Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: damer -57kg

1 februari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Denna gång kikar han lite på damernas -57kg.

Damernas -57kg är en spännande och väldigt öppen viktklass. Här återfinns Dalia Ali som har vunnit internationella medaljer i kickboxning.

Den forna boxaren Patricia Axling går framåt för varje dag, känns det som, och kan hota vem som helst med just sin magnifika boxning.

Evelina Wikner vann silver i World Cup i Bangkok och får bära favoritskapet i viktklassen.

Josefine Olsson
Ålder: 28
Klubb: Hudik Muay Thai IF
Kommentar:
”En ambitiös thaiboxare som är utrustad med fina slag- och sparktekniker. Har också erfarenhet av att möta hårt motstånd och göra det bra. Jag tänker på när hon mötte Madeleine Vall i SM-kval för ett par år sedan och höll jämna steg med den forna världsstjärnan.”

Emelie Lekebjer
Ålder: 23
Klubb: Real Fighter Sällskap
Kommentar:
”Har växt till sig de senaste säsongerna och skaffat en allt starkare meritförteckning. Gått matcher i Supremacys amatörliga och vunnit på tävling i Göteborg. Har också varit en sväng i Thailand och utbildat sig vidare. Har stor potential och effektiv i framförallt närdueller.”

Evelina Wikner
Ålder: 28
Klubb: Fighter Muay Thai Förening
Kommentar:
”Blommade ut rejält under fjolåret och knep ett SM-guld och en landslagsplats till World Cup. Väl där vann göteborgskan ett silver och svarade för en både vacker och poänggivande thaiboxning. Är otroligt skicklig på distans och är väldigt bra på att värdera situationer. En av viktklassens största guldaspiranter.”

Julia Lagerström
Ålder: 34
Klubb: M.A Kickboxningsförening
Kommentar:
”Erfaren och klok i ringarna. Har tävlat mycket också i kickboxning och har en lite oortodox thaistil. Har gått lite matcher i Thailand och även här hemma i Sverige med blandade resultat. Har i grunden en gedigen kampsport i sig, men vägen till medalj är stentuff i viktklassen.”

Emma Thyni
Ålder: 34
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Har varit med i landslaget förr och är en väldigt kompetent thaiboxare. Fin stil, bra drag i teknikerna och håller om hon är frisk hög klass. Ställde upp i SM i fjol fast då i -60kg och lite hämmad av tidigare ryggbesvär och enda frågetecknet kring Thyni är just hur hon står sig rent formmässigt nu. Oerhört sevärd.”

Elin Öberg
Ålder: 18
Klubb: Combat Academy IF Täby
Kommentar:
”Jag såg Öberg på JVM 2014 i Malaysia och blev förförd. En supertalang som dessutom är utrustad med knockkraft. Har tävlat i en dela andra kampsporter på slutet och vann bland annat VM-silver i sanshou i höstas. Öberg kan absolut utmana de allra främst i vikten redan i år.”

Filiz Demirbek
Ålder: 23
Klubb: BK Slagskeppet Muay Thai
Kommentar:
”Mycket intressant SM-start. Har en stor thaiboxning i sig och är rörlig och explosiv. Har matchats klokt på slutet och när hon ifjol mötte MMA-landslagsstjärnan Gabriella Ringblom slutade matchen oavgjort. Men kanske behöver hon ytterligare något år på sig innan hon på allvar kan utmana om ett SM-guld.”

Patricia Axling
Ålder: 28
Klubb: Odenplan Fightgym
Kommentar:
”Den forne boxaren, med SM-medaljer därifrån, sadlade för ett par år sedan om till thaiboxning och är ett namn som allt oftare lyfts fram. Vann i maj i Kanada över VM-medaljören Macaulay. Har enastående boxning som hotar rejält och har successivt också utvecklat sparkteknikerna. Blir farlig i Varberg.”

Dalia Ali
Ålder: 22
Klubb: Olympia Kampsportsförening
Kommentar:
”Oerhört allround och har fina meriter från thaiboxning, sanshou och kickboxning där hon vunnit både EM- och VM-brons. Är bra på att komma in på motståndet och är stentuff. Är stark defensivt och svår att pricka. En medaljkandidat.”

Tips: Evelina Wikner vinner SM-guld.

Fler sammanställningar: 
Herrar -67kg
Damer -51kg
Herrar -81kg
Damer -54kg
Herrar -63,5kg
Damer -48kg

Sammanställning: Jonathan Broberg

2
8
10