Medaljer 2015 – gulden

2 februari 2016  |  Jonathan Broberg


Svensk budo och kampsport hade ett fint 2015. Det blev hela 54 officiella internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret och traditionsenligt ger Jonathan Broberg er en återblick på medaljerna som vanns. Vi fortsätter med de 13 guldmedaljerna.

Isabelle Vistam, jujutsu, JVM
Har länge klassats som en supertalang inom jujutsun, men har fått ett par säsonger spolierade på grund av en enträgen axelskada. Väl skadefri var 2015 kanske Isabelles bästa säsong i karriären. I JVM i Aten var hon omutlig och i finalen besegrade hon belgiska vidundret Pourtois efter en sällan skådat upphämtning.

Arvid Axelsson, jujutsu, JVM
Kraftpaketet från Jönköping svarade för ett enastående junior-VM i Aten. Han gick, i den tyngsta viktklassen, fram som en ångvält och vann ett storstilat guld. I finalen mot den tyske favoriten Stonjek vann Arvidsson fullständigt överlägset.

Maxine Thylin, BJJ, VM
Thylin åkte till USA och VM i Long Beach med lite mentala kval. Hon hade vunnit i stort sett allt för brunbälten utom just ett VM. Men det blev några förtrollade guldgrävardager i USA för nackatjejen. Efter tre inledande segrar var hon så i final och där besegrade hon en brasilianska och vann guld. I samma veva blev hon också graderad till svart bälte.

Jennie Brolin, jujutsu, EM
Sagan om Jennie Brolin, den 40-åriga småbarnsmamman från Uppsala, går inte att berätta sig trött på. Hon hade, i en tid för länge sedan, varit ett starkt svenska landslagsvapen, men 2014 gjorde hon otroligt nog comeback och vann VM-brons. Under EM i Almere gick inte svenskan att stoppa och finalen mot ryskan Paderina blev en fullständig svensk urladdning och ett extremt efterlängtat mästerskapsguld för Brolin.

Oskar Sjöberg, taido, EM
En taidoka som utvecklats enormt de senaste åren. Under EM på hemmaplan i Grebbestad blev det en helsvensk final i herrarnas hokei (form), och där drog Sjöberg det längsta strået genom att besegra Philip Högberg. Ett stort svenskt taidoögonblick.

Tenkailaget, taido, EM
När det stod klart att Sverige i tenkaifinalen skulle möta Finland var det många som säkert tvivlade. Finland är Europas största taidonation, men det struntade svenskarna i. Det svenska guldlaget bestod av Oskar Sjöberg som med två guld är något av EM:s kung. Också Philip Högberg fanns med i guldlaget tillsammans med Zakaria Maghder, Joakim Johansson, Robin Frej och Tommy Pham.

Jesper Waldestål, jodo, EM
Få saker kommer att kunna mäta sig med det Jesper Waldestål presterade under EM i jodo i Falkenberg. Waldestål som är från just Falkenberg hade mer hemmaplan och mer press på sig än någon annan. Och han infriade alla förväntningar då han vann guldet i sandanklassen och därmed även försvarade sin titel från 2014. En världsstjärna.

Mattias Jansson, jodo, EM
Debuterade i landslaget och gjorde det med den äran i mudanklassen. Svarade för en otroligt fin EM-turnering och vann ett storartat guld. Anses som en framtida storstjärna även i de högre klasserna.

Lotta Wersäll/Hanna Svedberg, shorinji kempo, EM
Sveriges starka position inom shorinji kempo förstärktes under EM i Lissabon i oktober. Lotta Wersäll och Hanna Svedberg gjorde comeback efter ett par års frånvaro och de gjorde det storstilat. I yudansha-klassen vann paret sitt andra EM-guld i karriärerna.

Sofia Olofsson, thaiboxning, World cup
Den timida stockholmare är numera allt annat än lugn i ringarna. Under EM 2014 vann hon guld och under World Cup i Thailand, som ersatte VM, vann Olofsson karriärens hittills största seger. I finalen besegrade hon estniska stjärnan Aho efter att domaren brutit matchen i den tredje ronden.

Sida Yin, iaido, EM
Han har imponerat i flera år, men hade till EM i iaido graderat sig till godan-klassen. Men det hindrade inte den 30-årige stockholmaren från att fortsätta att plöja internationellt. I finalen besegrade Yin schweizaren Ferro i en fin match, där Yin bjöd på en vacker, fokuserad och mycket teknisk iaido.

Patrik Jansson, glima, EM
Det skrevs svensk glimahistoria under EM i Schweiz. Patrik Jansson från Vellinge blev nämligen Sveriges förste guldmedaljör någonsin efter att han vunnit klassen lösa tag. Jansson, tillvardags soldat, nyttjade sin tyngd och sin smidighet och var ostoppbar.

Helena Edfeldt, jujutsu, VM
Förlorade snöpligt VM-finalen i Paris 2014 och kom till VM i Bangkok rejält guldtörstig. Men redan i den första matchen höll hon på att ställa till det. Segern säkrades i den sista sekunden, men efter det var Edfeldt nästintill felfri. Hon fick sin revansch och är nu svensk jujutsus stora stjärna.

Sammanställning och foto: Jonathan Broberg

2
8
10