagets mest meriterade. Men Högberg har tagit generationsväxlingen bra och under hemma-EM i Tanumstrand visade han gång på gång sin klass. Det blev ett individuellt brons i jissen, fightdelen, för Högberg.

Clary Andersson, taido, EM
Veteranen gjorde en fin insats under EM och vann brons i jissen, fightdelen. Har varit utanför landslaget de senaste åren, men visade att gammal är äldst. Har otroligt fina tekniker, och är fortfarande väldigt snabb.

Sida Yin, jodo, EM
EM i Falkenberg blev en svensk framgångssaga. För Sida Yin var dock EM inte den riktiga fullträffen som han själv kanske hade hoppats på. Efter en liten miss i semifinalen fick Yin tillslut nöja sig med ett brons i yondanklassen. Det skulle gå bättre för Yin under EM i iaido.

Lisa Engelke, MMA, VM
Veteranen från Linköping fortsätter att utvecklas. Under VM i Las Vegas blev det medalj, ett brons i fjädervikten -65,8kg, efter att ha visat fin kvalitet i framförallt det stående.

Therese Gunnarsson, thaiboxning, World cup
En av Sveriges största kickboxare någonsin sadlade för några år sedan om till thaiboxning och hade lite svårt med övergången. Men vann SM och fick åka på World Cup i Thailand och gjorde strålande ifrån sig. Det blev ett brons.

Anna Strandberg, thaiboxning, World Cup
Har smugit lite bakom de allra främsta i de övre viktklasserna under ett tag. Men under 2015 tog den 24-åriga stockholmaren enorma kliv. Och under World Cup visade Strandberg prov på bra tryck i teknikerna och ett fint fotarbete. Det lade grunden för hennes tredjeplats.

Sandra Bengtsson, thaiboxning, World Cup
Har vunnit i damernas B-klass och gjorde ett starkt mästerskap i Bangkok. Bengtssons frenesi och hennes sätt att kunna styra matchtempot ställde till med stora besvär för motståndet. Brons på World cup i en tuff viktklass imponerar.

Elina Nilsson, thaiboxning, World Cup
Gjorde sin vana trogen bra ifrån sig på mästerskap och den forna världsmästarinnan har fortfarande inte kommit hem från ett enda mästerskap hon ställt upp i utan medalj. Hennes kloka thaiboxning kombinerat med skarpa tekniker räcker fortfarande långt.

Giang Hoang, thaiboxning, World cup
Den lille teknikern från Borås fortsätter att plocka mästerskapsmedaljer. Gjorde ett bra World cup men kapacitet för ännu ädlare valörer än brons finns, och ur den synvinkeln kan en tredjeplats te sig som ett litet misslyckande ändå.

Erik Berglund, thaiboxning, World Cup
Hade ett fantastiskt 2015 som inleddes med ett SM-guld och i World Cup inledde Jönköpingshoppet med en stark knock. Berglund tog sig hela vägen till semifinal i Bangkok och tog med sig ett överraskande brons hem.

Burim Rama, thaiboxning, World Cup
Hade fina meriter från B-klass, men fick hoppa in i A-klass när Alex Tobiasson Harris valde att avstå World Cup. Rama ersatte den svenska storstjärnan på bästa sätt. En tempofylld thaiboxning med stark klinch och fina svepande tekniker på distans gjorde Rama svårslagen. Det blev ett brons.

Jesper Waldestål, iaido, EM
Falkenbergaren har varit en veritabel medaljmaskin de senaste fem åren och 2015 blev inget undantag. Hade inget perfekt EM i iaido, kanske hade han svårt att ladda om från EM i jodo där fullträffen istället dök upp.

Camila Rivarola, kickboxning, VM
Svensk kickboxning har det tufft efter att den ”gyllene generationen” lämnat ett hål efter sig. Men Camila Rivarola har flertalet gånger ändå skänkt oss en viss framtidstro. Hennes vackra stil kombinerat med både snabbhet och hårdhet innebar att hon äntligen fick med sig en medalj från ett stort mästerskap.

Dalia Ali, kickboxning, VM
Juridikstudenten med efternamnet som förpliktigar i kampsportskretsar lyckades rida vidare på genombrottsåret 2014 under 2015. 2014 blev det EM-brons och ifjol kom ännu en medalj för den mycket kompetenta och allroundkunniga Ali.

Jennifer Österlin, kickboxning, VM
Den forna thaiboxningsstjärnan har haft ett par år av sjukdomar som förstört för henne. Men så under sena hösten dök hon upp i landslaget i kickboxning och imponerade stort. Och kanske kan Österlin hitta tillbaka till storhetstiden.

Fredrik Widgren, jujutsu, VM
Tog återigen en mästerskapsmedalj under VM i Bangkok. Har vunnit massor av medaljer sedan han slog igenom som 18-åring under VM i Wien 2012. Visade klass, men hade en liten miss i VM:s andra omgång vilket ledde till återkval och sedermera ett brons.

William Seth-Wenzel, jujutsu, VM
VM:s stora knall. 18-åringen debuterade i mästerskapssammanhang och pressade de etablerade namnen rejält. Seth-Wenzel är en minst lika stor talang som Widgren och att genomföra sitt första senior-VM på det här sättet fick flera nationer att avundsjukt gnugga ögonen.

Robin Larsson, wushu, VM
VM i Jakarta blev en svensk en stor svensk framgång. Och för Robin Larsson från Eskilstuna blev VM en härlig upplevelse. Med sin fart, men sin styrka gick han fram som en ångvält i inledningen på VM och nådde hela vägen till en suverän bronspeng.

Sammanställning: Jonathan Broberg