Medaljer 2015 – silvren

28 januari 2016  |  Jonathan Broberg

Svensk budo och kampsport hade ett fint 2015. Det blev hela 54 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger Jonathan Broberg er en återblick på medaljerna som vanns. Vi fortsätter med de 19 silvermedaljerna.

Dennis Bill, jujutsu, JVM
15-årie Dennis Bill är ett stort jujutsulöfte och lyckades fruktansvärt bra under JVM i Aten. Hade lite känningar i ett knä under hela JVM, men lyckades ändå att ta sig hela vägen till final. Där blev det emellertid en förlust mot en ryss som han hade vunnit mot i VM:s första match.

Alicia Edin, kyokushin, EM
Har varit nära medalj under mästerskap förr utan att nå hela vägen till pallen. Men under EM i Warszawa i april svarade Edin för flera vackra kyokushinkator. Edin var så nära guldet att flera domare efter hennes final inte fick döma mer under EM.

Max Hederström, jujutsu, EM
Till vardags arbetar han som JAS-pilot och göteborgaren, som tävlat på hög nivå inom MMA, har verkligen hittat rätt i jujutsuns ne waza. Gjorde ett fint VM i Bangkok, men ett ännu bättre EM. Var väldigt nära att knipa guldet.

Philip Högberg, taido, EM
Var med i EM redan 2011 i Angers i Frankrike. Stark karaktär som har en vinnarskalle utöver det vanliga. EM på hemmaplan i Tanumstrand blev en stor svensk framgång och Högberg var en starkt bidragande orsak till det. Tog silver i hokei men det var med mersmak.

Herrlaget i Hokei, taido, EM
I laget fanns Oskar Sjöberg, Philip Högberg, Robin Frej, Tommy Pham och Zakaria Maghder. Sverige gjorde ett fint EM, men föll i final mot Finland.

Damlaget i hokei, taido, EM
Laget bestod av Anna Cervin, Clary Andersson, Ebba Olsson, Emelie Roos och Johanna Frej och de gjorde sannerligen inget dåligt mästerskap. Tvärtom finns det mycket att bygga på inför framtiden, men man föll i finalen.

Herrlaget i jissen, taido, EM
De svenska EM-medaljerna på hemmaplan stod som spö i backen, så även tyvärr de svenska finalförlusterna. I lagen återfanns Joakim Johansson, Philip Högberg, Robin Frej, Tommy Pham och Zakaria Maghder.

Damlaget i jissen, taido, EM
Damlaget i jissen gjorde ännu en beundransvärd insats, men räckte inte heller här hela vägen fram. Laget bestod av Anna Cervin, Clary Andersson, Emelie Roos, Malin Avenius och Nasrin Mosawi.

Damlaget i tenkai, taido, EM
I tenkai hade Sverige ett gott utgångsläge för guld, men som så ofta förr under EM i Tanumstrand stod Finland i vägen. I laget fanns Anna Cervin, Ebba Olsson, Emelie Roos, Johanna Frej, Linda Åhs och Nasrin Mosawi.

Laget i jodo, EM
Hemma-EM i Falkenberg blev en stor svensk turnering och i lagtävlingen var Sverige länge oförskämt bra. Men i finalen mot Belgien grusades gulddrömmarna. Men laget, med Jesper Waldestål, Sida Yin, Mattias Jansson och Johan Andersson, var trots det väldigt nöjda – och undra på det.

Anja Saxmark, MMA, VM
Egenföretagaren och VM-debutanten Anja Saxmark åkte till VM i Vegas med en medalj i sikte. Det blev det också, det blev ett silver. Svenskan visade prov på fin teknik och gjorde en stark finalinsats, som emellertid inte renderade i guld denna gång.

Serdar Altas, MMA, VM
Gjorde ett starkt VM överlag och en fin finalmatch. Inledde starkt, kanske alltför starkt, och det franska motståndet växte in i matchen undan för undan och i framförallt tredje ronden var svensken lite illa ute. Men ett otroligt fint VM-silver.

Joel Moya, MMA, VM
Förlorade en VM-final 2014 och var ute efter gruvlig revansch för det. Så när Moya väl kvalificerat sig för sin andra raka VM-final var det full satsning från start som gällde. Det irländska finalmotståndet lät sig emellertid inte påverkas och det blev en tung final för Moya igen. Det blev förlust på domslut.

Isa Tidblad Keskikangas, thaiboxning, World cup
2014 års stora svenska fightervirtous Tidblad Keskikangas hade ganska tätt inpå World Cup kommit tillbaka från en halsmandeloperation och sjukdom ovanpå det, och formen kändes osäker. Tidblad Keskikangas visade emellertid vilken klass hon håller och tog sig ganska enkelt till final i Bangkok. Där tog dock både orken och gulddrömmen ett tvärt stopp.

Ewelina Wikner, thaiboxning, World cup
Debuterade i landslaget under 2015 och gjorde det otroligt bra. Hon flög fram under de första omgångarna av World cup. Hennes självsäkra och poänggivande stil gav göteborgskan ett litet övertag inledningsvis också i finalen, men hon tappade lite rytm och ork och fick nöja sig med ett mycket överraskande silver.

Tobias Kandeberg, iaido, EM
Har varit med ett tag och hållit en hög, jämn nivå. Och under EM i iaido i Berlin under hösten svarade Kandenberg för en strålande iaido. Det blev ett härligt silver och en föraning om en ljus svensk framtid.

Diana Halldén, jujutsu, VM
Efter ett skadefyllt 2014 hade Diana Halldén haft svårt att riktigt övertyga. Men när mästerskapen drog i gång var 30-åringen från Jönköping urstark. Besegrade i VM-semifinal sin baneman polskan Irena Preiss på ett underbart armlås, men föll sedan i final.

Ronnie Stålenbring/Malin Persson, jujutsu, VM
I den för VM nya grenen duo showmix svarade paret Stålebring/Persson för ett smått sanslöst VM-silver. Var det klart bästa tekniska paret i hela turneringen, men showade lite för lite för att ta hem VM-guldet.

Elin Öberg, wushu, VM
Hade egentligen sina största meriter från thaiboxning där hon tillhört juniorlandslaget. Åkte till VM i sanshou i Jakarta som en rejäl underdog, men slutade som en av mästerskapets allra största stjärnor. En otrolig resa.

Sammanställning: Jonathan Broberg