Forna boxningsstjärnans andra SM i thaiboxning

2 februari 2016  |  Jonathan Broberg


För två år sedan bestämde sig Patricia Axling, 28, från Stockholm att lämna en framgångsrik boxarkarriär bakom sig för att satsa på thaiboxning. Axling, med två SM-medaljer i boxarbagaget, gör i Varberg sitt andra SM i thaiboxning.
   – I thaiboxning känns det verkligen som att allt möjligt kan hända, säger hon till budokampsport.se.

Patricia Axling, 28, från Stockholm har haft en lång och gedigen kampsportsbakgrund. När hennes familj bodde i Ystad, hennes familj är fortfarande bosatta i Skåne, var Axling en duktig karareutövare.

Men när hon flyttade till Stockholm kände hon också ett behov av att byta kampsportsmiljö. Lite av en slump hamnade hon på ett boxningspass som en motionär, men ganska kvickt accelererade utvecklingen.
   – Man kan väl säga att jag gillar att gå in för saker helhjärtat. Boxningen kändes som en bra kampsportsgrund, där jag kunde bli bra på att använda händerna. Efter ett tag ville jag utveckla mig mer och började matcha.

Det gick fort framåt för Axling och hon hann med att vinna både ett brons och ett silver i SM. Men sedan började, av olika anledningar, motivationen att tryta.
   – Jag hade två väldigt bra tränare. Den ena föll bort av diverse anledningar och den andre blev landslagscoach och fick därför inte ha några uppdrag i någon förening. Så jag tyckte inte det blev lika roligt efter det.

“Ställer upp för att vinna guldet”
Hon tog en time out från kampsporten. Men när Odenplan Fightgym i Stockholm öppnade fanns Patricia med och kände på klubbklimatet.
   – Jag trivdes direkt. Det var en helt fantastisk stämning på klubben och det kändes väldigt roligt och samtidigt utmanande.

Nu har det gått två år med thaiboxningen och i Varberg om knappa två veckor gör hon sitt andra SM, i -57kg-klassen.
   – Förra årets SM var jag med för att lite känna på det och att få bra matcher. Det gick helt okej och jag tog mig till semifinal. I år går jag in med en helt annan självsäkerhet och med mer thaiboxning i kroppen. Jag ställer upp för att vinna guldet, men samtidigt måste jag vara ödmjuk inför att viktklassen har väldigt många bra thaiboxare.

Förutom sin pålitliga och mycket vägvinnande boxning tycker Patricia själv att det är hennes fysik och hennes inställning som är hennes främsta egenskaper. Den största skillnaden mellan boxning och thaiboxning har hon också klart för sig.
   – Det känns verkligen som att vad som helst kan hända i thaiboxning. Man brukar likna boxning med schack, men då är thaiboxning ännu mera schack. Det är helt klart mer utmanande med thaiboxning eftersom man måste hålla koll på fler saker samtidigt.

Text: Jonathan Broberg
Rubrikfoto: Benjamin Bayard
Foto i artikeln: Karl-Mikael Syding 

2
8
10