Genomgång av viktklasserna i thaiboxnings-SM: damer -63,5kg

5 februari 2016  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundets informatör Jonathan Broberg tar sig en djupare titt på SM i thaiboxnings viktklasser. Denna gång kikar han lite på damernas -63,5kg.

Har vi pratat om getingbo förr, vad ska vi då inte kalla denna viktklass. Fullproppad med kvalitet och lassvis med svenska internationella medaljer.

Zina Djelassi är regerande svensk mästare och är en naturbegåvning utöver det vanliga. Har hon bara fysat tillräckligt har hon egenskaper de flesta bara kan önska sig.

Erica Björnestrand har vunnit både EM- och VM-medaljer och besitter unika egenskaper på framförallt distans och är revanschlysten efter ett litet mellanår ifjol.

Mikaela Persson vann VM för studenter och Isa Tidblad Keskikangas är äntligen nere i sin normala viktklass. Det här är kanske hela SM:s smarrigaste grupp och jag kan inte sluta se olika matchscenarior framför mig. Blir en ynnest att få uppleva på plats.

Clara Engstrand
Ålder: 27
Klubb: Fighter Muay Thai IF
Kommentar:
”Ännu en av FMT:s nya generation thaiboxare som på sikt kan bli riktigt vass. Engstrand gör SM-debut, började med thaiboxningen för tre år sedan och har utvecklats i rask takt. Bra skolad, bra nyp i nävarna och bra rörelsemönster. Får dock tufft att nå medalj i en av SM:s allra mest konkurrensutsatta vikter.”

Zina Djelassi
Ålder: 23
Klubb: Stockholms Kickboxningsklubb
Kommentar:
”Var en av de största talanger jag sett, när hon kom fram inom kickboxningen. Har mer och mer gått över till thaiboxning och vann ifjol SM. Har en något märklig stil som kan se loj och lam ut, för att i nästa stund explodera. Är hon i form är hon en av de starkare medaljkandidaterna i viktklassen.”

Johanna Kumlin
Ålder: 33
Klubb: Heavy hands Muay Thai Jönköping IF
Kommentar:
”Inledde sin thaiboxningskarriär hemma i vardagsrummet. Har på några få verksamma år gått därifrån till att utmana de främsta. Är alltid bra fysad, har en tung och lite jobbig stil att möta och vill rakt fram. Kan nog ställa till det för en del under SM. Kul start.”

Erica Björnestrand
Ålder: 29
Klubb: Malmö Muay Thai IF
Kommentar:
”Slog igenom 2014 med dunder och brak. Vann SM-guld då, och vann även ett VM-brons. Har dessutom samlat ihop en EM-medalj och är normalt sett en huvudkandidat till guldet. Har enorm räckvidd och bättrat på det tekniska. Vansinnigt jobbig att möta och är duktig på att hålla matcherna på distans, där hon är kanske bäst i vikten.”

Victoria Garcia
Ålder: 25
Klubb: Föreningen Fightgym Borås
Kommentar:
”En doldis med tunga meriter. Har smugit med bakom de allra främsta och kanske är den kluriga och taktiskt skickliga Garcia nu redo att ta nästa steg. Vann i september 2013 en pro-titel i WPMF, men jag har trots det svårt att se att hon ska kunna utmana om SM-guldet.”

Mikaela Persson
Ålder: 24
Klubb: Göteborg Muay Thai IF
Kommentar:
”Ytterligare en kanske inte så bekant thaiboxare med tunga meriter. Har haft en finfin utveckling de senaste åren och är träningsflitig och utrustad med träffsäkra tekniker. Vann i fjol VM för studenter, vilket är mycket mer prestigefullt än vad kanske många förstår och gör en otroligt intressant SM-start. En klart dark horse i vikten. Se upp!.”

Isa Tidblad Keskikangas
Ålder: 24
Klubb: TIP Muay Thai IF
Kommentar:
”Ojojojo! Nere i sin ”normala” viktklass, äntligen. Och Sveriges kanske främsta thaiboxare de senaste åren är också både skade- och sjukdomsfri. Har en enorm styrka i sparkar och i klinch. Totalt orädd, men samtidigt väldigt klok i att värdera offensiva attacker. En duracellkanin som i sina bästa stunder tillhör den absoluta världseliten. Mitt guldtips.”

Mitt tips: Isa Tidblad Keskikangas vinner SM-guld.

Fler sammanställningar:

Herrar -60kg
Damer -60kg
Herrar -71kg
Damer -57kg
Herrar -67kg
Damer -51kg
Herrar -81kg
Damer -54kg
Herrar -63,5kg
Damer -48kg

 

Sammanställning: Jonathan Broberg

2
8
10